Wywłaszczenie nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku joanna29721
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joanna29721

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam :) Chciałabym prosić o pomoc w zagadnieniu dotyczącym wywłaszczenia nieruchomości. Czy jest możliwe dokonanie wywłaszczenia nieruchomości należącej do gminy którą można nazwać np. gminą X na rzecz gminy Y? Jaka tu może być podstawa prawna?
Dodam że szukałam już informacji na ten temat ale nigdzie nie jest napisane czy jest to możliwe między gminami :) Jeśli ktoś to rozumie to byłoby miło gdybym uzyskała wytłumaczenie :) Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Tylko na podstawie zmiany granic danej gminy dokonanej przez rade ministrów.

A czy mogłabym dowiedzieć się czegoś więcej? Jaka jest podstawa prawna? Cokolwiek bo szczerze to mało rozumiem z tego

Raczej z tego że zastanawiają mnie różne rzeczy. I lubię stawiać pytania i właśnie dlatego pytam bo tego nie rozumiem

Więc kwestia ta jest wyjąsniona w:
Ustawa z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym
Art. 4. Kompetencje Rady Ministrów w stosunku do gminy
1. Rada Ministrów, w drodze rozporządzenia:
1) tworzy, łączy, dzieli i znosi gminy oraz ustala ich granice;
2) nadaje gminie lub miejscowości status miasta i ustala jego granice;
3) ustala i zmienia nazwy gmin oraz siedziby ich władz.
2. Rozporządzenie, o którym mowa w ust. 1, może być wydane także na wniosek zainteresowanej rady gminy.
3. Ustalenie i zmiana granic gmin dokonywane są w sposób zapewniający gminie terytorium możliwie jednorodne ze względu na układ osadniczy i przestrzenny, uwzględniający więzi społeczne, gospodarcze i kulturowe oraz zapewniający zdolność wykonywania zadań publicznych.
4. Nadanie gminie lub miejscowości statusu miasta, ustalenie jego granic i ich zmiana dokonywane są w sposób uwzględniający infrastrukturę społeczną i techniczną oraz układ urbanistyczny i charakter zabudowy.
5. Zmiany, o których mowa w ust. 1, następują z dniem 1 stycznia.
Art. 4a. Tryb wydawania rozporządzeń w sprawie granic gmin
1. Wydanie rozporządzenia, o którym mowa w art. 4 kompetencje Rady Ministrów w stosunku do gminy, ust. 1, wymaga zasięgnięcia przez ministra właściwego do spraw administracji publicznej opinii zainteresowanych rad gmin, poprzedzonych przeprowadzeniem przez te rady konsultacji z mieszkańcami, a w przypadku zmian granic gmin naruszających granice powiatów lub województw - dodatkowo opinii odpowiednich rad powiatów lub sejmików województw, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Konsultacje z mieszkańcami w sprawach zmiany granic gmin lub granic miasta polegającej na wyłączeniu obszaru lub części obszaru jednostki pomocniczej gminy i jego włączeniu do sąsiedniej jednostki pomocniczej tej gminy lub do sąsiedniej gminy mogą zostać ograniczone do:
1) mieszkańców jednostki pomocniczej gminy objętych zmianą - przez odpowiednie rady gmin;
2) mieszkańców gmin objętych zmianą naruszającą granice powiatów lub województw - przez odpowiednie rady powiatów lub sejmiki województw.
3. W przypadku niewyrażenia opinii, o której mowa w ust. 1, w terminie 3 miesięcy od dnia otrzymania wystąpienia o opinię, wymóg zasięgnięcia opinii uznaje się za spełniony.
4. W przypadku przeprowadzenia referendum lokalnego w sprawie utworzenia, połączenia, podziału i zniesienia gminy oraz ustalenia granic gminy, o którym mowa w art. 4c referendum lokalne w sprawie utworzenia, zniesienia, podziału gminy, konsultacji z mieszkańcami, o których mowa w ust. 1 i 2, nie przeprowadza się.

Bardzo dziękuję :) Przeanalizuję wszystko :)

Oczywiście, że może i kwestia zmiany granic gminy nie ma tu nic do rzeczy. Gmina X może być właścicielem nieruchomości położonej na terenie innej gminy (nazwijmy ją Y). Jeśli gmina Y uzna, że wywłaszczenie tej nieruchomości jest niezbędne dla realizacji inwestycji celu publicznego to może wywłaszczyć.

Bardzo dziękuję :) ale mam jeszcze pytanie gdzie ja mogę na ten temat przeczytać aby zrozumieć lepiej temat?

Powrót