Wywłaszczenie z działki rolno-bud.pod inwestycje

• Autor wątku Autor wątku tbinio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tbinio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Posiadam 1,7ha gruntu rolno-budowlanego w terenie przeznaczonym w gminie pod inwestycje.Zaproponowana przez prywatnego inwestora kwota wykupu nie zadowoliła mnie-jestem w trakcie negocjacji.Burmistrz gminy "straszy" mnie wywłaszczeniem pod drogę powiatowa, gminną lub linie energetyczną.Na razie odbywa się to drogą ustną bez korespondencji na papierze.Twierdzi że poradzą sobie ze mną.Działka moja dzieli dokładnie w połowie teren podinwestycyjny i czyni to dokładnie na pół.Jest więc ością w gardle inwestora.Czy np.przeprowadzając drogę zajmują obszar całej działki czy wywłaszczają mnie tylko z jej części? Czy tylko część mojego gruntu będzie zajmowana w przypadku postawienia słupa energetycznego i czy muszę wyrazić na to zgodę?Czy nie są to czasem strachy na lachy abym uległ. Jakie mam szanse na obronę w tej sytuacji?Jakie kroki prawne powinienem podjąc w tej sytuacji?

Mozna wywlaszczyć czesc nieruchomosci, chyba ze druga polowa straci znaczenie gospodarcze, wiec tez trzeba ją wykupic.

Kazde wywlaszczenie musi byc poprzedozne negocjacjami, jelsi nie przyniosą efektu, to starosta wydaje decyzje o wywlaszczeniu, za słusznym odszkodowaniem odpowiadajacym cenie rynkowej nieruchomosci.

W przypadku słupa energetycznego mowimy tu juz o służebnosci przesylu, którą reguluje kodeks cywilny.

Dzieki Paweł..jestem "zielony" jak sie domyslasz..czyli na razie czekać na "ich" ruch..Ok

No i działki nie można wywłaszczyć na rzecz prywatnego inwestora. Jeśli zostanie wywłaszczony pas np. pod drogę, to ma być tam droga, jeśli będą tam chcieli postawić coś innego to nie mogą.
Mozna wywlaszczyć czesc nieruchomosci, chyba ze druga polowa straci znaczenie gospodarcze, wiec tez trzeba ją wykupic.
Tu jest pewien haczyk, wykupić trzeba, jeśli właściciel tego zażąda. Jeśli się uprze, że nie chce, to nici z wykupu.

Dzieki serdeczne Firondel..bo juz sie bałem..ale grają z czlowiekiem bez litości..

Poczytaj ustawe o gospodarce nieruchomościami. Tam są przepiy dotyczące wywłaszczenia. Bedziesz miec pełny obraz informacji co i jak:) Znajdziesz ja np. na stronie sejmu, zakladka "prawo", pozniej trzeba wpisac tytuł ustawy, odnalezc ją na liscie i wybrac "tekst ujednolicony".

Ok Dzieki serdeczne:)

Powrót