Wywóz większej ilości funtów do Polski

• Autor wątku Autor wątku Kaczmarska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaczmarska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
bardzo proszę o pomoc ... chcę w Polsce kupić mieszkanie - pracuję od kilku lat i odkładam pieniądze w UK w związku z tym muszę do Polski przewieżć wszystkie moje oszczędności w funtach. Nie wiem czy mogę je legalnie przewieżć samochodem, czy muszę na granicy to zgłosić , czy mam wziąść z banku potwierdzenia wypłat tych pieniędzy, jeżeli mogę je przewieżć to czy to jest nieograniczona kwota - bardzo proszę o pomoc bo nie mam żadnej wiedzy na ten temat a nie chcę ryzykować.

Możesz przewieść tylko 1000 w gotówce . Ja przewoziłam 4000 i byłam przesłuchiwana na lotnisku . Albo musisz je dobrze schować co przy dużej gotówce jest bardzo ryzykowne , potwierdzenie wypłaty z twojego banku jest wskazane bo inaczej posądzom cię o pranie ,, brudnych pieniędzy ,, albo zrobić przelew na konto w Polsce . Na lotnisku mówili mi że powinnam to zgłosić wcześniej , to by nie było takiej nieprzyjemnej sytuacji..:o

jadę samochodem , chcę to załatwić legalnie ... czy jeżeli zgłoszę fakt przewozu większej ilości pieniędzy to celnicy mogą mi robić jakieś problemy ... w końcu to są moje zaoszczędzone pieniądze ... chcę przewieżć gotówkę bo sprzedam je w kantorze po dużo lepszym kursie niż w banku ... Proszę o poradę , co i jak powinnam zrobić

"Jeśli przywozimy do Polski środki płatnicze, których łączna wartość jest równa lub przekracza 10 000 euro, to mamy obowiązek zgłosić te środki przy przekraczaniu granicy organom celnym lub organom Straży Granicznej. "

Powroty - Przeprowadzka - Przewóz dewiz

Powrót