L
LambdaLambda
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 150
W ciągu kilku dni minie 14 dni od kiedy złożyłem reklamację z tytułu rękojmi do sklepu. Nie spodziewam się odpowiedzi od nich (wnioskując po tym jakie głupoty próbowali mi wmówić w sklepie co do ich "wewnętrznych regulaminów") więc po upływie tego terminu będzie trzeba działać dalej. No i tutaj moje pytanie: z tego co się orientuję, zwyczajowo po tym czasie dostarcza się pismo powołując się na Art. 561^5 i wyznaczając dodatkowy termin na wykonanie zobowiązania, o które wnioskowaliśmy pod rygorem uzyskania prawa do odstąpienia od umowy. Czy istnieją jednak jakieś zasady co do wyznaczania tego terminu?
Najczęściej widywałem 14 dni, ale czy ten termin wyznaczam całkowicie losowo i wedle własnego uznania, czy musi wynosić przynajmniej X dni, żebym mógł ubiegać się o odstąpienie od umowy i zwrot pieniędzy po jego upłynięciu?
Najczęściej widywałem 14 dni, ale czy ten termin wyznaczam całkowicie losowo i wedle własnego uznania, czy musi wynosić przynajmniej X dni, żebym mógł ubiegać się o odstąpienie od umowy i zwrot pieniędzy po jego upłynięciu?