P
pawel38
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam. Sytuacja w niemieckiej firmie w której pracuję wygląda tak, że jeśli chcesz tam pracować, musisz odbyć przynajmniej tygodniowy, darmowy, okres próbny. Po nim może cie przyjmą, może nie. Nastepnie przynajmniej przez rok czasu jesteś na umowie 3/4etatu czyli 30h/tygodniowo i tak masz też płacone. Niestety musisz robić 8h/ dziennie, czyli 2h dziennie za darmo. Te 2h nigdzie nie są odnotowane. Potem jak sie doprosisz to zmienią umowę na 35h/ tygodniowo ale dalej robisz jak na cały etat. Do umowy na pełny etat doszli tylko nieliczni pracownicy po wielu latach pracy. Szefostwo wychodzi z założenia że i tak zarabiamy lepiej niz w polsce wiec panuje atmosfera zastraszenia i zwalniania co bardziej roszczeniowych pracowników. Rok temu zapisałem sie do zwiazków zawodowych, ver.di. Przez ten czas pani z która korespondowałem z tegoż zwiazku nie pomogła praktycznie wogóle, jedynie skontaktowała sie z urzędnikiem celnym -zoll. Tam sprawa podobno czeka na swój czas juz prawie rok. Co można zrobić by zmusisz szefostwo do płacenia wszystkim za pełny wymiar czasu jaki przepracowujemy, jednoczesnie pozostajac anonimowym, gdyż w przeciwnym wypadku to niechybnie skonczy sie zwolnieniem. A w razie gdyby zażadać zmiany umowy i pracować tylko tyle ile mam w umowie i otrzymać wypowiedzenie, czy można coś ugrać podając szefostwo do sądu?