Wzięte pieniądze przez kuriera mimo braku pobrania

• Autor wątku Autor wątku Krispa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krispa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, to mój pierwszy temat na forum więc proszę o wyrozumiałość w przypadku wystąpienia błędu oraz informację, abym mógł je poprawić.

Spotkała mnie nieprzyjemna sytuacja, ponieważ przy nadawaniu przesyłki zapomniałem zaznaczyć kwoty pobrania za nią. Odbiorca wiedząc, że przesyłka ma być za pobraniem przygotował pieniądze i przy odbiorze kurierowi zapłacił. Kurier mimo braku owego pobrania na zleceniu pieniądze wziął i dodatkowo sam pokwitował podpisem odbiór przesyłki. Osoba, której nazwisko widniało jako odbiorcy nie była w tym czasie w miejscu odbioru.

Czy istnieje jakaś szansa na odzyskanie pieniędzy, które kurier w moim mniemaniu ukradł, dodatkowo oszukał odbiorcę oraz podrobił podpis na pokwitowaniu odbioru.
Dodam, że była to kwota 1500 zł.

Szansa jest, ale to raczej prawo karne a nie prawo konsumenta.
Trzeba zgłosić sprawę do firmy kurierskiej z prośbą o interwencje i wyjaśnienie sytuacji, może zmobilizują tego kuriera. Jak to nie pomoże to tylko zawiadomienie o podejrzeniu przestępstwa. Dobrze by byli świadkowie tego jak ta osoba wręczyła pieniądze, a poza tym jeszcze podanie się za odbiorcę przesyłki, co pewnie łatwiej byłoby udowodnić.

od kogo kurier wziął pieniądze? (skoro nie od odbiorcy, którego nie było)

Powrót