Wzór pisma do komornika

• Autor wątku Autor wątku Bexx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bexx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry, jestem przed złożeniem wniosku o upadłość konsumencka, dwu krotnie wysyłałem pisma do komorników o podanie obecnego stanu zadłużenia wykazu toczonych wobec mnie postępowań tych aktywnych i nie aktywnych , ale otrzymałem odp, ,że wnioski były źle napisane , czy jest szansa by Państwo podesłali takowy zwór jak prawidłowo winien być napisany taki wniosek ?

W prawym górnym rogu: data i miejscowość, w lewym: Twoje dane wraz z numerem pesel.
Pod Twoimi danymi sygnatura akt postępowania egzekucyjnego. Poniżej wyśrodkowana nazwa kancelarii komorniczej wraz z adresem. Poniżej tytuł pisma pogrubiony: "Wniosek dłużnika o podanie stanu zadłużenia". I właściwa treść pisma: "Działając imieniem własnym zwracam się do tut. Kancelarii komorniczej celem udostępnienia mojej osobie informacji o aktualnie posiadanym zadłużeniu". Poniżej: "Jednocześnie proszę o udostępnienie informacji o innych prowadzonych przeciwko mnie postępowaniach egzekucyjnych wraz z podaniem ich sygnatury i aktualnym stanie zadłużenia". Na samym dole Twój podpis. Takie pismo wysłać należy listem poleconym.

dwu krotnie wysyłałem pisma do komorników o podanie obecnego stanu zadłużenia wykazu toczonych wobec mnie postępowań tych aktywnych i nie aktywnych
Wysyłałeś do wszystkich komorników w Polsce? A co z roszczeniami w stosunku do których wydano jedynie tytuł do prowadzenia egzekucji. Będziesz pisał do wszystkich sądów w PL? Idąc dalej, co z roszczeniami nie stwierdzonymi prawomocnym tytułem sądowym. Będziesz pisał do wszystkich potencjalnych wierzycieli? Od razu mówię - nie udzielę odpowiedzi. Myślę, że zrozumiesz.

Reset321 napisał:
Wysyłałeś do wszystkich komorników w Polsce? A co z roszczeniami w stosunku do których wydano jedynie tytuł do prowadzenia egzekucji. Będziesz pisał do wszystkich sądów w PL? Idąc dalej, co z roszczeniami nie stwierdzonymi prawomocnym tytułem sądowym. Będziesz pisał do wszystkich potencjalnych wierzycieli? Od razu mówię - nie udzielę odpowiedzi. Myślę, że zrozumiesz.

Dobrze, to jak w takim razie uzyskać takowe informacje ?

O swoich długach, to najwięcej powinieneś wiedzieć Ty sam. Nikt za Ciebie ewidencji nie prowadzi.

jak w takim razie uzyskać takowe informacje ?

Piszesz pismo do tych komorników, którzy z wniosku wierzyciela prowadzą egzekucję. Wiesz o takim postępowaniu, ponieważ wcześniej poinformował Ciebie o tym komornik.

Podpinam się pod pytanie. Nie wiem o wszystkich swoich dokładnych wierzytelnościach, ponieważ sporo pism przychodziło pod adres pod który od dawna nie mieszkam. Poza tym większa część została posprzedawana do firm innych

Czyli rozumiem, żeby zrobić spis wierzytelności pozostaje mi tylko pismo do komornika ?

I drugie pytanie, ktoś mi mówił, że komornik na takie pismo reaguje jak byk na czerwoną płachtę, bo nie będzie mógł ściągnąć wierzytelności przy akceptacji sądu na upadłość konsumencką. I ten czas do ogłoszenia upadłości jest gehenną dla dłużnika. Czy to prawda ?

Powrót