Wzór pisma sprzeciw od nakazu zaplaty

• Autor wątku Autor wątku myrkysfara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ciężko mieć wzór skoro każda sprawa jest inna. do pkt 9 powinieneś sobie poradzić. a co do uzasadnienia i dalszych to musiałbyś najpierw napisać o co w ogóle chodzi w tej sprawie

Sprawa jest z cyfry+ z 2009 r. jest juz przedawniona a powództwo wniosła firma EQUES DEBITIUM . Własnie ze do 3 punktu to dam rade a od 4 juz niewiem co gdzie mam wpisywac

Przecież ten fundusz na 95% nie ma czynnej legitymacji procesowej, oni nie potrafią nawet umowy cesji spisać... Zobacz w pozwie, nie ma umowy cesji albo ta umowa jeśli w ogóle jest to nie zawiera żadnych danych dot. wierzytelności. Wszystkie sprawy z jakimi miałam do czynienia z powództwa Eques, miały te właśnie braki i powództwa zostały oddalone

Ostatnia edycja:
Ja dostalem nakaz zaplaty, to nie zostalo oddalone. Napisalem odreczne odwolanie a oni mi przyslali sadowy druk do wypelnienia w ciagu 7 dni

myrkysfara napisał:
Ja dostalem nakaz zaplaty, to nie zostalo oddalone.
Oczywiście, że nie zostało oddalone. Sąd oddali powództwo dopiero po Twoim zasadnym sprzeciwie. Wystarczy zarzut przedawnienia (można go podnieść dopiero na rozprawie, a w samym sprzeciwie napisać, "pozwana nie zgadza się z roszczeniem powoda").

myrkysfara napisał:
Ja dostalem nakaz zaplaty, to nie zostalo oddalone. Napisalem odreczne odwolanie a oni mi przyslali sadowy druk do wypelnienia w ciagu 7 dni
Pozew na formularzu - to i sprzeciw na formularzu. Dlatego sąd wezwał do usunięcia braków

Ostatnia edycja:
4. tak
5.1. wpisujesz dane firmy 5.2. wpisujesz swoje dane
6. w całości
7. zarzut przedawnienia
8. zasądzenie od powoda zwrotu kosztów procesu wedle norm przepisanych
9. podnoszę zarzut przedawnienia roszczenia
10. nic
11. tak
12. 1 odpis sprzeciwu
13. podpis
14. data

drukujesz takie dwa egzemplarze, oba podpisujesz i wysyłasz do sądu.

karol bartosz napisał:
4. tak
5.1. wpisujesz dane firmy 5.2. wpisujesz swoje dane
6. w całości
7. zarzut przedawnienia
8. zasądzenie od powoda zwrotu kosztów procesu wedle norm przepisanych
9. podnoszę zarzut przedawnienia roszczenia
10. nic
11. tak
12. 1 odpis sprzeciwu
13. podpis
14. data

drukujesz takie dwa egzemplarze, oba podpisujesz i wysyłasz do sądu.

Dzięki za pomoc

Witam, również i ja dostałam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z powództwa firmy Eques... I sprawa również dotyczy nc+.... Mam rzekomo niezapłacone jakieś 3 faktury z 2011 i 2012 r. Sprawdzałam po przelewach i u nie jest wszystko ok. Najciekawsze , że nie przedłużałam z nimi umowy, w grudniu 2011 zostały dopełnione wszelkie formalności i ze styczniem 2012 umowa się zakończyła. A tu nagle faktura za abonament za marzec 2012! i jeszcze opłata za spóźnione oddanie sprzętu wystawiona w marcu 2012! Normalnie jakieś czary-mary:wow:
Właśnie piszę sprzeciw do sądu.
Mam małe pytanko: po jakim czasie następuje przedawnienie? Kilka osób pisało o tym ale nie bardzo wiem o jaki czas chodzi.
pozdrawiam serdecznie

Roszczenia związane z umową z operatorem przedawniają się z upływem 3 lat od daty wymagalnośc (art 118kc). Oczywiście trzeba pamiętać również o tym czy nie został przerwany bieg przedawnienia. Wtedy to już się liczy 10 lat.

mala mi78 napisał:
Roszczenia związane z umową z operatorem przedawniają się z upływem 3 lat od daty wymagalnośc (art 118kc). Oczywiście trzeba pamiętać również o tym czy nie został przerwany bieg przedawnienia. Wtedy to już się liczy 10 lat.
Głupoty.
jamcito napisał:
Witam, również i ja dostałam nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z powództwa firmy Eques... I sprawa również dotyczy nc+....
Sprawy hurtowo do oddalenia, nie potrafią wykazać istnienia roszczenia nawet jeśli to roszczenie by istniało :)

Powrót