Wzór pisma wzywającego kupującego do notariusza

• Autor wątku Autor wątku Stanislaw23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stanislaw23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry. Pilnie potrzebuję, jako zbywca, wzoru pisma wzywającego kupującego do stawienia się u notariusza na akt sprzedaży nieruchomości. Jakie informacje powinien zawierać taki dokument?

Chodzi mi przede wszystkim o to, jakie dane należy tam zawrzeć, żeby pismo było prawnie wiążące .

Sprzedaż nieruchomości musi mieć formę aktu notarialnego, ponieważ wtedy ma moc prawną. Należy wybrać dowolną kancelarię notarialną, ustalić termin wizyty. Notariusz powie wtedy jakie dokumenty są wymagane.

Chodzi o to, że była zawarta umowa przedwstępna z kupującym, który miał zrealizować zobowiązanie w wyznaczonym terminie. Kupujący jednak nie zamierza nabyć nieruchomości. Chcę teraz wysłać pismo do kupującego, aby ten stawił się u notariusza (co ten najprawdopodobniej nie uczyni), tak żeby potem mieć podkładkę, że odmawia dopełnienia umowy, tak żeby potem nie być zablokowanym z nieruchomością przez cały rok.

Wzywasz go poleconym z ZPO do stawienia się na konkretny dzień i godzinę do konkretnej kancelarii. Pismo wysyłasz na tyle przed tym dniem, żeby zdążyło dotrzeć do adresata. W umówionym dniu stawiasz się do kancelarii, jak nie przyjdzie druga strona, robisz z notariuszem protokół i tyle. Potem bawisz się w sądzie z kupującym albo podejmujesz inne kroki, zgodnie z treścią umowy przedwstępnej.

była zawarta umowa przedwstępna z kupującym, który miał zrealizować zobowiązanie w wyznaczonym terminie. Kupujący jednak nie zamierza nabyć nieruchomości. Chcę teraz wysłać pismo do kupującego, aby ten stawił się u notariusza

Przykładowo w piśmie do kupującego podajesz:

1. Miejsce i datę sporządzenia pisma ( Kraków, dnia ....),
2. Oznaczenie kupującego (imię, nazwisko, adres),
3. Tytuł pisma: Realizacja umowy przedwstępnej z dnia ......... dotyczącej sprzedaży ............,
4. Treść pisma "Niniejszym proszę o zgłoszenie się w dniu ........ 2023 r. do Kancelarii Notarialnej w ......, ul............... w celu zawarcia aktu notarialnego sprzedaży nieruchomości znajdującej się w ............... .

Z poważaniem

.............................. (Twój własnoręczny czytelny podpis).

Powrót