Wzór tarczy strzeleckiej

• Autor wątku Autor wątku PePu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PePu

Witam

Jestem osobom często strzelającą na strzelnicy. Czy jeśli podoba mi się jakiś wzór tarczy strzeleckiej, produkowanej przez danego producenta, który oczywiście zamieszczony jest w internecie w formie graficznej, to czy mogę np pobrać taki obraz, zmodyfikować go pod moje własne potrzeby [ np pomniejszyć, dodać nowe elementy ] , wydrukować i iść z nim na strzelnice do takiej tarczy postrzelać ? Czy też bedzie to oznaczało naruszenie jakiś prawy czy też patentów np na wzór ?

Jestem strzelcem sportowym, mam też uprawnienia instruktora strzelectwa, ale nie prowadzę*żadnej działalności gospodarczej z tym związanej, nie czerpię też z tego tytułu jakichkolwiek dochodów [ strzelectwo jest po prostu moim hobby ] .

Czy dodatkowo jakiś serwis internetowy, zamieścił na stronie już gotowe tarcze w formie graficznej do bezpłatnego pobrania i używania, to czy mogę z takiej tarczy np usunąć komputerowo reklamę tego serwisu [ po prostu mnie ona denerwuje ] i wydrukować taką zmodyfikowaną tarczę bez reklamy do tego samego użytku, co opisałem wcześniej?

Czy własny użytek oznacza, że tylko ja jeden mogę do takiej tarczy strzelać ?

Czy jeśli przyjdzie na strzelnice np mój kolega i [ nieodpłatnie ] strzeli od takiej tarczy, to czy wszystko nadal jest w porządku ?

Pytam z ciekawości, bo w 99% procentach przypadków tylko ja będę do takiej tarczy strzelać .

Kolega też może ale nie zaraz cała strzelnica.

Czy ma jakiekolwiek znaczenie prawne , czy tarcze te są dokładnymi kopiami tarcz oryginalnych, tzn mają one logo swojego producenta itd , czy też są one zmodyfikowanymi przez moją osobę tarczami tego producenta. Oczywiście cały czas mówimy tylko o użytku prywatnym.

Strzelać,bym strzelał,ale loga bym nie usuwał.Po to ktoś to opracował i zamieścił w Internecie do wykorzystania,aby w jakiś sposób się reklamował.Jak Cie ono denerwuje,to strzelaj w logo,nikt tego nie broni.

OK - nie muszę usuwać loga. Pytanie, co jeśli wizerunek graficzny tarczy został umieszczony w internecie nie stricte do pobrania i do wydrukowania, a po prostu na stronie sklepu internetowego, żeby klient wiedział jak tarcza wygląda przed jej zakupem. Czy taką obraz tarczy nadal można pobrać z internetu i wydrukować do strzelania ?

Zdjęcia z Wikimedia Commons z licencją Public Domain

Witam

Czy wykorzystując do celów niekomercyjnych obrazy określone w licencji jako public domain oraz przerabiajac lub modyfikując je, muszę na wydruku takich obrazów podawać gdzieś jakieś informacje np o autorze oryginalnego obrazu , stronie z której obraz pochodzi oraz że został on zmodyfikowany / przerobiony przeze mnie ?

RE: Zdjęcia z Wikimedia Commons z licencją Public Domain

Teoretycznie tak, ale w praktyce nikt Cię nie powinien niepokoić.

RE: Zdjęcia z Wikimedia Commons z licencją Public Domain

Czyli muszę coś robić w tym temacie żeby na 100% nie mieć problemów? Chciałem zrobić na swój użytek tarcze strzeleckie własnie na podstawie obrazów zamieszczonych na Wikimedia. Nie są to zdjecia osób, a np komputerowo zrobiony obraz ludzkiego szkieletu. Licencja tego obrazu jest okreslona jako Public Domain, na wikimedia jest podany jego autor itd . Oczywiście obraz ten byłby przerobiny pod tarczę, czyli dodane punktowane miejsca itd.

Tarcze robię dla siebie, ale zapewne będą do nich strzelać też inne osoby . Nie mam zamiaru ich sprzedawać.

Co więc muszę [ albo nie muszę, bo to przecież teoretycznie wolna dla wszystch licencja ] zrobić, żeby prawnie wszystko było OK ?

This work has been released into the public domain by its author, LadyofHats. This applies worldwide.
In some countries this may not be legally possible; if so:
LadyofHats grants anyone the right to use this work for any purpose, without any conditions, unless such conditions are required by law.

Tyle tam jest napisane przy obrazku - czy to jest ta LICENCJA ? Bo tu pisze tylko tyle, że można zrobić z tym cokolwiek się chce, o ile nie złamię się tym prawa. Czy dobrze to rozumiem ? Natomiast nie mogę to znaleźć nić o tym, jakie i gdzie informacje [ np o autorze ] mam zamiescić , drukując ten przerobiony obraz.

PePu napisał:
... Natomiast nie mogę to znaleźć nić o tym, jakie i gdzie informacje ...
Zatem jeśli nie ma takich informacji/wymogu to jaki wniosek należy wyciągnąć?

.... że nie trzeba podawać żadnych informacji o autorze używając bądź rozpowszechniając ten zmodyfikowany przeze mnie obraz ? Tak z tego by wynikało.

Nawet gdyby z treści ogólnej licencji wynikałby warunek wskazania autora a utwór został rozpowszechniony anonimowo to taką wolę autora należy uznać.

LeszsekS napisał:
Nawet gdyby z treści ogólnej licencji wynikałby warunek wskazania autora a utwór został rozpowszechniony anonimowo to taką wolę autora należy uznać.

Panie LeszkuS, nadal nie rozumiem co dokładnie mam zrobić. Czy drukując te tarcze do strzelania mam :

A. Zamieścić gdzieś na nich mała czcionką imię i nazwisko autora na bazie której została taka tarcza opracowana ?
B. Nie muszę nic pisać na tarczch o autorze, ale gdy ktoś się mnie zapyta skąd mam tarcze , to wtedy powiedzieć o autorze i miejscu pochodzenia grafik .
C. Inna, nie wymieniona wyżej opcja , o której jeszcze nic nie wiem.

Pozdrawiam

Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 34.
[Wykorzystywanie utworów - konieczność podania nazwiska autora oraz źródła]

Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia imienia i nazwiska twórcy oraz źródła. Podanie twórcy i źródła powinno uwzględniać istniejące możliwości. Twórcy nie przysługuje prawo do wynagrodzenia, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Powrót