Wzór wniosków

• Autor wątku Autor wątku Dyziek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dyziek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Na dniach składam wniosek mojej mamy o otwacie i ogłoszenie testamentu swojego ojca. Napsiałem wniosek na podstawie ebooka. Niestety ale nie wiem czy dobrze napisałem wniosek (różne wersje wniosków w internecie). Chciałbym uniknąć kilkakrotnych wizyt w sądzie w celu poprawianai wniosku.
Oto mój wniosek (imiona, nazwiska i adresy zostały celowo zmienione):

" Warszawa, dn. 20 września 2007 r.

Sąd Rejonowy w Warszawie
Wydział Cywilny

Wnioskodawca: Anna Nowakowska
zam. ul. Marszałkowska 81
00-805 Warszawa

Wniosek o otwarcie i ogłoszenie testamentu

Składam odpis testamentu notarialnego z dn. XX stycznia 1999 r. Wiesława Kowalskiego, ostatnio zamieszkałego w Warszawie, ul. Żelazna 1, zmarłego 20 maja 2006 r. w Warszawie. Składam również akt zgonu spadkodawcy.
W testamencie spadkodawca ustanowił swym spadkobiercą swoją córkę Annę Nowakowską (z d. Kowalska), zamieszkałą w Warszawie, ul. Marszałkowska 81.
Wnoszę o otwarcie i ogłoszenie tego dokumentu.

............................................

Załączniki:
1. Odpis testamentu notarialnego
2. Akt zgonu spadkodawcy
"
Dziękuję za pomoc.

Należy jeszcze wskazać potencjalnych innych spadkobierców ustawowych (żona, dzieci) oraz ich adresy.

Myślałem, że o potencjalnych spadkobiorcach pisze sie we "Wniosku o stwierdzenie nabycia spadku na podstawie testamentu".
Jeśli mam ich wymienić spadkobierców to gdzie mam umieścić treść o ich istnieniu i w jakim zapisie?

Przecież najlepiej złożyć to łącznie.(otwarcie i stwierdzenia nabycia). Po co przedłużać procedurę?

Czy złożenie łącznego wniosku o otwarcie i nabycia spadku wiąże się z osobistym stawieniem spadkobierców w dniu złożenia wniosku?
Powiem szczerze, że wolałbym żeby sąd powiadomił listownie spadkobierców.
Może jednak się mylę.
Jak wygląda cały ten proces otwarcia testamentu i nabycia spadku? Czy czeka się na jakiś list od sądu? Ile to wszysko trwa?

Jeśli chodzi o członków rodziny, to należałoby ich wymienić we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku, jako osoby, które mogłyby ewentualnie być spadkobiercami ustawowymi (np. jeśli testament okazałby się nieważny).
Od wniosku o ogłoszenie testamentu nie uiszcza się opłaty sądowej (art. 95 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych).
W przypadku rozprawy sąd zawiadamia o jej terminie osoby zainteresowane. Ich obecność na rozprawie wyznaczonej w celu otwarcia i ogłoszenia testamentu nie jest jednak obowiązkowa.

Jeśli pójdę dłuższą drogą to najpier złożę "Wniosek o otwarcie i ogłoszenie testamentu":
"
Warszawa, dn. 24 września 2007 r.

Sąd Rejonowy w Warszawie
Wydział Cywilny

00-805 Warszawa

Wniosek o otwarcie i ogłoszenie testamentu

Składam wypis testamentu notarialnego z dn. 22 maja 2001 r. Władysława Kowalskiego, ostatnio zamieszkałego w Warszawie, ul. Żelazna 1, zmarłego 20 stycznia 2006 r. w Warszawie. Składam również akt zgonu spadkodawcy.
Spadkodawcami ustawowymi są: żona Michalina Kowalska zamieszkała w Warszawie, ul. Żelazna 1; synowie: Stanisław Kowalski zamieszkały w Warszawie, ul. Chmielna 6A, Marek Kowalski zamieszkały w Warszawie, ul. Modlińska 259; córki: Katarzyna Nieporęcka zamieszkała w Warszawie, ul. Pawia 2, Anna Nowakowska zamieszkała w Warszawie, ul. Marszałkowska 81.
W testamencie spadkodawca ustanowił swym spadkobiercą swoją córkę Annę Nowakowską zamieszkałą w Warszawie, ul. Marszałkowska 81
Wnoszę o otwarcie i ogłoszenie tego dokumentu.

Załączniki:
1. Wypis testamentu notarialnego
2. Akt zgonu spadkodawcy
"
Czy mam coś w nim zmienić/poprawić?

Gdybym jednak zdecydował się od razu złożyć wniosek o otworzenie testamentu i nabycia spadku to czy wystaczy taki wniosek:
"Warszawa, dn. 24 września 2007 r.

Sąd Rejonowy w Warszawie
Wydział Cywilny

00-805 Warszawa
Uczestnicy: Michalina Kowalska
zam. ul. Żelazna 1
00-805 Warszawa
Stanisław Kowalski
zam. Chmielna 6A
00-805 Warszawa
Marek Kowalski
zam. ul. Modlińska 259
00-805 Warszawa
Katarzyna Nieporęcka
zam. Pawia 2
00-805 Warszawa

Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku na podstawie testamentu

Wnoszę o stwierdzenie że spadek po zmarłym 20 stycznia 2006r. Władysławie Kowalskiem, zmarłym w Warszawie i tam ostatnio stale zamieszkałym, nabyła z mocy testamentu córka Anna Nowakowska (z d. Kowalska).

Uzasadnienie

W dniu 20 stycznia 2006r. zmarł Władysław Kowalski ostatnio zamieszkały w Warszawie.
Dowód: odpis skrócony aktu zgonu
Spadkodawca Władysław Kowalski zmarł będąc w związku małżeńskim z Michalina Kowalska. Pozostawił po sobie czwórkę dzieci: synów: Stanisława Kowalskiego i Mareka Kowalskiego; oraz córki: Katarzynę Nieporęcką i Annę Nowakowską.
Dowód: odpisy skrócone aktów urodzenia
odpis skrócony aktu małżeństwa Władysława Kowalskiego z Michaliną Kowalską
przesłuchanie spadkobierców
Władysław Kowalski pozostawił testament, w którym cały swój majątek pozostawił córce Annie Nowakowskiej.
Dowód: testament
Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku jest w tym stanie sprawy uzasadniony.

Załączniki:
1.Odpis skrócony aktu zgonu spadkodawcy
2.Odpisy skrócone aktów urodzenia uczestników
3.Testament
4.Dowód wpłaty za opłatę sądową w wysokości 50,00
5.Odpisy wniosków i załączników dla uczestników"

Trochę tego jest. :wow:

Kiedy odbywa się przesłuchanie spadkobierców? Jak to wygląda w przypdaku złożenia wniosku 2w1, czyli ogłodszenie testamentu i nabysia testamentu?
Czy odpisy aktów urodzenia przynosi wnioskodawca czy spadkowbiercy?
Co w przypadku kiedy spadkobiercy nie chcą udostępnić swoich aktów urodzenia? Gdzie można je uzyskać?

Powrót