Wzór wniosku o ustalenie miejsca pobytu dziecka

• Autor wątku Autor wątku SIEDLOK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SIEDLOK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, proszę o wzór wniosku o ustalenie miejsca pobytu dzieci. Będę bardzo wdzięczny, bo na większości stron są tylko płatne, a na forum nie mogę odnaleźć takiego pisma.
pozdrawiam
mój e-mail:moderacja- poszukiwanie pomocy poza forum jest niezgodne z regulaminem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: wzór wniosku o ustalenie miejsca pobytu dziecka

Miejscowość, dn...

Sąd Rejonowy
.... wydział rodzinny i nieletnich
w.....

Powód: Ty
Pozwany: ....

WNIOSEK O USTALENIE MIEJSCA POBYTU DZIECKA
Wnoszę o:
1) ustalenie miejsca pobytu małoletniego/tniej .... ur. ... w .... będzie każdorazowe miejsca zamieszkania jego ojca/matki ....
2) zabezpieczenie na czas trwania sprawy miejsca zamieszkania małoletniego/tniej .... przy ojcu/matce....

UZASADNIENIE
.............................................................................................................

(podpis)

Załączniki:
1. odpis wniosku
2. akt urodzenia dziecka
3. akt małżeństwa (jeśli jesteście jeszcze a jeśli po rozwodzie to odpis wyroku rozwodowego)

Bardzo dziękuje

Czy ten wniosek moge zlozyc jesli przebywam za granica i wyslac go do sadu badz poprosic kogos o zlozenie go w moim imieniu i jak dlugo moze byc rozpatrywany.?

We wzorze wniosku powodem jestem ja a pozwanym jest moja żona ?

wnioskodawcą jesteś TY
a uczestnikiem matka dziecka.

powód i pozwany są w innych procesach.

Czyli we wniosku napisać wnioskodawca: ja , matkę dziecka uwzględnić jako....?

uczestnik

skimobill napisał:
wnioskodawca: ja , matkę dziecka uwzględnić jako....?
Uczestnik postępowania: Brunhilda Konowalska, zam. ul. Pierdolińska 14/7, 31-010 Kacze Kupy Wieś

jak długo czeka się na rozpatrzenie takiego wniosku ?
albo czy może jest tak , że od momentu jego złożenia dziecko będzie miało już ustalony pobyt w moim miejscu zamieszkania ?

ustalenie miejsca pobytu dziecka będzie dopiero po zakończeniu sprawy. do sprawy po opłacie 40zł mozesz wnieść wniosek o zabezpieczenie poprzez ustanowienie na czas trwania postępowania miejsca dziecka przy Tobie. a jak długo się czeka nie ma na to reguły, zależy w jakim sądzie , gdzie itp.

we wzorze podanym na początku wątku są dwa punkty 1. o ustalenie miejsca pobytu dziecka i 2. o zabezpieczenie poprzez ustanowienie na czas trwania postępowania miejsca pobytu dziecka przy mnie. Czyli jak rozumie może to być na jednym wniosku , czy też mają to być dwa osobne wnioski ?

nie nie jest ok nie zauważyłem. tylko opłać 40zł za wniosek i 40zł od zabezpieczenia bo będą braki formalne.

dziękuję bardzo za pomoc ;)

witam , mam problem z uzasadnieniem nie wiem jak zacząć i jak obrać w słowa korzystne dla mnie.... jestem w związku partnerskim planujemy ślub mamy wspólne dziecko ale ja jeszcze mam z poprzedniego zwiazku córke i problem polega na tym, że partner dostał prace w niemczech i chcemy sie tam przeprowadzic niestety ojciec mojej córki nie chce na to wyrazic zgody niestety ma prawa dlatego tez chce zlozyc wniosek do sadu o ustalenie miejsca pobytu córki tam gdzie moje czyli za niedlugo w niemczech prosze o pomoc jak to napisac :) pozdrawiam

dlatego tez chce zlozyc wniosek do sadu o ustalenie miejsca pobytu córki tam gdzie moje czyli za niedlugo w niemczech

To tak nie działa. Na wyjazd dziecka na stałe za granicę musisz uzyskać zgodę drugiego rodzica lub sądu. A sąd w toku postępowania oceni czy taki wyjazd jest zgodny z dobrem dziecka.

to w taki razie jaki pozew mam zlozyc?bo ojeciec dziecka nie wyraza dgody

Wniosek o wyrażenie zgody na wyjazd dziecka na stałe poza granice Polski. Jest to postępowanie nieprocesowe o rozstrzygnięcie istotnej sprawy dziecka.

czy ja ponosze jakies koszty zwiazane z ta sprawa?

Powrót