Wzory do haftów i ich wykorzystywanie

• Autor wątku Autor wątku Restinpepperoni
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Restinpepperoni

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zastanawiam się nad założeniem czegoś w rodzaju firmy jednoosobowej świadczącej usługę haftowania na zamówienie (rękodzieło). Wszystkie wzory do haftu są chronione prawem autorskim i w teorii każdy taki opublikowany wzór jest wyłącznie na użytek własny. W związku z tym mam dwa pytania:
1. W sytuacji, gdy dana osoba zleci mi wyhaftowanie wzoru znalezionego, przez nią samą (niezależnie gdzie i w jaki sposób), czy dalej jest to użytek własny?
2. Do reklamy prawdopodobnie używałabym zdjęć wcześniej wyhaftowanych wzorów. Co w sytuacji, gdy dana osoba zażyczyłaby sobie wzoru użytego przeze mnie w reklamie? Czy wtedy można by uznać, że handluję wzorem, do którego nie mam praw?

1. Tak.
2. Tak.

PS.
Poczytaj również o opłacie reprograficznej w oparciu o Art. 20`1. Prawa autorskiego.

Ostatnia edycja:
Czy w tym artykule chodzi o konkretne urządzenia reprograficzne, czy o samą czynność kopiowania, ponieważ nie posiadam żadnych specjalistycznych urządzeń a hafty wykonywałabym ręcznie.
Jeśli chodzi o moje drugie pytanie, czy więc w przypadku tego typu zleceń powinnam odmawiać, argumentując to prawami autorskimi? A może powinnam spytać, czy w ogóle mogę używać wcześniej wykonanych przez siebie wzorów (np. poprzednich zleceń, za zgodą zleceniodawcy) do reklamy?

Restinpepperoni napisał:
... powinnam odmawiać, argumentując to prawami autorskimi? ...
Nie powinnaś oferować cudzych wzorów.

Ps.
Tak, chodzi o urządzenia.

Powrót