You tube - komunikat o prawach autorskich

• Autor wątku Autor wątku PrzemczaN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PrzemczaN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem świadomy, że być może ktoś już o to na forum pytał, ale niestety takiej samej sytuacji nie znalazłem. Język prawny jest dla mnie dość skomplikowany dlatego proszę o poradę.

Pracując w firmie deweloperskiej zacząłem tworzyć krótkie filmiki obrazujące postępy prac na budowie, ot coś takiego lepszego niż zdjęcia. Do filmiku dodałem podkład muzyczny. Posiadam swój kanał na YT, stronę internetową, profil na FB. Ze strony YT dostałem następujący komunikat, który widać na załączonym screenie. Z przekazanej tam treści wynika, że utwór został rozpoznany, ale YT może dodać do mojego filmiku reklamę, na której zarobi firma która zgłosiła roszczenia jeśli chodzi o prawa do muzyki. Jest również komunikat mówiący o tym, że nie ma ograniczeń w związku z wyświetlaniem tego.

I teraz moje pytanie, czy to rzeczywiście jest spójne z naszym prawem? Czy mogę sobie taki filmik dodać na swoją stronę bez ryzyka, że ktoś pozwie firmę o naruszenie praw autorskich? Z samego filmiku nie generuję żadnych przychodów, to tylko pokazanie postępu prac budowlanych.

Serdecznie dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedź.

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
PrzemczaN napisał:
... Do filmiku dodałem podkład muzyczny. ...
Można to pisać do znudzenia. :wow:

Zawsze korzystanie z cudzego utworu wymaga odpowiedniej zgody.

Może dla kogoś kto siedzi w tym na co dzień jest to jasne i oczywiste i gdyby nie ten komunikat z YT też pewnie nie miałbym wątpliwości, ale z usuniętego zdjęcia wynika, że reklama załatwia sprawę stąd moje pytanie. Jest to też dla mnie dziwne, że YT podaje takie informacje sprzeczne z prawem w danym kraju. Mnie jako laika w tym temacie wprowadziło to w błąd...

PrzemczaN napisał:
... ale z usuniętego zdjęcia wynika, ...
Wystarczyło abyś przytoczył treść komunikatu a nie zdjęcie przy okazji pokazujące Twój film, a z komunikatu jasno są wskazane warunki korzystania.
PrzemczaN napisał:
... YT podaje takie informacje sprzeczne z prawem w danym kraju. ...
Jaką sprzeczność masz na myśli?

Ostatnia edycja:
Rozumiem, nie miałem w zamyśli reklamowania tu czegokolwiek, zamazałem też nazwę firmy również z tego względu.

No właśnie mówisz, że w komunikacie jasno są wskazane warunki korzystania. Też uważam, że jest to wyjaśnione dość precyzyjnie.

"Ograniczenia: brak

Na tym filmie zarabia właściciel praw autorskich

Jeśli zgadzasz się na te warunki nie musisz nic robić"

Dla mnie taka informacja jest informacją, że w takiej formie jak jest to opublikowane jest OK. Tymczasem z tego co pisałeś wyżej - jednak nie. Dlatego chciałem to doprecyzować. Nie chcę takim filmikiem wchodzić w konflikt z prawem. Z drugiej strony koszty praw autorskich są pewnie bardzo wysoki i będą nie do przeskoczenia przez firmę. Taka forma jak pojawienie się tam reklamy na której zarobi sobie właściciel praw autorskich jest przez nas jak najbardziej akceptowalna, tylko chciałem mieć pewność że jest to robione zgodnie z zasadami prawa a nie jest jakimś wymysłem YT nie mającego przełożenia na rzeczywistość. Czyli reasumując: nawet zaakceptowanie tych warunków przeze mnie (reklama YT) może spowodować np. pozew sądowy autora, tak?

Powrót