YouTube a 'pożyczanie' filmików do telewizji internetowej

• Autor wątku Autor wątku mobile
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mobile

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Od razu powiem, że nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie na forum. Chodzi o to, że od jakiegoś czasu prowadzę telewizję internetową i publikuję tam różne filmiki z YouTube. Są tam moje filmiki, ale wstawiam też różne inne, znalezione na YouTube (za pomocą funkcji wstaw). I teraz moje pytanie. Czy jest to legalne? Na stronie są informacje, które filmy są moje, a które są znalezione na YouTube. Te znalezione to głównie muzyka, nie wstawiana przeze mnie. Serwis ma parę reklam, ale cały zysk (niewielki) idzie na utrzymanie tej telewizji.

Nie możesz użyć filmiku z YouTube bez zgody właściciela praw autorskich.

Witam,

przede wszystkim, jeśli prowadzi Pan telewizję internetową to obowiązuje Pana Art.21 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, czyli może nadawać Pan obce utwory na dwa sposoby:

1. na podstawie podpisanego porozumienia (licencji) z organizacjami zbiorowego zarządzania prawami autorskimi

2. na podstawie indywidualnych umów (licencji) z twórcami utworów / posiadaczami majątkowych praw autorskich do tych utworów (vide post drzemlika).

W ogólności, w przypadku nadawcy telewizyjnego, wykorzystanie czyjegoś utworu wiąże się z odpłatnością. Dodatkowo, nadawca telewizyjny powinien odprowadzać stosowne wynagrodzenie dla współtwórców utworów audiowizualnych oraz artystom wykonawcom, zgodnie z Art.70 upaipp. Wynagrodzenie to płacone jest za pośrednictwem odpowiednich organizacji zbiorowego zarządzania.

Powrót