Youtube - Nierejestrowana działałność a podatki i vat

• Autor wątku Autor wątku Verbell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Verbell

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.

Od 2019 prowadzę kanał na youtube - z końcem tego samego roku zacząłem zarabiać drobne pieniądze. Zazwyczaj niewielkie, typu 300-600zł miesięcznie.

No i tak jest do teraz, zatem prowadzę ten kanał jako "nierejestrowana działalność gospodarcza", bo nie nigdy nie przekroczyłem tych 50%.

Ale tutaj pojawia się kwestia podatków i vatu. O ile podatki płacę od samego początku(nie zawsze, bo czasami zarobiłem z youtube dużo mniej, więc nie przebiłem kwoty wolnej od podatku, ale zawsze składałem roczne zeznania pit).

To niestety ostatnio zaskoczyło mnie trochę z vatem. Dowiedziałem się, że powinienem od razu zarejestrować się w VAT-R, czy tam VAT-EU.

No i teraz pytanie. Co teraz? Skoro nie byłem zarejestrowany, to nie składałem też zeznań vat. Co prawda z tego co mi wiadomo, to youtube to opłaca, ale sam fakt nie składania mnie martwi. Powinienem po prostu zarejestrować się jako podatnik vat-eu po takim czasie jak gdyby nigdy nic? Co z zaległymi zeznaniami vat?

Nie wystawiałem też faktur, ale słyszałem, że te można wystawić nawet po latach, więc tutaj raczej problemu nie będzie. Poza tym w youtube studio mam pokazane wszystkie zarobki w razie czego.

Jeszcze raz - nierejestrowana działałność gospodarcza. Zeznania podatkowe składane i opłacany podatek, jeżeli była taka konieczność. Brak rejestracji do VAT-EU i składania zeznań vat. Co teraz?

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi!

Ostatnia edycja:
Hej, przede wszystkim to o jaki rodzaj zarobków chodzi? Youtube wypłaca ci Twój udział w zyskach z reklam wyświetlanych - tylko o to chodzi?

Jeśli tak, to jest to usługa, którą ty wyświadczyłeś Youtubowi - podmiotowi zagranicznemu (unijnemu). Ta usługa zasadniczo nie podlega VAT w Polsce, natomiast faktycznie powinieneś się zarejestrować na VAT-UE i deklarować wartość wyświadczonych wewnątrzwspólnotowo usług.

Więc po prostu zarejestruj się jak najszybciej i składaj co miesiąc te informacje VAT-UE. A co do tych transakcji, które już się zadziały - mówi się trudno, raczej nikt nie będzie cię ścigał za tego typu kwoty.

Powrót