youtube...

• Autor wątku Autor wątku golkerim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

golkerim

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam. Moje pytanie dotyczy "kanału" na YT - Fakty RMF FM, otóż ów "kanał" ma wyłączone komentowanie, rozmowy/wywiady na nim zamieszczane, są nader interesujące, jednak nie ma możliwości ich komentowania. Czy istnieją konkretne podstawy prawne, które pozwoliły by mi na ściągnięcie "audycji" i ponowne zamieszczenie je na YT z włączonymi komentarzami? Prosiłbym o analizę i podanie odpowiednich przepisów, specjalistów w tym temacie, możliwa odpłatna usługa, ewentualne propozycje (w tym na priv) mile widziane...
z poważaniem,
Mirosław Jaszok

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
golkerim napisał:
... Czy istnieją konkretne podstawy prawne, które pozwoliły by mi na ściągnięcie "audycji" i ponowne zamieszczenie je na YT z włączonymi komentarzami? ...
Tak, Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, a w niej wymóg uzyskania odpowiedniej zgody uprawnionego.

Panie Leszku - jakby wspomniana ustawa była dla mnie jasne (jak również same przepisy dotyczące/obowiązujące YT), prawdopodobnie byłbym w stanie ją zrozumieć. Moje pytanie jest dość proste - co innego odpowiedź na nie, pod wspomnianym "kanałem" nie ma wystarczających informacji na temat licencji, które obowiązują na YT. Mogę audycję "pobrać" i udostępnić ponownie, czy muszę ją nagrać z "zewnątrz" i dopiero podając szczegółowe informacje na temat pochodzenia, wrzucić na nowo?

Źródłem zgody może być Ustawa, zawarta umowa, udzielona licencja. To czy informacja jest zamieszczona czy nie nie ma znaczenia, ważne są regulacji zawarte w warunkach korzystania z tamtego portalu. Jeśli masz wątpliwości co do ich treści pytaj u źródła, my nie jesteśmy suportem tamtego portalu nie nie będziemy wyjaśniać co twórca owych warunków miał na myśli.

Dziękuję za odpowiedź, twórczość internetowa to dziedzina dość specyficzna i nowa, często jeszcze niezbyt usankcjonowana (niejasne przepisy), pozwoli Pan, że jednak poczekam na inne odpowiedzi - być może się pojawią...

Mylisz się, z punktu widzenia Prawa autorskiego nie ma takiej odmiennej dziedziny jak Twórczość internetowa i pod tym względem przepisy dotyczące praw autorskich są jasne. Powtórzę to jeszcze raz. Zawsze na korzystanie z cudzego utworu musisz mieć odpowiednią zgodę, czy to w formie licencji ustawowej, czy też licencji udzielonej przez uprawnionego, czy też w końcu po przez nabycie autorskich praw majątkowych.

Powrót