Z kim powinienem podpisać umowę?

• Autor wątku Autor wątku reed111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reed111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

Od pewnego czasu próbuje zrozumieć mechanikę i sposób działania stowarzyszeń jak ZAIKS,ZPAV,STOART, SAWP etc. i nadal nie mogę się zdecydować jakie kroki poczynić w mojej sytuacji.

Jestem managerem lokalu gastronomicznego - pizzeria połączona z małym miejscem rozrywki - bilard etc. Zastanawiam się nad trzema opcjami :

1. Puszczanie audycji radiowej
2. Puszczanie muzyki z nośnika mp3 ( tu domyślam się, muszę najpierw zakupić daną muzykę żeby ją na ten nośnik zgrać - to podstawa odtwarzania ? a co jeśli jest to set nagrany przez DJa skompowany z innych kawałków i nie opublikowany przez niego publicznie na konkretnym nośniku?)
3. Puszczanie audycji telewizyjnej ze stacji muzycznej - obraz i dźwięk na terenie lokalu

Nie mam pojęcia z jakimi OZZ powinienem podjąć współpracę, bo jeśli np opłacę ZAIKS to czy spav lub stoart mogą zrobić mi kontrolę i wlepić grzywnę?

Bardzo byłbym wdzięczny za jakąś pomoc.

pozdrawiam,

Ł

Jeśli tak to ma wyglądać to wszystkie trzy , polecam umowy negocjować, da się.Każda organizacja., które wymieniłeś chroni prawa innych autorów, tzn inną "działkę".

Ostatnia edycja:
raczej zastanawiam się tylko nad wykorzystywaniem punktu 3.

no i to jest niestety najbardziej niekorzystne finansowo, bo w gre wchodzi tekst, wykonawcy, dzwięk i obraz.

Każda OZZ podbiera opłaty w zakresie pól eksploatacji, którymi zarządza, temat omawiany wielokrotnie.

Powrót