z winy przewoźnika

• Autor wątku Autor wątku voice45
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

voice45

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Proszę o inforamcję czy mam jakiekolwiek szanse na odzyskanie zwrotu pieniędzy za niewykorzystany bilet samolotowy?
Miałam lecieć samolotem tanich linii lotniczych. Wiadomo, że tam biletów w tradycyjnym tego słowa znaczeniu nie ma. Jest rezerwacja, tj jej numer i tyle. Kto chce sam może sobie taki bilet wydrukować. Ale na samolot nie zdążyłam z winy.................sama nie wiem kto ponosi tutaj winę. Do miasta z którego startował samolot nie dojechałam w zaplanowanym czasie, bo autobus PKS Przedsiębiorstwo w Warszawie stał w szczerym polu 3 godziny z powodu jakiegoś wypadku drogowego. Na miejsce miałam dojechać trzy godziny przed odlotem a dotarłam 15 minut po starcie. Musiałam znaleźć inny środek transportu, oczywiście nowy bilet, dodatkowe koszty.
W związku z opisaną sytuacją proszę mi powiedzieć czy mam jakiekolwiek szanse na odzyskanie choćby kosztów zakupu biletu na samolot?
W końcu przewoźnicy mają chyba jakieś ubezpieczenie?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Winy linii lotniczej tu nie ma.
Co mowi regulamin tej linii w takim przypadku?

Tu nie chodzi o winę linii, tylko PKS. Ale trudno chyba mówić o winie, jeśli opóżnienie autobusu nastąpiło na skutek powypadkowej blokady drogi.
Wg mnie nie ma podstaw do dochodzenia roszczenia od PKS.

Oczywiście, że chodzi o PKS.
Też tak myslałam, że winy tu nie ma. Ale gdzieś tam wewnętrznie miałam nadzieję, że odpowiadają, za to, że nie dojechali na czas. Mimo, że tu było bez niczyjej winy. Trudno, miałam pecha :( .
Dziękuję za reakcje

Regulaminy przewozu niektórych linii lotniczych przewidują zwrot części sumy za niewykorzystany bilet. Drzemik pytał o regulamin - zaglądałaś do niego?

Jeżeli nie, to podaj z jakich linii lotniczych korzystałaś - może wtedy uda się coś ustalić.

To Skyeurope. Ale nie bardzo w to wierzę. Przecież to tanie linie lotnicze. Poszukam i ja. Ale jesli ktoś jest biegły w czytaniu tego typu dokumentów to proszę o pomoc :help:

:(
dziekuję za odpowiedź

no cóż, pozostaje mi się cieszyć, że mimo fatalnego początku urlop był bardzo udany

Powrót