Z zusu na krus.

• Autor wątku Autor wątku MONIKA 11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MONIKA 11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
WITAM. MĄŻ POSIADA GOSPODARSTWO ROLNE O POWIERZCHNI 4ha PRACUJE I JEST ZAREJETROWANY W ZUSIE Z PRACY CHCE SIE ZWOLNIC W CELU PODJECIA NOWEJ ALE MUSI BYC NA BEZROBOTNYM POBIERAJACYM KUROINÓWKE ALE NIBY Z ZUSU AUTOATYCZNIE WCHODZI NA KRUS CO ZROBIC ŻEBY NIE BYŁ NA KRUSIE???
GOSPODARSTWO JEST TYLKO NA NIEGO A JAK BY CAŁOSC MI PRZEPISAŁ CZY MOZNA TAK????

Ale czy Pani mąż może w ogóle zarejestrować się w urzędzie pracy? Bo z tego co mi wiadomo, aby być zarejestrowanym w PUP nie można mieć więcej niż 2ha przeliczeniowe ziemi.

Druga sprawa, że gdy się zwolni, to przecież najwyżej musiałby KRUS zapłacić za góra 10dni, bo w KRUSie będą wołać świadectwo pracy.

A po trzecie, to wydaje mi się, że jeśli mąż zwolni się np. 1.01.2011 i na drugi dzień podpisze nową umowę, to będzie miał ciągłość w ZUSie i w ogóle nie będzie potrzeby przechodzenia na KRUS.

Ostatnia edycja:
No właśie maż musi byc 4 miesiące na bezrobotnym.
A ja jestem na l4 w zusie.

A jak mąż wszystko przepisze na mnie z intercyzą to chyba nawet nie bedzie współwłascicielem i wtedy przejdzie na bezrobotne czy i tak na krus???

Ja osobiście jestem dzierżawcą 2ha gospodarstwa i byłam normalnie zarejestrowana w PUPie. Wówczas i tak musiałam opłacać KRUS. Gdy znalazłam pracę (na umowę o pracę) to z ta umową poszłam do oddziału KRUS. Oni to sobie skserowali i dołączyli "gdzie trzeba" i od tej pory aż do ustania stosunku pracy to pracodawca opłacał składki w ZUSie. Gdy po ponad roku pracy zostałam zwolniona, to normalnie pobierałam kuroniówkę i w tym czasie nie musiałam opłacać KRUSu. Z tym, że do odziału KRUS musiałam donieść świadectwo pracy i zaświadczenie z PUP o pobieraniu zasiłku.

Nie wiem natomiast jak to jest w przypadku większych gospodarstw. Moim zdaniem najlepiej byłoby gdyby się Pani wybrała do oddziału ZUS lub KRUS, a tam na pewno wszystko dokładnie Pani wyjaśnią.

Powrót