Za jaki okres można naliczać odsetki ?

• Autor wątku Autor wątku phela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

phela

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Mój dłużnik (osoba prywatna) zalega od 7 lat ze zwrotem pieniędzy za niezrealizowaną usługę. Za jaki max. okres można w tym przypadku naliczyć odsetki i jak się je wylicza ?

Co to była za usługa ? Rozumiem,że nie podjęto żadnych czynności prawnych do odzyskania długu ?

Usługa dotyczyła sprowadzenia samochodu z zagranicy. Żadnych czynności prawnych jeszcze nie podjęto.

Ostatnia edycja:
Ty jesteś DG, czy osoba prywatna? Wiąże was Umowa. Na jakim dokumencie opierasz roszczenie?

Jestem osobą prywatną i wiąże nas umowa. Z umowy wynika jaką kwotę przekazałem usługodawcy (sprzedawcy). Umowa została obustronnie podpisana ale podczas ostatecznego przekazywania przedmiotu umowy czyli pojazdu okazało się, że posiada on wady uniemożliwiające jego użytkowanie. Sprzedawca zadeklarował jego naprawę a na odwrocie umowy odręcznie spisał i podpisał deklarację dot. terminu przekazania pojazdu.

Obawiam się, że roszczenie jest przedawnione.

Chyba nie :
K.C. Art. 118.
Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.
Tylko jaki jest max. okres, za który można naliczyć odsetki.

Powrót