Za niskie odszkodowanie z firmy ubezpieczeniowej

• Autor wątku Autor wątku 06kontakt11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
0

06kontakt11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry. Po ostatniej wichurze na budynku gospodarczym została zerwana część dachu. Firma ubezpieczeniowa wypłaciła odszkodowanie w formie zaliczki, jednak jest to kwota, którą nie wystarczy na naprawę całej szkody. Po oględzinach rzeczoznawcy otrzymałam pismo, z którego wynika, że nie otrzymam już żadnej dopłaty gdyż wg rzeczoznawczy wypłata zaliczki pokryje wszystkie koszty. Chcę się odwołać do sądu gdyż rzeczoznawca nie pofatygował się aby dokładnie obejrzeć szkodę a jedynie spojrzał pobieżnie nie uwzględniajac wszystkich zniszczeń. Kwota za jaką jestem w stanie naprawić dach oscyluje w granicach 2tys zł a odszkodowanie wynosi 700 zł. Brakującą kwotą to około 1300 zł. Ile w takim przypadku wyniesie opłata sądową? Mam jeszcze drugie pytanie - co w przypadku jeśli przegram sprawę. Czy firma ubezpieczeniową może żądać ode mnie zwrotu kosztów poniesionych na prawnika?

Ostatnia edycja:
Dzień dobry,
Przy kwocie 1300 zł opłata sądowa to 100zł.
Proszę pamiętać jednak o tym, ze przed sądem będzie musiał Pan wykazać dlaczego 700 zł jest niewystarczające a musza to być 2000 zł. Jeśli nie przedstawi Pan faktury za naprawę dachu w takim wypadku konieczny będzie dowód z opinii biegłego sadowego. Niestety to po Pana stronie będzie obowiązek zapłacenia zaliczki na poczet opinii biegłego. W razie wygrania przez Pana sprawy koszt biegłego jest zwracany przez ubezpieczyciela.
Tak, jeśli przegra Pan proces to sąd zasadza od Pana zwrot kosztów poniesionych na prawnika przez zakład ubezpieczeń.. ubezpieczyciele zawsze są reprezentowani przez prawników

Powrót