Za wysoka wypłata

• Autor wątku Autor wątku Aleks1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleks1981

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam,
W lipcu przyjechałem do Polski. Przed wyjazdem mój pracodawca udzielił mi urlopu. W Polsce sprawy się skomplikowały, matka w stanie ciężkim trafiła do szpitala, przebywa w nim do dzisiaj. Wiedząc, że po chorobie matki będę musiał zostać w kraju, 15 lipca wysłałem pocztą do pracodawcy w UK wypowiedzenie.
Pracodawca jednak wypłacił mi całą wypłatę (za cały miesiąc) a na początku sierpnia wysłał do mnie e-mail, że muszę pieniądze zwrócić. Wiem, że powinienem, bo tak nakazuje uczciwość, jednak zastanawiam się, czy tak zrobić, gdyż nadpłata wynika z błędu pracodawcy. Wiedział on bowiem przed dniem wypłaty, że do pracy nie wrócę. Jak to wygląda z punktu prawnego, jeśli nie planuję powrotu do UK i jak gdybym chciał jednak wyjechać z powrotem. Proszę o rzeczowe konkretne odpowiedzi.
Aleks

Czy mógłby ktoś wyjaśnić? Nie twierdzę, że znam prawo prywatne międzynarodowe. Nigdy nie miałem do czynienia z taką sytuacją ani nawet z podobną.

Poczytaj co to jest europejski nakaz zaplaty. Generalnie jak pracodawca bedzie zdeterminowany to ci sie dobierze do tylka ale za groszami biegac nie bedzie.

Masz payslip za miesiac, za ktory byla nadplata ? Czy kwota na payslipie zgadza sie z kwota ktora otrzymales na konto?

BTW Czy moglbys mi tez wytlumaczyc na czym polega
prawo międzynarodowe prywatne się kłania
??

Tak. Na payslipie wszystko ok. Wypłata taka sama. Jednak pracodawca twierdzi że wypłacił mi za dużo urlopu co według mnie jest nieprawdą i muszę zwrócić 400 funtów.P45 wyda mi dopiero jak to zwrócę

Powrót