Zabezpieczenia DRM - to jak w końcu?

• Autor wątku Autor wątku kulpina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kulpina

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Ściągnąłem legalnie ze sklepu internetowego nokia store music, całą płytę za 3,49zł (też się zdziwiłem, ale była jakaś promocja ^^).
Utwory są w formacie WMA i chyba zabezpieczone DRM'em.
Zależy mi jednak na przegraniu ich do telefonu, który tego formatu nie odtwarza, muszę więc je przekonwertować do mp3. Oczywiście wszystkie zabezpieczenia wtedy znikną, jednak zgodnie z prawem z tego co się orientuję, mogę to sobie przegrywać gdzie mi się podoba, na cd, na telefon, na mp3 itp itd, (a nawet podzielić się z bliskimi znajomymi czy rodziną?).
Jak więc jest z kwestią tego co mówi dystrubutor (nakłada on swoje ograniczenia). Te narzucone przez sprzedawcę ograniczenia nie mają żadnej ważności?

Witam,

a co mówi dystrybutor czy też sprzedawca?

Z tego co przez chwilę natrafiłem, to to, że moge nagrać na cd (było cos o jakims 10 cd[?]) i że mogę sobie przegrac na odtwarzacz.
Ale to w ogóle ma jakieś znaczenie?

Witam, dziwne rzeczy piszą... Dozwolony użytek chronionych utworów - Art.23. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych - można na własny użytek przekonwertowywać utwór na inny typ nośnika.

No właśnie wiem o takiej możliwości, rzecz w tym, że w sposób w jaki ja konwertuje znikają zabezpieczenia ;)
Po prostu, żeby nie poszukiwać puszczam utwór i jednocześnie nagrywam programem na komputerze, to co jest puszczane do głośników.

A co do dystrybutorow to oni zawsze piszą takie dziwne rzeczy... Np. zabraniają kopiowania płyt z grami, a na własny użytek jest to dozwolone...

No właśnie wiem o takiej możliwości, rzecz w tym, że w sposób w jaki ja konwertuje znikają zabezpieczenia
no tak, ale Pan robi kopie do własnego użytku, a nie w celu ich rozpowszechniania...

Np. zabraniają kopiowania płyt z grami, a na własny użytek jest to dozwolone...
a tu akurat w ogólności miewają racje - w skrócie - jeśli licencja użytkownika końcowego programu komputerowego nie zezwala na robienie kopii zapasowej, to w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Art. 75) robić takiej kopii (poza szczególnymi przypadkami) nie można. I to jest główna różnica w użytku dozwolonym (osobistym) pomiędzy programami komputerowymi a np. muzyką.

Aha... tego nie wiedziałem ;)
A co w takim razie teraz, kiedy doszło do uszkodzenia nosnika?
Bo faktycznie doszło ^^ Oryginalny crysis i nie zainstaluje już z płytki... Producent co prawda wymieni nośnik, ale jeśli mu odeśle ten i pokryje wszystkie koszty przesyłki, a w takim wypadku nówka z allegro będzie w podobnej cenie...

Powrót