zabezpieczenie alimentacyjne, a alimenty

• Autor wątku Autor wątku mazowszecentrum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mazowszecentrum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Po krótce opiszę w czym rzecz.

Mam córkę z byłą już żoną.
26 lipca 2019 roku jesteśmy po rozwodzie.

Przed rozwodem miałem zajęcie komornicze wynagrodzenia na zabezpieczenie alimentacyjne + dodatkowo zgodnie z postanowieniem komornika przelewałem jemu całą ratę wraz z jego odsetkami i kosztami na wskazane przez niego konto (co miesiąc miałem zwroty) - robiłem to, by stosować się do postanowienia.

26 lipca 2019 roku nie będąc w związku małżeńskim zostały zasądzone alimenty na córkę. Wyrok uprawomocnił się po 21 dniach, zgodnie z nim mam płacić alimenty do 10-go dnia każdego miesiąca. Wychodzi na to, że wyrok uprawomocnił się po 10-tym sierpnia 2019 roku. Za sierpnień miałem zajęcie uposażenia + jak zawsze przelana kwota ode mnie na konto komornika - któa oczywiście została mi zwrócona.

W związku z tym w miesiącu wrześniu (do 10-go ) chciałem zastosować się do wyroku sądu i wpłacić pierwszą ratę alimentacyjną na konto wierzycielki. Jednak okazało się, że komornik nie dał mi nawet możliwości stosowania się do wyroku, z góry założył, że nie będę stosował się do tego wyroku, gdyż nadal zajmuje mi pensję. Byłem przekonany, że zabezpieczenie alimentacyjne (przed rozwodem) a alimenty (po rozwodzie) nie łączą się w jedność - tzn. że komornik z automatu nie "przedłuży" zajęcia komorniczego, jednak zrobił to.

Do rzeczy...jak uwolnić się od zajęcia komorniczego krok po kroku?

W miesiącu wrześniu zajął mi pensję, jednak ja chcę wpłacić alimenty na konto wierzycielki i zrobię to do 10-go września. Czy należy wpłacić też na jego konto jak zawsze tę ratę? - jest to identyczna kwota jaką mi zajmuje z pensji.

Następnie czy jest konieczny depozyt sądowy z 6-cioma ratami alimentacyjnymi czy nie? Czemu mam składać depozyt sądowy na alimenty, skoro ja z alimentami nie zalegałem, gdyż jest to dopiero pierwsza rata alimentów (wcześniej było zabezpiecznie alimentacyjne i dwie pierwsze raty nie były w całej kwocie, stąd pojawił się komornik) Czemu mam dawać rękojmę płatności na przyszłość w postaci depozytu sądowego, skoro ja z alimentami nigdy nie zalegałem? (z zabezpieczeniem alimentacyjnym - dwie pierwsze raty).
Czy do depozytu sądowego na alimenty wymagana jest zgoda sądu o którą należy wnioskować czy nie? Bo u mnie w mieście podobno wymagana jest, jednak Uchwała SN III CZP 153/07 mówi co innego...

Proszę o wyjaśnienie krok po kroku co i jak należy zrobić, by komornik nie spędzał mi snu z powiek. Dodam, że wierzycielka nie wycofa komornika.

Proszę o podpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Dlaczego, skoro co miesiąc miałeś zwroty, nie zadzwoniłeś do komornika i się o to nie zapytałeś? Najprostszy sposób to dogadać się z komornikiem że chcesz go spłacić i żeby zszedł ci z pensji.

Powrót