Zabezpieczenie pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku tom321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tom321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam Państwa.
Ma dwa pytania:
1. Prokurator wydał "postanowienie o przeszukaniu i żądaniu wydania rzeczy" w sprawie wyłudzenia pożyczek pieniężnych ( art. 286 §1 KK). Policja dokonała takowego przeszukania i zabezpieczyła pewną kwotę pieniędzy.
Pytanie:
Czy prokurator może zabezpieczyć pieniądze jeżeli ich pochodzenie jest legalne i przez mnie udokumentowane (akt notarialny sprzedaży nieruchomości)
2. Jaki jest czas na rozpatrzenie zażalenia na postanowienie prokuratora?

1. Oczywiście. Np. na podstawie art. 191 kpk.
2. Jest napisane w pouczeniu.

1. Oczywiście. Np. na podstawie art. 191 kpk.

Art. 191 kpk który wskazałeś dotyczy przesłuchania.
Taka rzecz nie miała miejsca. Nie byłem przesłuchiwany ani przez Policję ani Prokuraturę.
Dostałem jedynie "Postanowienie o przeszukaniu i żądaniu wydania rzeczy" podpisaną przez prokuratora. Dokument przynieśli mi Policjanci. Wydałem pieniądze jakie posiadałem (pieniądze pochodziły z sprzedaży nieruchomości). Ale dalej nie jestem pewny czy tak można. Pieniądze które posiadałem uzyskałem legalnie i ma na to dokument (akt notarialny).
Szczerze mówiąc nie zabardzo rozumiem co do tego ma art. 191 kpk.

2. Jest napisane w pouczeniu.
W postanowieniu jest tylko informacja jaki mam czas na złożenie zażalenia i gdzie je kierować. Nie ma informacji w jakim czasie to zażalenie zostanie rozpatrzone.
Przykładowo dziś jest 26-04-2009 dziś składam zażalenie na postanowienie prokuratora tak jak napisano w pouczeniu (oczywiście zakładamy że zmieściłem się w terminie zawitym 7 dni) to jaki jest czas na rozpatrzenie takiego zażalenia 7 , 14 , 30 dni ?

Nie ma ściśle narzuconego terminu rozpoznania zażalenia. Powinno być rozpoznane bez zbędnej zwłoki.

Miało być - art. 291 kpk. Sorry za pomyłke.

Odświeżę temat.

W dniu 13 maja 2009r. złożułem zażalenie na postanowienie prokuratora. Dziś dowiedziałem się iż zażalenie będzie rozpatrywane dopiero 21 lipca 2009r. Czy nie jest to aby trochę za długo ?
Jeżeli tak to co radzicie zrobić?

Powrót