Zabezpieczenie powództwa

• Autor wątku Autor wątku soniadamian2018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soniadamian2018

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
złożyłam wniosek/pozew o odszkodowanie z powodu przywłaszczenia rzeczy (pralka, lodówka).
Domagam się os powody kwoty 3500,00 PLN (wartość rzeczy + kwota jaka musiałam wydać na nowe sprzęty).
Sąd w 1 piśmie nakazał wskazanie zabezpieczenie powództwa poprzez wskazanie sposobu zabezpieczenia roszczenia objętego pozwem.
W odpowiedzi wskazałam aby Sąd zabezpieczył powództwo poprzez zajęcie wynagrodzenia za pracę, wierzytelności z rachunku bankowego albo innej wierzytelności lub innego prawa majątkowego albo obciążenie nieruchomości obowiązanego hipoteką przymusową.
W piśmie drugim Sąd prosi o wskazanie danych pracodawcy pozwanego, numeru konta bankowego, danych księgi wieczystej nieruchomości będącej własnością pozwanego.
Niestety nie posiadam takich danych i nie mam za bardzo jak ich sprawdzić.
Wiem tylko tyle, że pozwany jakiś czas procował we Francji, jest z rocznika '56, także pobiera zapewne jakieś świadczenia przedemerytalne. :rolleyes:
Co i jak mogę odpisać Sądowi?
Dziękuje za każda pomoc.

Ktoś, coś może pomóc?
Sąd odrzucił wniosek.

Prawo w Polsce jest tak skonstruowane, że to na tobie ciąży obowiązek dowodzenia. Skoro domagasz się zabezpieczenia na wynagrodzeniu pozwanego, to ty musisz wskazać, gdzie pracuje pozwany. Sąd z urzędu nie ustala takich rzeczy.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

A proszę jeszcze o odpowiedź co w przypadku gdy składam wniosek bez zabezpieczenia powództwa?

Powrót