Zabezpieczenie roszczenia.

• Autor wątku Autor wątku jak to tak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jak to tak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Dnia 4 maja, wysłałem komornikowi zabezpieczenie roszczenia, które zawiesza postępowanie egzekucyjne. Dziś mamy 19 maja, a konto nadal jest obciążone wyrokiem egzekucyjnym.

Ile czasu ma komornik na wykonanie orzeczenia? W orzeczeniu wyraznie pisze, że podlega ono natychmiastowemu wykonaniu.

Nie wiem, czy jest prawomocne, czy nie. Może przytoczę tekst postanowienia.

postanawia:

udzielić powodowi zabezpieczenia roszczenia w ten sposób, że zawiesić postępowanie egzekucyjne w sprawie prowadzonej przez Komornika Sądowego przy Sadzie rejonowym xxxx xxxx do czasu zakończenia niniejszej sprawy.

dzwoniłeś do komornika?, zapytaj czemu nie odblokował konta,

Dzwoniłem do komornika. Powiedzieli że zawieszą postępowanie jak dostana wyrok z sądu.

czyli postanowienie bądź wyrok sądu nie trafił do kancelarii komorniczej?

Postanowienie wysłałem listem poleconym, na razie zwrotu nie dostałem. Być może było awizo, nie wiem. Wczoraj byłem w sądzie, wyrok zaoczny na moja korzyść. Jak dostaną pismo z sądu to odblokują od razu, czy też mają jakiś czas na wykonanie?

jeżeli wyrok posiada rygor natychmiastowej wykonalności to po otrzymaniu przez komornika tegoż wyroku powinien bezzwłocznie wydać odpowiednie postanowienia co do odblokowania konta.

Dziękuje za pomoc.

Sprawdziłem dzisiaj. List polecony z postanowieniem sądu i zawieszeniem postępowania egzekucyjnego został dostarczony 10 maja. Dziś jest 21 maj, a komornik nadal nie wykonał postanowienia.

A może komornik nie odblokuje konta a ściągnięte kwoty przekaże do depozytu ? Zawieszenie nie zawsze jest jednoznaczne z cofnięciem zajęcia.

Nawet jak sąd postanawia zawiesić postępowanie egzekucyjne?

wydanie jakiegokolwiek postanowienia przez komornika jest tutaj zbędne skoro postanowienie w przedmiocie udzielonego zabezpieczenia poprzez zawieszenie wydał sąd

zawieszenie nie równa się uchyleniu dokonanych przez komornika dotychczasowych czynności egzekucyjnych

środki wyegzekwowane w okresie zawieszenie trafią do depozytu na rachunek Ministra Finansów

Prawo to jednak fascynująca dziedzina;) Już wszystko rozumiem.

Powrót