zabezpieczenie się przed roszczeniami provident

• Autor wątku Autor wątku kitachi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kitachi

Użytkownik
Odpowiedzi
233
Witam
To mój pierwszy post na tym forum więc jeśli coś zrobiłem nie tak proszę o informację, poprawię się :)
Piszę w sprawie swojej teściowej, która ma następujący problem :
Na utrzymaniu ma (i na swoim grzbiecie) czterdziesto kilku letniego syna alkoholika, który wpadł na genialny pomysł wzięcia pożyczki w providencie.
Oczywiście nie posiada żadnych możliwości spłaty, nie pracuje, nie ma dochodów (poza tym co ukradnie lub wymusi od matki), nie ma ruchomości (chyba że wszy), nieruchomości etc. zero możliwości i chęci spłaty.
Mieszka w domu w którym ma zapisane dożywocie wraz z matką, dom jest formalnie własnością córki teściowej.
Wszystko w domu jest własnością matki bądź córki, nawet ubrania gościowi kupuje matka.
W związku z pożyczką syna teściowa się boi, iż przedstawiciele provident nie mogąc pobrać gotówki zaczną wynosić z domu jej ruchomości (telewizor etc.)
Jak bronić się przed roszczeniami provident ? Gościa mogą sobie wziąć na własność to on brał to niech spłaca, ale jak dopilnować aby nie windykowano z cudzego.
Proszę o poradę, czy coś napisać do provident czy jak ? Nie wiem co doradzić teściowej, a ona sama to tylko panika.
Pozdrawiam

Ps. jeśli są potrzebne dodatkowe informacje z chęcią odpowiem.

"windykatorzy" z providenta nie mogą sobie ot tak wejść i wziąć co im się podoba...od egzekucji jest komornik...

ok, rozumiem, że teoretycznie nie mogą, ale ...
Co mogą jeśli nie będą mieli co z gościa wydusić ?
Jak odróżnią jego i nie jego skoro to wszystko jeden dom ?
Tak zmieniając mocno temat można takiego delikwenta wykopać z domu i zakazać mu zbliżania się do niego ?
Gość był już za długi i nie tylko ścigany przez komornika, kilka razy leczony w zakładzie zamkniętym (fajni lekarze stwierdzili iż brak delirium to znak iż gość nie jest alkoholikiem) oraz już dwa razy w zakładzie karnym. Teraz ma zawiasy za znęcanie się nad matką i kradzieże z domu na szkodę matki.

Przedstawiciele firmy Provident nikomu niczego nie wynoszą z domu. Teoretycznie i praktycznie. Od wynoszenia z domu jest komornik, ale skoro dom nie jest dłużnika to i komornik go nie zlicytuje. A eksmisję synalkowi warto zafundować, wskazówek na forum od groma.

Jeżeli są dokumenty poświadczające fakt, że ktoś inny ma na siebie te rzeczy, to nie będzie problemu. Tylko większy problem, jak tych dokumentów nie będzie...

dunno2612 napisał:
Jeżeli są dokumenty poświadczające fakt, że ktoś inny ma na siebie te rzeczy, to nie będzie problemu. Tylko większy problem, jak tych dokumentów nie będzie... oczywiście jeżeli mówimy o postępowaniu komorniczym. Sam provident nic nie weźmie.
Ps. moim zdaniem warto pomyśleć nad eksmisją...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam
Trochę mnie pocieszyliście. Mam nadzieję, że teściowa nie da się złamać przedstawicielom providenta i namówić do spłaty za synusia tego długu.
Jeśli mogę prosić bardziej obytych z prawem o wskazanie odpowiedniego wątku na tym forum, które będzie najbardziej pasować do mojej sprawy to z chęciom sobie poczytam o możliwościach eksmisji.
Sprawa jest nieco zamotana bo w grę wchodzi zapis dożywocia oraz przemoc i alkoholizm. Więc nie znalazłem sam wątku, który by najbardziej odpowiadał tej sytuacji.
Będę wdzięczny za wskazówki.
Pozdrawiam

witam
No to mam pytanie dodatkowe. Nie wiem kto to był, ale ktoś był u teściowej i straszył ją, że i tak spłaci ten kredyt i tak. Jeśli nie ona to dopadną kogoś innego z rodziny i zmuszą do spłaty długu.
Mnie nie wydaje się to możliwe w końcu z jakiej racji i taki pijak brałby kredyty bez końca i oporu, bo co to nie jego problem.
Czy istnieje taka opcja, że firma pożyczkowa może dochodzić roszczeń od rodziny, przy braku poręczeń z jej strony jeśli pożyczkobiorca jest całkowicie niewypłacalny ?
Czy tę panią z naszej strony możemy poczęstować paragrafami bo pachnie to zastraszaniem i wprowadzaniem w błąd, tudzież nakłanianiem do niekorzystnego rozporządzenia mieniem ?
Inne sugestie co robić w tej sytuacji ?
Pozdrawiam

kitachi napisał:
witam
Nie wiem kto to był, ale ktoś był u teściowej i straszył ją, że i tak spłaci ten kredyt i tak.
Pozdrawiam

To błąd. Dowiedz się kto przychodzi (imię, nazwisko, stanowisko, z jakiej firmy) i za takie zachowanie zafunduj obywatelce/obywatelowi reklamację na infolinii (o ile to jeszcze Provident a nie zewnętrzny windykator).

witam
Od teściowej ciężko się dowiedzieć skąd ta osoba była. W każdym bądź razie firma już wie, że szanse egzekucji z dłużnika oscylują wokół zera więc może próbują zmiękczyć teściową. Ona z kolei twierdzi, że ktoś z sąsiadów tak miał i że musiał spłacać i merytoryczna rozmowa się na tym kończy (ola boga i td.) Nic więcej nie da się dowiedzieć.
Nie wiem czy ja jako nie będący przy tym i nie zainteresowany bezpośrednio mogę do provident składać skargi na działanie chyba ich wysłanników.
Czy firma może przenieść nakaz płatności w tym sądownie na innego członka rodziny nie będącego żyrantem pożyczki ?
Może ktoś ma jakieś mądre pismo, wydrukowałbym je teściowej, aby dała następnemu cwaniakowi z odpowiednimi argumentami prawnymi, tak aby dali jej spokój. Dali pijakowi kasę to niech jego gonią, a nie biedną matkę nękają.
Pozdrawiam

Wywieranie presji to chleb powszedni jaki serwują windykatorzy, liczą na to że jeśli nie dłużnik to ktoś z rodziny spłaci żeby mieć święty spokój

Nic się nie obawiaj, nic nie mogą zrobić. A tej osobie, która przyszła, należy się reklamacja.

Ale na pewno teściowa nie musi nic spłacać i niech pod zadnym pozorem tego nie robi

witam
To fajnie. Przekażę informację teściowej. Postaram się też dowiedzieć dokładniej kto to ją nachodzi, może dowiem się czegoś dokładniej.
Poproszę ją też o nagrywanie rozmów, ma odpowiedni do tego telefon. Co z tego wyjdzie dam znać. Na razie dziękuje wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam

witam
Odgrzewam temat choć nieco zmienia się pytanie.
Czy mogę zabezpieczyć się przed wszelkimi roszczeniami (+ teściową i resztę rodziny) instytucji, które ewentualnie były na tyle naiwne, iż udzieliły pożyczki szwagrowi ?
Czy mogą one jakoś próbować windykować z rodziny należności nie podżyrowanych przez nas ?
Pytam gdyż genialny szwagier dostał kartę kredytowa z banku (nie wymienię nazwy) i zapewne wykorzysta ją. Czy coś jeszcze nie wziął tego nie wiemy.
Nie chcemy aby za jakiś czas odwiedził nas windykator z kwitami, że była jakaś esprawa w esądzie i pozamiatane, płać i płacz :(
Wiem, że po jego śmierci natychmiast mam odrzucać spadek, ale czy mogę zrobić takie zabezpieczenie się za jego życia ?
Proszę o poradę lub o wskazanie odpowiedniego wątku gdzie są zawarte odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Witam mam pytanie w ziołem kredyt w Providencie zalegałem z płaceniem jeden miesiąc zadzwoniła do mnie kierowniczka Providenta i groziła mi że ma wypisany wniosek do prokuratora o wyłudzenie kredytu zapłaciłem parę rat dosłownie 5 rat i zaś mi wydzwaniają mam do was pytanie czy dalej może być prokurator i czy w ogóle coś takiego jest że jak się nie płaci to podlega to wyłudzeniu czy sprawa zostanie ino teraz skierowana do windykacji czy tam komornika ?

Powrót