Zabezpieczenie w postępowaniu karnym

• Autor wątku Autor wątku merymak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
merymak

merymak

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Zastanawia mnie to, czy jeśli postanowienie o ustanowieniu zabezpieczenia wydał prokurator w postępowaniu przygotowawczym, następnie sąd je utrzymał w mocy (podejrzany złożył zażalenie) to czy na etapie postępowania przed sądem oskarżony może je wzruszyć ?

Dodam, że stan faktyczny sprawy nie uległ jakiejś zmianie.

Proszę o wypowiedzi znawców procesu karnego. Sam jestem cywilistą .... :)

Co masz na mysli mówiąc "wzruszyć"?

cytując obrońcę "składam wniosek o zniesienie zabezpieczenia" ... oczywiście w kpk brak takiego środka, niemniej Sąd poważnie potraktował ten "wniosek" i wyznaczył posiedzenie w przedmiocie jego rozpoznania

Stąd też moje pytanie ...

Oczywiście oskarżony może składać wniosek o zwrot zabezpieczonych przedmiotów przed wydaniem wyroku w postępowaniu, wniosek taki można składać w dowolnym czasie.
Pewne ograniczenia co do czasu są, w przypadku wcześniejszego składania zażaleń na postanowienie, jednak tutaj postępowanie wydane było w postępowaniu przygotowawczym, zaś sąd rozpoznawał zażalenie.

Nie ma wskazane obligatoryjnie, że stan faktyczny sprawy musiał się zmienić.
Jednakże, jeśli wydane zostało takie postanowienie i zostało utrzymane, w 99% przypadków sąd nie zmieni swojego dotychczasowego stanowiska.
Nie ma zatem sensu składania wniosku, chyba że umotywuje się go dobrze, inaczej niż poprzednio.

Ostatnia edycja:
Powrót