Zabezpieczenie zwrotu kwoty środków

• Autor wątku Autor wątku Eni_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Eni_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Hej

Spośród wymienionych poniżej sposobów zabezpieczenia zwrotu kwoty srodków, który sposób jest najlepszy dla osoby biorącej dotacje?

h) zabezpieczenia zwrotu kwoty środków
– w formie poręczenia,
– w tym poręczenia spółdzielni socjalnej,
– weksla z poręczeniem wekslowym (awal),
– gwarancji bankowej,
– zastawu na prawach lub rzeczach,
– blokady rachunku bankowego
– lub aktu notarialnego o poddaniu się egzekucji przez dłużnika.

Widzę temat mało interesujący...

albo to po prostu nie ma znaczenia. =)

cologniola napisał:
Temat nie dotyczy prawa pracy

OK, zdaje sobie z tego że w sumie nie wiele wiem na temat klasyfikacji problemów do poszczególnych działów na forum prawnym. =)

To jakiego "prawa" temat dotyczy?

W jakim sensie najlepszy? Ocena tego co jest dla osoby starającej się o dotację najlepsze nie należy do użytkowników forum z prostego powodu: skąd mamy znać sytuację materialną ubiegającego się o dotację np. ile ma środków na koncie bądź czy posiada dobra, które mogłyby stanowić zastaw. Musi to być decyzja starającego się o dotację oparta na indywidualnej sytuacji i możliwościach.

Najczęstszą formą zabezpieczenia, które wybierają starający się o środki to weksel z poręczeniem wekslowym (aval). Ale nie oznacza, że jest on najlepszy.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za odpowiedź Kosssz. =)

Kosssz napisał:
W jakim sensie najlepszy? Ocena tego co jest dla osoby starającej się o dotację najlepsze nie należy do użytkowników forum z prostego powodu: skąd mamy znać sytuację materialną ubiegającego się o dotację np. ile ma środków na koncie bądź czy posiada dobra, które mogłyby stanowić zastaw. Musi to być decyzja starającego się o dotację oparta na indywidualnej sytuacji i możliwościach.

Ok chyba rozumiem. Czyli po prostu nie da się "uniknąć" albo "wyminąć" od zabezpieczenia zwrotu kwoty środków.

Jeśli mam wysoko wycenione rzeczy, z którymi gdybym się rozstał, to życie by mi się nie załamało, to najlepszy sposób gdybym "zawalił" to właśnie sposób który "zastawia" te graty, tak?

Kosssz napisał:
Najczęstszą formą zabezpieczenia, które wybierają starający się o środki to weksel z poręczeniem wekslowym (aval). Ale nie oznacza, że jest on najlepszy.
Muszę to uzgodnić z prawnikiem czy też "przejdzie" na jakimś wzorze (PDF, DOC cokolwiek) ściągniętym z Internetu?

Eni_ napisał:
Ok chyba rozumiem. Czyli po prostu nie da się "uniknąć" albo "wyminąć" od zabezpieczenia zwrotu kwoty środków.
Nie ma takiej możliwości. Żadna instytucja nie udzieli środków na "ładne oczy" bez zabezpieczenia.
Zastaw natomiast z reguły jest dopuszczalny na rzeczach o większej wartości materialnej np. samochód. Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc graty. Raczej nie liczyłabym na zaakceptowanie ustanowienia zastawu na kilku rzeczach o niewielkiej wartości jednostkowej.
Eni_ napisał:
Muszę to uzgodnić z prawnikiem czy też "przejdzie" na jakimś wzorze (PDF, DOC cokolwiek) ściągniętym z Internetu?
A w jakiej instytucji ubiegasz się o dotację? Nie bardzo wiem co chcesz uzgadniać... musisz po prostu znaleźć poręczycieli z odpowiednio wysokimi zarobkami, którzy solidarnie zobowiążą się do spłaty środków w przypadku gdybyś nie dotrzymał warunków umowy. Druki otrzymasz w instytucji.

Ostatnia edycja:
kosssz napisał:
a w jakiej instytucji ubiegasz się o dotację? Nie bardzo wiem co chcesz uzgadniać... Musisz po prostu znaleźć poręczycieli z odpowiednio wysokimi zarobkami, którzy solidarnie zobowiążą się do spłaty środków w przypadku gdybyś nie dotrzymał warunków umowy. Druki otrzymasz w instytucji.

W PFRON'ie.

PFRON, to fundusz, źródło finansowania. Ja pytam w jakiej instytucji ubiegasz się o przyznanie dotacji z tego funduszu? W PUP?

Kosssz napisał:
PFRON, to fundusz, źródło finansowania. Ja pytam w jakiej instytucji ubiegasz się o przyznanie dotacji z tego funduszu? W PUP?

Tak, PUP.

Zatem w przypadku wybrania poręczycieli jako zabezpieczenia zapraszam do PUP po druki. Prześledź też uważnie stronę internetową PUP.
Absolutnie nie ma możliwości, abyś otrzymał środki w wysokości około 40.000,00 zł bez żadnego zabezpieczenia.

Ostatnia edycja:
Powrót