Zabili mojego dziadka, chciałbym się dowiedzieć co się stało

• Autor wątku Autor wątku hurbledurble
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hurbledurble

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Pewnego letniego dnia 1951 r. zastrzelono mojego dziadka. Nigdy go nie znałem, mój ojciec miał wtedy dwa lata. Od młodości rodzice opowiadali o złodzieju który go zastrzelił. Gdy kiedyś wspomniałem o tym swojej mamie, odpowiedziała, "złodziej? przecież koledzy go zabili." Niewiele wiem o przeszłości mojego dziadka, a nie mam kogo się zapytać, wszyscy których znaliśmy już nie żyją.

Podobno po jego śmierci była sprawa, podobno kolegów uniewinniono. Czy ja jako jego wnuk mogę mieć wgląd w akty jego sprawy? Nawet nie wiem gdzie zacząć szukać - właściwie znam tylko datę śmierci i miejscowość. Wyciągniecie każdej innej dodatkowej informacji będzie ode mnie wymagało sporo pracy z rodziną, wolałbym po prostu załatwić z sądem.

Z całą pewnością akta sprawy już dawno nie istnieją

Na prawdę nie ma jakichkolwiek możliwości żeby uzyskać informacje na taki temat po takim okresie?

Prawnej może nie, ale w bibliotekach cyfrowych jest dużo zeskanowanych starych gazet, może tam coś znajdziesz.

Może warto wynająć detektywa? Czasem więcej informacji można uzyskać pytając tu i tam, ciekawskich ludzi, księdza proboszcza itd.

Powrót