Zablokowane srodki (alimenty) na koncie bankowym

• Autor wątku Autor wątku aftek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aftek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Jestem osoba samotnie wychowujaca dziecko, bezrobotna.
W 2008 roku w zwiazku z zerwaniem umowy z Operatorem telefonicznym zostalam dluznikiem na kwote 480 zl.
W ubieglym tygodniu bez zadnego ostrzezenia (telefon czy kontakt listowny) Komornik wyslal do mojego banku pismo o zablokowanie srodkow na moim koncie. Dodam tylko ze konto z ktorego korzystam jest tylko i wylacznie na aliemnty dziecka oraz zasilek rodzinny...
W jaki sposob komornik odnalazl moje dane? Co z ustawa o ochronie danych osobowych?
Dowiedzialam sie ktory to komornik i zadzwonilam do niego podajac numer sprawy z potwierdzenia zablok. srodkow na co on ze nie prosil banku o cos takiego - perfidny klamca! i zebym sama sobie problem wyjasniala.
1. komornik nie powiadomil mnie w zaden sposob o swoich dzialaniach.
2. Z tego co wiem po uplywie 3 lat dlug wobec Operatora powinien ulec przedawnieniu, dlaczego wiec "przypomnial sobie o nim po prawie 5 latach?
3 czy komornik mial prawo zrobic cos takiego?

Z gory dziekuje Panstwo jezeli zechca sie wypowiedziec, w razie dodatkowych pytan prosze o pytania na forum

Chodzi o to ze na moje konto nie wplywa nic poza comiesiecznymi alimentami na dziecko i swiadczeniami rodzinnymi, a komornik napisal : "wzywam bank aby nie dokonywal wyplat bez zgody komornika......lecz przekazal ja bezzwlocznie na konto (tu nr. konta komornika)"
Przypomne jeszcze ze od komornika nie otrzymalam zadnego pisma w tej sprawie (na pismie ktore otrzymal bank jest napisane ze dostalam do wiadomosci...), poza tym rozmawiajac z nim i powolujac sie na moje dane i nr. sprawy ktory znalazlam na stronie banku (potwierdzenie zablokowania mi srodkow) komornik twierdzil i upieral sie ze zadnego pisma do banku nie wysylal, czy to jest zgodne z prawem?
Bo wychodzi na to ze komornik ma zamiar zabierac alimenty mojego dziecka
Czy ja moge w jakis sposob zaskarzyc go, nie posiadajac zadnych innych wplywow na konto....

ja wiem o co chodzi w temacie który Ci podałem masz jeszcze linki do trzech kolejnych tematów i tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania

jest art 54. i obowiązuje, przejdź się do banku i bez problemu wypłacisz pieniądze w oddziale

Art. 54. Prawa bankowego:
1. Środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych,
rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach
terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby
zawartych umów, są wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub
administracyjnego tytułu wykonawczego do wysokości trzykrotnego
przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, bez
wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu
Statystycznego za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia
tytułu wykonawczego.

Powrót