Zablokowany telefon zakupiony w Lombardzie.

• Autor wątku Autor wątku loooko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loooko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Serdecznie chciałbym prosić o poradę. W styczniu 2020 kupiłem telefon samsung s10+ ,kupiłem go na allegro od Lombardu ,Byłem informowany przed zakupem telefonicznie że tel był brany w sieci Plus na raty i nie mam się czego obawiać bo Oni wiedzą że zostały spłacone. Jednak tydzień temu tel został zablokowany przez sieć. Po kontakcie z lombardem zero porozumienia gościu rzucił słuchawką, tydzień temu wysłałem tel z pisemną reklamacją. Moje pytanie co robić dalej jeśli lombard nie podejmie tematu??

Reklamacja z powodu wady prawnej, telefon jest własnością sieci do momentu nie spłacenia rat. Lombard nie miał prawa Ci go sprzedać.
Jeżeli sprzedawca odmówi to lepiej użyć allegro, otwierasz dyskusje, piszesz to co tutaj + to, że w takim wypadku właścicielem telefonu nie był lombard tylko operator więc towar ma wadę prawną i dlatego odstępujesz od umowy. Allegro na pewno zwróci ci pieniądze z Programu Ochrony Kupujących i potem samo będzie wymagać zwrotu od Lombardu.
Akurat prosta sprawa, ciesz się, że Allegro :)

GepardPL napisał:
Reklamacja z powodu wady prawnej, telefon jest własnością sieci do momentu nie spłacenia rat. Lombard nie miał prawa Ci go sprzedać.
Jeżeli sprzedawca odmówi to lepiej użyć allegro, otwierasz dyskusje, piszesz to co tutaj + to, że w takim wypadku właścicielem telefonu nie był lombard tylko operator więc towar ma wadę prawną i dlatego odstępujesz od umowy. Allegro na pewno zwróci ci pieniądze z Programu Ochrony Kupujących i potem samo będzie wymagać zwrotu od Lombardu.
Akurat prosta sprawa, ciesz się, że Allegro :)
Dziękuję , sprawdzałem na allegro I nie mogę założyć już dyskusji po 180 dniach od zakupu pisać do allegro czy to nie przejdzie?

Pisz przez allegro.
Nie kontaktuj się telefonicznie, tylko zawsze pisemnie.
Zacznij od tego
https://allegro.pl/moje-allegro/moje-konto/centrum-wiadomosci/wiadomosci/new-message
Jak się nie odezwie lub nie będzie chciał podjąć rozpatrzenia gwarancji, pisz z problemem do allegro
https://allegro.pl/pomoc/kontakt?ka...ubjectId=5d429015-5021-4e3e-ba0f-ae97780a8a09
Dużo łatwiej będzie Ci egzekwować reklamacje z pomocą allegro niż rzecznika praw konsumentów lub sądu, wiec staraj się ich wciągnąć w ten proces.

Dzięki Wielkie już pisałem z allegro, zareagowali jeśli nie odezwie się w ciągu 48 h mam się do nich odezwać będą ciągnąć temat. Dam znać jak się potoczy sprawa.

No to fajnie :) akurat allegro ma potężne możliwości nacisku nawet jeżeli na POK już za późno.

Trochę to trwało, ale się udało allegro spisało się , mimo że od zakupu minęło ponad 180 dni po złożeniu wniosku do POK wypłacili pełną kwotę po 2 dniach. GepardPL Dziękuję Bardzo za pomoc.

Właśnie trafiłem na ten wątek.
Sytuacja ta sama i nawet ten sam telefon. :)

U mnie sprzedający na reklamacji wymienił plyte główna tak, że część telefonu była Plusa a druga część Playa.
Na dodatek wystawił na allegro zablokowane płyty główne.

Sprawa z pomocą Rzecznika a sprzedający milczy. Liczę, że Rzecznik go ukarze.
Dopiero wczoraj poruszyłem problem z Allegro.
Przekierowali sprawę do POK chociaż termin ochrony już się skończył. Mam czekać na wiadomość.

Dodatkowo polecam tą platformę do złożenia skargi.
[...]

Link do mojego tematu dla następców:
https://forumprawne.org/prawa-konsu...urzadzenia-dwie-reklamacje-z-tyt-rekojmi.html

Ostatnią edycję dokonał moderator:
@twlodarczak90 po co odświeżasz posty, jednocześnie dublując temat ? Jak chcesz się podzielić swoją historią to napisz do jakiejś gazety - może ktoś Cię wysłucha.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910 napisał:
@twlodarczak90 po co odświeżasz posty, jednocześnie dublując temat ? Jak chcesz się podzielić swoją historią to napisz do jakiejś gazety - może ktoś Cię wysłucha.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Podałem link, gdzie jeszcze można próbować wnieść sprawę.
A ty sobie nabijasz posty tymi nic nie wartymi wpisami??

Specjalnie podlinkowałem swój temat ponieważ umieszczę tam wzory pism itp. Następnym będzie łatwiej znaleźć.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry,
mam podobną sytuację niestety telefon nie został zakupiony przez Allegro a stacjonarnie w LOMBARDZIE. Zablokował się po 2 miesiącach używania. Czy jest szansa coś z tym zrobić ? :(

Hej, oczywiście. Reklamacja z tytułu rękojmi - niezgodność towaru z umową i odstępienie od niej.

Sprzedający wprowadził Ciebie w błąd Sprzedając telefon, ktorego nie jest właścicielem. Postrasz go zarzutem paserstwa. Wyciagnij od operatora info ze operator jest właścicielem telefonu i dolacz to do reklamacji

Tak zrobię. Super, bardzo dziękuję za pomoc. Dam znać czy się udało. ;)

Ok. Czekam na informację. W razie co idź do Rzecznika Praw Konsumentów. Powodzenia

Powrót