Zabójstwo a Kara

• Autor wątku Autor wątku pasqudek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pasqudek

Użytkownik
Odpowiedzi
213
Mam takie pytanie. Zgodnie z art.177 par.2 jeśli kierowca pod wpływem śodków odurzających zabije człowieka może dostać max 8 lat.
Czemu? Przecież świadome wziął środki odurzające. Poza tym zabójstwo bez względu na okoliczności powinny byś ostrzejsze.

Pomijam sytuację, jeśli kierowca np. zasłabni, itp

pasqudek napisał:

Bo tak stanowi prawo. Pobicie ze skutkiem śmiertelnym też nie jest traktowane na równi z zabójstwem.

Poza tym zawsze może być zmieniona kwalifikacja czynu, wszystko zależy od okoliczności.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

OK. Ale zabójstwo powinno być traktowane tak samo. Z wyjątkiem sytuacji jak np. zasłabnięcie kierowcy

pasqudek napisał:
Mam takie pytanie. Zgodnie z art.177 par.2 jeśli kierowca pod wpływem śodków odurzających zabije człowieka może dostać max 8 lat.

Maks 12. Nie 8.
Twoje rozważania są .... bezcelowe. Po to wykonuje się szereg czynności by stwierdzić i udowodnić, że ktoś spowodował celowo wypadek by zabić a nie po prostu miał wypadek i zabił.

Zabójstwo ma zamiar bezpośredni. Planujesz je i działasz w celu pozbawienie kogoś zycia. Jazda pod wpływem nie jest wykonywana w zamiarze bezpośrednim pozbawienia kogoś zycia, dlatego maksymalny wymiar kary jest niższy. O ile jazda pod wpływem jest jakby nie patrzeć czynem karygodnym o tyle chyba się zgodzisz, ze nie jest równie negatywny jak zaplanowane zabicie kogos

Ostatnia edycja:
Powrót