zabrali dowod za szybę

• Autor wątku Autor wątku melomaster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

melomaster

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam!
Z przawej strony w dolnym rogu mam pęknięcie na czołowej szybie mojego auta osobowego ok.20cm.
Podczas kontroli drogowej policja zatrzymała mi dowod za te pęknięcie!
Auto jest z zagranicy na zagranicznych numerach - ja nie jestem właścicielem i nie figuruje w dowodzie rejestracyjnym.
Panowie wypisałi mi taki dowod tymczasowy, lecz dopoki nie zmienie szyby(a to trwa) i nie zrobie przeglądu usterkowego i nie odbiore DR nie moger sie ruszyć za granice bo tym ich swistkiem za granicą moge se d... podetrzeć!~!!
1. czy to pekniecie uzasadnia zbranie DR??
2. czy mogą panowie zatrzymac w ogole zagraniczny dowod??

Dowód został najprawdopodobniej zatrzymany na podstawie art. 132 ust. 1 pkt 1a prawa o ruchu drogowym. Po 7 dniach przechowywania dowodu w jednostce policji powinien być przekazany przedstawicielstwu państwa, w którym pojazd jest zarejestrowany, więc radziłbym jak najszybciej wymienić szybę.

Art. 132. 1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:

stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:

zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,

Czyli jesli auto posiada uszkodzenia podwozia czy ramy, nie moze jechac tak samo jak ze np.wgietym błotnikiem czy peknietą szybą??

No to takich powgniatanych autek to jeżdzi całe mnóstwo, bo w koncu to tez jest uszkodzenie zasadniczych elementow nosnych konstrukcji nadwozia???

Czy tez zasadniczy element nośny konstrukcji nadwozia to raczej nie jest elementem nadwozia np. błotnik zderzak szyba...???

Kto dokładnie wytłumaczy i z interpretuje to zdanie??

przednia szyba jest jak najbardziej zasadniczym elementem konstrukcji nadwozia, a peknieta stwarza zagrozenie dla osob podrozujacych tym samochodem 8)

No tak, jest bzasadniczym elementem konstreukcji nadwozia, ale czy jest zasadniczym elementem nośnym konstrukcji nadwozia??

melomaster napisał:
No tak, jest bzasadniczym elementem konstreukcji nadwozia, ale czy jest zasadniczym elementem nośnym konstrukcji nadwozia??
Wygląda na to, że jest, skoro dowód rejestracyjny został zatrzymany. Ale o szczegółową opinię należałoby zapytać rzeczoznawcę, najlepiej PZMot...

nurek68 napisał:
przednia szyba jest jak najbardziej zasadniczym elementem konstrukcji nadwozia, a peknieta stwarza zagrozenie dla osob podrozujacych tym samochodem 8)
Bzdura. Szyba nie jest elementem KONSTRUKCJI nadwozia. A we wskazanym miejscu nie stwarza zagrożenia dla nikogo. No bo jakie ?

Odpowiedzi możecie poszukać na innych wątkach. Dopóki w Polsce nie wsadzi się za kraty kilku policjantów (pozostali się wtedy uspokoją) za takie nadużycie władzy jak tutaj (przestępcze przekroczenie uprawnień), dopóty policja będzie robić to, na co ma ochotę.

Powrót