zabrane prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku mario_74_74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mario_74_74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
jestem kierowcą ciężarówki na terenie zakładu na którym miałem się ładować zostałem zbadany alkomatem i wyszedł wynik 0,11 nie zgodziłem się z tym i przez szefa wezwałem policje u nich wyszedł wynik 0,00 oddali mi prawko bo stwierdzili że niema podstaw do zatrzymania po chwili dostali telefon od swego szefa że mają mi jednak zatrzymać do dyspozycji sądu teraz czekam na wyjaśnienie tej sprawy przez sąd nie mogę pracować przez to a rodzina na tym cierpi każdy na około mi mówi że to bezprawie i że mam z tym iść do sądu a ja o tym niemam zielonego pojęcia co robić?

Powinienieś wkrótce dostać postanowienie Sądu o zatrzymaniu prawa jazdy, na które będzie Ci służyło zażalenie. Myślę że ciekawe by było zorientowanie się czy ten pierwszy alkomat miał w ogóle legalizację.

dostałem postanowienie że zostało mi zatrzymane prawko no podstawie art.87&1 k.w jako materiał dowodowy jest wynik alkotestu z firmy załadowczej a nie z policji teraz się dowiedziałem że sąd po rospatrzeniu mojej sprawy zabrał mi prawko na pół roku słyszałem że sąd nie powinien wyda wyroku na podstawie alkotestera firmy tylko policji ale niewiem ile w tym prawdy a jak się odwołam to niewiem czy mi więcej nie dosolą już niewiem co o tym myśle

A za co mogą Ci dosolić.
1. Jaki czas minął od postanowienia. Do siedmiu dni od postanowienia możesz żądać uzasadnienia. & dni liczy się od otrzymania postanowienia. Jeśli zdążysz to pisz o uzasadnienie postanowienia. To ciekawa lektura , która pomaga w dalszym działaniu.
Jeśli 7 dni już minęło to masz łącznie od chwili otrzymania postanowienia 21 dni na apelację do sądu wyższej instancji ( zazwyczaj okręgowy) za pośrednictwem sądu w którym otrzymałeś orzeczenie. Napisz tam że wnosisz o ponowne rozpatrzenie sprawy z powodu błędów proceduralnych, nie uznania dowodu z badania alkomatem przez policję , na rzecz uznania jako dowód badanie alkomatem zakładowym bez atestu. Nawet jak zakładowy miał atest to tym się nie martw, to oni mają udowodnić że był atest. Jest po twojej stronie domniemanie niewinności.
Jeśli zdążysz napisać o uzasadnienie wyroku to jak je otrzymasz masz czas 14 dni na złożenie apelacji od chwili otrzymania uzasadnienia. I jeszcze jedno jak już ruszysz z apelacją to na pierwszej sprawie wnoś dodatkowe roszczenie, zapłata za okres pozostawania bez pracy, oraz za krzywdy moralne wyrządzone tą sytuacją. Jeśli sprawa będzie ponownie rozpatrywana to w zależności od zasobności swojego portwela możesz wystąpić o obrońcę z urzędu. Powodzenia.

teraz się dowiedziałem że zostałem skazany w postępowaniu nakazowym znam wynik ale niemam tego jeszcze na piśmie a swoją drogą gdy dostałem postanowienie w tym dniu odbyło się postępowanie nakazowe

Od postępowania nakazowego służy Ci dwa tygodnie na złożenie zarzutów przeciwko wyrokowi nakazowemu. Uzasadnienie złożenia zarzutów przeciwko wyrokowi nakazowemu takie same jak pisałem wcześniej. Wygląda na to że pracodawca Cię nie lubi i to pracodawca złożył pozew do sądu o ukaranie twojej osoby i pozbawienie Cię prawka. Stąd jako dowód wynik alkomatu zakładowego. Opisz że na Twoje żadanie była wezwana policja i poddałeś się badaniom alkomatu , który jest na wyposażeniu policji i wynik był odmienny.

grzegorz97 napisał:
Do siedmiu dni od postanowienia możesz żądać uzasadnienia.

To postanowienie od razu otrzymuje się z uzasadnieniem.

Jeśli 7 dni już minęło to masz łącznie od chwili otrzymania postanowienia 21 dni na apelację do sądu wyższej instancji

To są zasady ewentualnie z procedury cywilnej - na pewno nie z karnej.

grzegorz97 napisał:
Od postępowania nakazowego służy Ci dwa tygodnie na złożenie zarzutów przeciwko wyrokowi nakazowemu.

Tydzień na sprzeciw.

Uzasadnienie złożenia zarzutów przeciwko wyrokowi nakazowemu takie same jak pisałem wcześniej.

Sprzeciw od wyroku nakazowego w sprawie karnej bądź o wykroczenie nie wymaga uzasadnienia.

Powrót