Zabrane Prawo Jazdy Jutro Rozprawa

• Autor wątku Autor wątku hewlett12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hewlett12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

6 miesięcy temu zostałem zatrzymany za prowadzenei pod wpływem narkotyków. Zatrzymany prze Wydział Kryminalny nie zrobiłem zadnego wykroczenia. Przewieziono mnie w nocy na badania moczu wynik pozytywny wykryto kanabinole. Zatrzymano mi prawko. Jeden dzien przesiedziałem na dołku po czym przewieziono mnie o 11 do prokuratury. Prokurator kazał mi wszystko powiedziec tak jak było to kara bedzie mniejsza i tak zrobiłem. Przyznałem sie do winy. Po czym wyznaczył kare (8miesięcy w zawieszeniu na 3 lata 200zł grzywny i dozur kuratora), gdy spytałem sie co z prawem jazdy powiedział ze teraz mi jeszcze nie zabiorą. Kazał mi wszystko podpisać i puścili mnie. Pojechałem na komende odebrac swoje rzeczy ale prawka nie dostałem. 3 miesiące później dostałem skierowania na badanie Psychotechniczne i Lekarskie. Wszystko Przeszedłem pozytywnie i złożyłem do urzędu. Potem przyszło pismo z Aktem Oskarżenia.

oskarżony o to że:

w dniu 14.07.2008r w Warszawie przy ul. qwewqe będą pod wpływem środków odurzających Canabinole / marichuana ,haszysz kierował samochodem osobowym tj. o czyn z art. 178a ustęp 1 KK

potem przyszło pismo żeby stawić do sądu rejonowego (obecność nie obowązkowa ). Poszedłem tam a tam chyba śedzia mówi mi ze jak prokurator wyznaczał mi kare to nie podpisałem jakiegoś pisma zeby moja sprawa odbyła sie bez rozprawy a ja na to ze wszystko podpisywałem co mi dali. A on ze związku z tym musi sie odbyć rozprawa. i wyznaczył termin na 9.02.2009 czyli jutro.

Zapytałem sie jeszcze go czy jak mam juz zatrzymane prawo jazdy 6 miesiecy czy jak dostane wyrok na 8 miesiecy czy to mi sie wliczy a on powiedział ze taki i jeszcze dodał ze jak w takim wypadku jest rozprawa to prawo jazdy zabieraja ma minimum rok.

1 Czy to prawda ze przy rozprawie zabieraja z góry na minimum rok?? Przeciez w KK jest napisane od 6m-do 3 lat

2 Co bedzie sie działo na rozprawie?? czy bede jeszcze raz przesłuchiwany?? Czy prokurator wyznaczy nowe żądania?

3 Czego moge sie spodziewać . Czy sąd moze uznacz okolicznosci łagodzące jak sie przynam do winy?

Jestem studentem nigdy nie byłem karany a to był przypadek. Nieświadomie jechałem. Byłem pewien ze juz nic w sobie nie mam i dlatego jechałem samochodem. A to był jednak bład 24 godziny nie wystarczają na to zeby wszystko wyszło z organizmu.
Proszę o szybką odpowiedz,

1. Prawda. W którym miejscu tak jest napisane?

Ad. 1 - prawdopodobnie Prokurator zapomniał, że przy kierowaniu samochodem w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem narkotyków zatrzymanie prawa jazdy jest obligatoryjne. (Patrz art. 42 § 2 k.k.). Okres zatrzymania prawa jazdy wynosi od 1 roku do 10 lat.
Okres zatrzymania prawa jazdy od 6 miesięcy do 3 lat dotyczy wykroczenia polegającego na kierowaniu w stanie po użyciu alkoholu. Ty popełniłeś przestępstwo, a więc nie podlegasz pod kodeks wykroczeń tylko pod kodeks karny.

Ad. 2 - Sędzia sprawdzi Twoją tożsamość, Prokurator odczyta akt oskarżenia, Sędzia spyta się czy się przyznajesz, i czy chcesz złożyć wyjaśnienia.
Możesz też skorzytać z dobrowolnego poddania się karze:\
http://forumprawne.org/prawo-karne/202-skazanie-w-trybie-art-387-kpk.html

Ad. 3 - wyrok może być taki sam jak uzgodniony wcześniej + zakaz prowadzenia pojazdów. Szczerze to fakt czy się przyznasz, czy też nie jest kwestią trzeciorzędną - Sąd wszak dysponuje Twoimi wcześniejszymi wyjaśnieniami, wynikami badania krwi etc. Trudno wiec dyskutować o Twojej winie.

Co się zaś tyczy nieświadomości dotyczącej okresu wydalania z organizmu zażytych narkotyków, to wybacz ale zdecydowanie nie jest to okoliczność łagodząca.

Dzieki za odpowiedz magnatex. Miała byc Wczoraj rozprawa ale nie było bo ktos sie pomylił i mnie nie wpisał na teń dzien w grafik,

Mam pytanie czy możesz mi przesłac albo podac adres strony gdzie jest dostępny szablon Wniosku zebym dobrowolnie poddał sie karze z art. 387 kpk

Nie ma czegoś takiego, to się zgłasza ustnie na rozprawie.

Witam,

Pytanie: "Badania Psychotechniczne i Lekarskie"

Czego dotyczą badania lekarskie, na które kieruje policja? po ustaleniu, że kierowca był pod wpływem środka udurzającego?

Czy jest to m.in. np. toksykologia mająca na celu stwierdzenie uzależnienia badanego lub inne testy mogące to określić?
Czy jest to tylko zwyczajny test badający ogólny stan zdrowotyny?

Ostatnia edycja:
Badania Psychotechniczne i Lekarskie

Witam,

Ostatnio zostałem skierowany przez policję na badanie psychotechniczne oraz lekarskie w związku z prowadzeniem pojezdu pod wpływem thc. Psychotesty zdałem bez problemu, natomiast przy badaniu lekarskim pobrano mi krew i mocz, w którym wykryto śladowe ilości cannabinoli.
Na zaświadczeniu lekarskim mam zapis, iż istnieją przeciwwskazania co do zdolności do prowadzenia pojazdów.:rolleyes:

Czym grozi taki zaspis? jakie mogą być tego konsekwencje?

Powrót