Zabrane prawo jazdy w Niemczech za alkohol

• Autor wątku Autor wątku stop3r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Zabrane Prawo Jazdy w Niemczech za alkohol

A 0,8 mailem na alkomacie a wyników z pobierania krwi nie otrzymałem, a jezeli moje nazwisko na meldunku niemieckim sie nie zgadzało to i tak zostanie wysłane na adres niemiecki czy jezeli zadzwonie i poprosze na policji o przesłanie wszystkich dokumentów do polski adres jest to możliwe do zrealizowania ??

A gdy zostanie wysłane do wydziału komunikacji zostanę w polsce ponownie osądzony ??

Zakaz obowiązywał bądzie tylko w Niemczech (Dlaczego? Dlatego, że naruszone przez Ciebie niemieckie przepisy chronią niemiecki ruch drogowy na niemieckich drogach). Oczywiście, że powinieneś skontaktować się z policją niemiecką i podać im pewny i niezawodny adres, pod którym będą mogli dorączyć Ci decyzję (Bussgeldbescheid). Jeśli będą mieli problemy z doręczeniem, sprawa bądzie "wisiała", decyzja się nie uprawomocni i nic nie ruszy do przodu, a w szczególności nie zacznie biec czas zakazu prowadzenia pojazdów, a skoro nie zacznie biec, to i się nie skończy. Przy zatrzymaniu prawa jazdy powinieneś był dostać kopię protokołu zatrzymania (zabezpieczenia) prawa jazdy; pisze na górze "Sicherstellungsprotokoll". Jest w nim numer sprawy i oznadczenie posterunku/komisariatu (Polizeidienststelle), która prawo jazdy zatrzymała. Skontaktuj się z nimi; napisz do nich krótko i podaj w jaki sposób mają Ci doręczać pocztę w tej sprawie.
Możesz wskazać tzw. pełnomocnika dla doręczeń, czyli jakąś zaufaną osobę w Niemczech, której przesyłać bądą skierowaną do Ciebie korespondencję. Musi to być ktoś, kto nie zawiedzie, i jeśli coś otrzyma, to ma Cię niezwłocznie powiadomić.

Problem tkwi w tym ze nic nie dostałem przy zatrzymaniu . Wiem z jakiej miejscowości była policja i tyle . A takiej osoby nie mam w niemczech , wiec nie pozostaje mi nic jak zadzwonić i powiedzieć o tym ze chce wszystko odtrzymać na adres polski . Skoro policja ma moje prawo jazdy z adresem polskim moze je wysłać na ten adres . Teraz ogólnie bedzie cięzko cos załatwic bo jest okres świąteczny itd , więc zadzwonie po nowym roku i wypytam co i jak z tym prawem jazdy , a czy teraz mogę kierować pojazdami w polsce czy nie ma takiej możliwości do zakończenia sprawy w niemczech ??

Nie masz zakazu prowadzenia pojazdów w Polsce. W Polsce może pojawić się tylko problem z okazaniem prawa jazdy, które zatrzymano Ci w Niemczech i które gdzieś tam w aktach leży. Nie jestem tu pewny, ale w Polsce chyba brak prawa jazdy przy sobie w czasie prowadzenia pojazdu, to chyba jakieś wykroczenie. Sprawdź to, jeśli możesz. W każdym razie zakaz prowadzenia pojazdów w Niemczech i zatrzymanie prawa jazdy przez Policję w Niemczech nie jest zakazem prowadzenia pojazdów w Polsce. jeśli w ogóle, to możesz być w Polsce ukarany najwyżej za to, że nie masz prawa jazdy przy sobie, ale na pewno nie dlatego, że nie wolno Ci jeździć.

Dzięki za wszystkie informacje :)

Witam czy ktos mi odpowie na moje pytanie ? zabrane prawo jazdy miesciac temu w niemczech mialam 1,13 promila ,wiechalam autem na prywatna posesie te szkody co zrobilam zaplacilam tej osobie ,teraz pytanie co mi grozi?i jak odzyskam moje prawo jazdy spowrotem ? jestem zameldowana w polsce i w niemczech prosze o pomoc bo nikt tu nie npisal jak do konca potoczyly sie ich sprawy i czy odzyskali prawo jazdy w polsce spowrotem?

MPU w niemczech jest od 1,6 promila takze nie czeka mnie to ,a co do pj to wydadza mi je bez problemu w polsce?

mija 45 dni od mojego wydarzenia a tu nic z Niemiec nie przychodzi .... kurcze jak to długo bedzie trwało ?? ile czasu w Niemczech trwaja tego typu procedury ?? jak to sie ma w praktyce w większosci przypadków ??

Czesc stop 3r.,dzisaj ide do adwokata i dowiem sie napewno wiecej ,z tego co wiem moze to potrwac okolo 3 miesiecy prawo jazdy wysylaja do konsulatu z listem za co ci je zabrali a pozniej przesylaja do komunikacji,jezeli dostaniesz pismo i odbierzesz je albo nie tylko zycze ci jak najlepiej zeby ci je oddali napisz mi prosze .:(
wiesz tu ludzie traktuja nas jak mordercow !ale kazdego moze to czekac i kazdy w zyciu popelnia bledy i za to zostaje ukarany takze ludzie lapcie sie za swoje nosy !a jak nie macie pojecia to nie piszcie i nie wypisujcie bzdor,pozdrawiam!

Ponieważ Twój wypadek miał miejsce 19 listopada, nie można mówić o jakimś nadzwyczajnym przedłużaniu postępowania. O ile pamiętam, spowodowałeś wypadek, było uszkodzenie jakiegoś mienia wskutek wypadku, a następnie oddalenie się z miejsca wypadku. Jaka była zawartość alkoholu we krwi - o ile pamiętam - nie wiesz. Jak już pisałem, grozi Ci pozbawienie prawa do prowadzenia pojazdów na terenie Niemiec jako kara dodatkowa (nie tylko czasowy zakaz prowadzenia pojazdów, czyli Fahrverbot). Otrzymasz albo tzw. nakaz karny, bez rozprawy (tzw. Strafbefehl), od którego będziesz się mógł odwołać; wówczas odbędzie się rozprawa albo otrzymasz akt oskarżenia i odbędzie się rozprawa; w zależności od rozmiaru skutów w tym całym wypadkowym wydarzeniu. Po uprawomocnieniu się nakazu karnego lub wyroku, z Twoim prawem jazdy sąd postąpi zgodnie z § 69b niem. Kodeksu Karnego, czyli: Jeśli masz miejsce zamieszkania (nawet jako drugie i czasowe) w Niemczech, twoje prawo jazdy zostanie przesłane do polskiego urzędu, który je wystawił. Jeśli nie masz żadnego miejsca zamieszkania w Niemczech, wówczas prawo jazdy zostanie Ci wydane wraz z adnotacją o utracie prawa do prowadzenia pojazdów w Niemczech. Zachęcam do przeczytania (stosownie do możliwości językowych) przepisu § 69 StGB (niem. kodeks karny); wystarczy w niemieckim Google.de wpisać "§ 69b StGB".
Postępowanie z polskim prawem jazdy osoby nie mającej miejsca zamieszkania w Niemczech w przypadkach czasowego zakazu prowadzenia pojazdów (Fahrverbot) reguluje § 44 StGB; podobna procedura.

Witam . Dzis osoba mieszkajaca w Niemczech próbowała sie dowiedziec czegoś w mojej sprawie . Niestety nie uzyskała informacji ponieważ policja nie udziela takich info osobom które nie maja upowarznienia notarialnego itp. Nie wiem co teraz robić ... Jakies podpowiedzi ??? Od tego zdarzenia mineło juz trochę czasu a nadal nic ...

Witam jestem po wyroku 10 miesiecy zakaz 750 euro grzywny ludzie!!!!!!!!!!!! MPU w niemczech jest po 1,6 promila !!! nie macie pojecie nie wypowiadajcie sie!

CYTAT
Alkoholgehalt im Blut (Mindeststrafen)

ab 0,3 bis unter 0,5 Promille: nicht strafbar, wenn keine Anzeichen für Fahrunsicherheit vorliegen und es nicht zu einem Unfall kommt; strafbar bei Anzeichen von Fahrunsicherheit oder bei Beteiligung an einem Unfall mit 7 Punkten und Geld- oder Freiheitsstrafe und Führerscheinentzug

ab 0,5 Promille: 500,- EUR, 4 Punkte, 1 Monat Fahrverbot
bei Eintragung von bereits einer Entscheidung 1.000,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot
bei Eintragung von bereits mehreren Entscheidungen 1.500,- EUR, 4 Punkte, 3 Monate Fahrverbot

ab 1,1 Promille: Geldstrafe oder Freiheitsentzug, 7 Punkte, 6 Monate bis 5 Jahre Entzug der Fahrerlaubnis

Bei Ersttätern sind bei einem Entzug der Fahrerlaubnis ein bis zwei Netto-Monatslöhne und eine Sperrfrist von 6 bis 12 Monaten üblich.

Für Fahrer, die jünger als 21 Jahre und/oder noch in der Probezeit sind, gilt jetzt die Null-Promille-Grenze.
Verstöße dagegen werden mit 250 Euro, 2 Punkten
und während der Probezeit mit Aufbauseminar und Probezeitverlängerung bestraft.

Auf dem Fahrrad wird ab 1,6 Promille eine MPU fällig.
Beim Nichtbestehen ist der Auto-Führerschein weg.
Mit Unfallbeteiligung oder Ausfallerscheinungen wird es ab 0,3 Promille teuer, den Führerschein verliert man im Normalfall als Ersttäter erst ab 1,6 Promille nach nicht bestandener MPU.

witam
mam takie pytania dot. cofniętego pozwolenia do prowadzenia pojazdów mechanicznych w Niemczech...Jestem obywatelem Polskim z polskim adresem zameldowania od zawsze.
w 2007 r miałem wypadek w Niemczech po alkoholu... zawartość ponad 3 promila.
Sprawa i zakaz poruszania na rok + płatności. Wszystko już dawno za mną ale nadal figuruję w Niemieckim systemie że nie mam prawa do kierowania (poruszania się) żadnym pojazdem w BRD. Nie wiedziałem ze nie wolno mi kierować autem po upływie tego 1 rocznego zakazu, tym bardziej że od tego feralnego czasu upłynęło 6 lat a kara została wykonana..to w trakcie kontroli w 2012 (listopad) wyszło i kosztuje mnie 663 Euro.
Co powinienem zrobić aby ponownie odzyskać prawo do kierowania autem po Niemczech i z jakimi kosztami teraz będzie to związane? Czy MPU to standard dla wszystkich bez wyjątku i dotyczy także obywateli spoza Niemiec czy to tylko dla obywateli Niemiec?

Ostatnia edycja:

jurger1965
Co powinienem zrobić aby ponownie odzyskać prawo do kierowania autem po Niemczech i z jakimi kosztami teraz będzie to związane? Czy MPU to standard dla wszystkich bez wyjątku i dotyczy także obywateli spoza Niemiec czy to tylko dla obywateli Niemiec?
Zgłoś się do najbliższego wydziału komunikacji w Niemczech tam otrzymasz odpowiedz.

Witam , mój wyrok zapadł 900 e mandatu i prawojazdy zatrzymane na 12 miesiecy , tylko pytanie czy teraz musze czekac te 12 miesiecy zeby jezdzic po polsce czy podejsc do wydziału komunikacji i zapytac o prawko ?? prosze o jakies podpowiedzi ....

a co jesli ktos miał zakaz jezdzenia po niemczech na okres 8miesiecy i w tym czasie wymeldował sie z niemiec nie porobił testów mpu ale odzyskał prawko w polsce.czy po upływie tej kary bedzie mógł jezdzic po niemczech czy wpis z komputera zniknie.

edzio 156
czekac te 12 miesiecy zeby jezdzic po polsce czy podejsc do wydziału komunikacji
Zgłoś się do twojego wydziału komunikacji po prawo jazdy tam je wysłano z Niemiec

Powrót