Zabrane prawo jazdy w Niemczech za alkohol

• Autor wątku Autor wątku stop3r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Zabrane Prawo Jazdy w Niemczech za alkohol

Witam ponownie w załącznikach dodałem skan tego pisma o którym Pan pisał. Mam nadzieje że uda się to odczytać. Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

A więc tak jak przypuszczałem i pisałem, jest to "Beschluss", czyli postanowienie sądu o tymczasowym zabezpieczeniu prawa jazdy, ponieważ - jak sędzia pisze w uzasadnieniu postanowienia - zachodzi poważne podejrzenie o popełnienie przestępstwa z § 316 StGB (kodeks karny; prowadzenie pojazdu w ruchu drogowym w stanie nietrzeźwym; pod wpływem alkoholu. To podejrzenie, jak pisze dalej sędzia, oparte jest o zeznanie świadka Röh. Przeciwko temu postanowieniu można złożyć zażalenie. Na Twoim (Waszym) miejscu zacząłbym od jak najszybszego wglądu do akt. Wgląd do akt (po niemiecku: Akteneinischt) może być udzielony adwokatowi; pisałem o tym wszystkim. W całej tej sprawie ważne jest, jak to wszystko przebiegało, kiedy i co widział ten świadek Röh. Trzeba przeczytać, co zostało zapisane w jego zeznaniu. Czy rzeczywiście widział (mógł widzieć) Ciebie (Was) jak wsiadłeś do tego samochodu i prowadziłeś ten samochód po wypiciu alkoholu? Co on na pewno widział, co mógł widzieć (???). Musicie wspólnie, spokojnie dokładnie przeanalizować, na ile ten świadek mógł rzeczywiście widzieć. Samo twierdzenie, że on kłamie, bez jakichś konkretów i argumentacji, jest skazane na niepowodzenie.

Ostatnia edycja:

A czy Pan jest może prawnikiem czy to tylko Pana hobby?

Hobby? Lubię grać sonaty fortepianowe Mozarta, latać dwupłatowcem (ale tylko jak nie ma za dużo chmurek) i czytać stare angielskie książki, a kobita dodała mi jeszcze jedno hobby: mam w soboty i niedziele sprzątać, gotować i zmywać gary.

Ostatnia edycja:

Witam serdecznie.
Moja sprawa dotyczy zabrania mi PJ za rzekoma jazde samochodem pod wplywem alkoholu oraz zniszczenie doslownie jednej sztachety w plocie jakiegos niemca. Sprawa wyglada nastepujaco: 21 grunia 2013 od rana wypilem kilka drinkow oraz kilka piw na kaca po piatkowej imprezie( autem nigdzie nie jezdzilem) okolo 13.50 przyszla do mnie Policja Niemiecka ze jakis Pan zglosil ze wyrzadzilem mu szkode w plocie oraz ze kierowalem autem pod wplywem alkoholu. Kiedy odmowilem przeprowadzenie badania alkomatem, zostalem aresztowany zmuszony do badania z krwii na posterunku. Oczywiscie wyszlo mi sporo bo 2 promile. Po okolo 30 min wypuscili mnie bez prawa jazdy. Okazalo sie ze szkode zglosil pewien Pan mieszkajacy kilka domow dalej gdzie czesto parkuje auto. Rowniez w tym miejscu sa dwa przedszkola gdzie dwa razy dziennie jest naprawde spory ruch, wiec istnieje duze prawdopodobienstwo ze ktos mu w ten plot wjechal a ze stalo tam polskie auto no to nie trzeba sie domyslac ze Polak to zlo wcielone. Dzis odwiedzila mnie policja informujac mnie ze maja tylko zeznanie tego Pana, i ze nie zatrzymali mnie podczas jazdy samochodem tylko zabrali mnie z domu, wiec kieruja sprawe do sadu, bo maja tylko zdjecie uszkodzonego plotu. Co mam teraz zrobic? wynajac adwokata niemieckiego? Nie zabrali mi dowodu rejestracyjnego , nie dostalem zadnego mandatu ani nic z tych rzeczy. Dodam tez ze moje auto jest cale i nie ma zadnych zadrapan. Poprostu zabrali mi prawo jazdy i kazali czekac. Prosze o jakas porade. To jest poprostu paranoja jakas. :rolleyes::(
ps Przepraszam za brak polskich znakow ale nie posiadam polskiej klawiatury

Wynika z tego, że całe podejrzenie opiera się na zeznaniach tego świadka. Zeznanie świadka może być wystarczającym dowodem na uznanie winnym. Ważna jest więc treść tego zeznania. Celowe jest aby z tym zeznaniem się dokładnie zapoznać. Czy są jakieś osoby, które mogą potwierdzić, że były z Tobą tego dnia i że na pewno nie jeździłeś tym samochodem? Czy policja oglądała Twój samochód i szukała zadrapań itp.?

Mam swiadka wspollokatora. Policja ogladala auto i stwierdzila ze nie ma nic. W poniedzialek bede dzwonil do Pani adwokat zeby skopiowala akta wtedy napisze co tam jest w tych papierach. Dodam tylko ze ten plot ma chyba ze 30 lat bo ledwo stoi wiec pewnie niemiec chcialby miec juz nowy:) Naprawde sad moze uwierzyc komus tylko na podstawie zeznan jakiegos goscia? No tak prawo chyba nie dziala?
tak czy inaczej dziekuje bardzo za szybka odpowiedz, no i napisze jak sie sprawa rozwija.

Jeśli jest świadek, który może zeznać i potwierdzić, że w tym czasie nie jezdziłeś tym samochodem, to nie jest tak źle. Sąd będzie musiał roztrzygnąć, któremu z tych dwóch świadków należy wierzyć; który mowi prawdę, a który kłamie. Jeśli byłby tylko jeden świadek, ten Niemiec, sprawa wyglądała by gorzej, ponieważ wbrew Twojemu poglądowi, także zeznanie tylko jednego świadka może być wystarczającym dowodem na jakiś ważny i istotny w sprawie fakt; tak jest w każdym systemie prawnym, nie tylko niemieckim, lecz również w polskim, angielskim, francuskim i innych. Ta Pani adwokat, którą zaangażowałeś potwierdzi Ci to, jeśli ją o to zapytasz. Nie sądzę, aby ten niemiecki świadek mógł potwierdzić, że byłeś nietrzeźwy po spożyciu alkoholu, ponieważ skąd on miał to wiedzieć, a jego przypuszczenia się nie liczą. Natomiast najprawdopodobniej jego zeznanie będzie dotyczyć tylko uszkodzenia tego płotu. W sprawie chodzi więc o tzw. Unfallflucht, ucieczkę z miejsca wypadku wg. § 142 StGB (Strafgesetzbuch=niem. kodeks karny). Jeśli uznany zostaniesz winnym tego przestępstwa, grozi Ci utrata prawa jazdy nawet wówczas, jeśli brak będzie dowodów na to, że prowadziłeś samochód w stanie nietrzeźwym.

Witam, zwracam się z pytaniem a właściwie prośba o udzielenie informacji- mianowicie otrzymałem mandat i zakaz jazdy na miesiąc za przekroczenie prędkości. Mam możliwość wybrania terminu kiedy chcę się poddać karze. Moje pytanie jest następujące- gdzie mam zgłosić jaki termin wybieram i czy muszę oddać dokument?

Witam, chciałbym ponowić moje zapytanie z postu kilka stron wcześniej.
Czy jako obywatel Polski, posiadający prawo jazdy polskie, zamieszkały w Polsce powinienem otrzymać ewentualne wezwanie na Idiotentest z urzędu po zakończeniu kary, czy sam muszę się na nie zgłosić? Dodatkowo gdzie powinienem kierować zapytanie, aby uzyskać informację, czy nadal widnieję w systemie jako osoba nie posiadająca uprawnień do kierowania ?

Witam...
Chciałbym troszke odświeżyc swój wątek .

....,,19 listopada 2012 na terenie Niemiec jechałem pod wpływem alkoholu i usnąłem uderzyłem w wysepke i połomałem słupek i znak mały drogowy a przy tym troche porozbijałem auto po czym uciekłem z miejsca zostawiając samochód... po dwóch godzinach policja mnie znalazła i pobrała moją krew,krótkie przesłuchanie i wszystko z ich strony ..odwiezli mnie do domu...,,

a więc sprawa sie odbyła bodajże koniec kwietnia , kare jaką otrzymałem to 11 miesiecy zakazu czyli do 22.03.2014 a licząc od dnia feralnego(wypadku) 16 miesiecy... + do tego grzywna w wysokosci 800 euro + 2 lata w zawieszeniu chyba jeszcze...

chciałem przypomniec ,że pobieraną miałem krew i wyszło mi 2,15% alkoholu we krwi ...

i własnie , mija około 8 miesiecy od mojej sprawy i w wydziale w moim miescie nie widniej moje prawo jazdy, nic nie wiadomo gdzie są moje akta ze sprawy i moje prawo jazdy....a czy wogóle urzednicy z Niemiec wysłali moje prawo jazdy do Polski... hmm i co teraz po 22.marca 2014 r ? czy odzyskam prawo jazdy ? czy bede musiał zdawac MPU? czy jeżdząc teraz na terenie Polski tez obowiązuje mnie zakaz ??

czy ktos posiada z Panstwa taką wiedze gdzie co i jak? gdzie moge uzyskac jakąkolwiek informacje?

pozdrawiam

ccb262b1a0a16c53.html

f3f9b718a3eec33f.html

4f4d18f48679bb2a.html

3e131185f5863d37.html

kurcze załączyłem zdjecia z tym,że coś musiałem zle zrobic i ich nie widac....
:(

spróbuje jeszcze raz załączyc plik....

stop3r
czy odzyskam prawo jazdy ? czy bede musiał zdawac MPU? czy jeżdząc teraz na terenie Polski tez obowiązuje mnie zakaz ??
Po zdaniu MPU będziesz jeżdził po terenie Niemiec......
Jeżeli ci zatrzymano prawo jazdy to jak chcesz jeżdzić w Polsce.

marian1 napisał:
stop3r

Po zdaniu MPU będziesz jeżdził po terenie Niemiec......
Jeżeli ci zatrzymano prawo jazdy to jak chcesz jeżdzić w Polsce.

czyli jak upłynie mi termin kary zakazu z dniem 22.marca 2014 roku mam sie udac do najbliższego rathausu na terenie niemiec gdzie przebywam i złozyc odpowiednie pisma i starac sie zdac te testy?

Tak ,zgadza sie ,prawo jazdy zostało mi zatrzymane w Niemczech, z tym,że chodzi mi o to czy podczas kontroli policyjnej na przykład na terenie niemiec jestem w chwili obecnej traktowany za brak dokumentu(czyli płace mandat) , niewiem dokładnie jak to jest czy zakaz obowiązuje na terenie niemiec tylko czy równiez w Polsce? Polska policja posiada wiedze na mój temat?

czyli jak upłynie mi termin kary zakazu z dniem 22.marca 2014 roku mam sie udac do najbliższego rathausu na terenie niemiec gdzie przebywam i złozyc odpowiednie pisma i starac sie zdac te testy?
Zgłaszasz się do wydziału komunikacji w Niemczech dla twojego miejsca zamieszkania tam otrzymasz skierowanie na testy MPU.Zdając testy to jak gra w TOTO.
Zakaz dotyczy terenu Niemiec jesteś w komputerze policyjnym.

marian1 napisał:
Zgłaszasz się do wydziału komunikacji w Niemczech dla twojego miejsca zamieszkania tam otrzymasz skierowanie na testy MPU.Zdając testy to jak gra w TOTO.
Zakaz dotyczy terenu Niemiec jesteś w komputerze policyjnym.

Testy MPU do zaliczenia mam rozumiec w języku polskim ???
nasuwa mi sie takie pytanie ,czy lepiej bedzie jak do tych testów jakos sie przygotuje wczesniej (np.jakies kursy)? czy poprostu jak Pan wczesniej wspomniał jest to model "uda się nie uda" jak TOTO i szkoda pieniedzy na dodatkowe kursy?

czyli jak mam zakaz w niemczech poruszania sie to co mi grozi w momencie kontroli w Polsce? moje rozumowanie jest nastepujące---> płace mandat za brak dokumentu jakim jest Praw Jazdy..
czy moje rozumowanie jest mylne?

dziekuje Panu za zainteresowanie sie moim tematem....

Testy MPU do zaliczenia mam rozumiec w języku polskim ???
Jak opłacisz tłumacza którego ci wskażą wtedy odpowiadasz po Polsku.
nasuwa mi sie takie pytanie ,czy lepiej bedzie jak do tych testów jakos sie przygotuje wczesniej (np.jakies kursy)? czy poprostu jak Pan wczesniej wspomniał jest to model "uda się nie uda"
Nie jest to takie proste ....U góry po prawej stronie jest < szukaj> wpisz temat a znajdziesz podobne posty.
czyli jak mam zakaz w niemczech poruszania sie to co mi grozi w momencie kontroli w Polsce?
W Polsce brak prawa jazdy -- mandat jak długo chcesz jeżdzić bez prawa jazdy.
Powodzenia

Po zaliczeniu testów MPU automatycznie odzyskuje moje stare prawo jazdy ?

i jeszcze jedno czy po negatywnym wyniku MPU mogę przystapic do niego po ponownym opłaceniu w szybkim trybie czy tez są jakies odstępy czasowe???

i jaki to jest koszt jesli chodzi o alkohol ??

ostatnie moje pytanie ---> jak Pan myśli moje prawojazdy i papiery są na terenie Niemiec czy juz w polce (konsulacie lub jeszcze jakies innej instytucji)....???

ps.skorzystam za moment z tej opcji ----> <szukaj> .... z góry dziekuje

pozdrawiam

Po zaliczeniu testów MPU automatycznie odzyskuje moje stare prawo jazdy ?
Nie czytałeś tematów w zakładce <szukaj >są podobne tematy
i jeszcze jedno czy po negatywnym wyniku MPU mogę przystapic do niego po ponownym opłaceniu w szybkim trybie czy tez są jakies odstępy czasowe???
Powtórny test po 1 roku
moje prawojazdy i papiery są na terenie Niemiec czy juz w polce
Twoje prawo jazdy powinno być wysłane do Polski do wydziału komunikacji który je wystawił.
Jeżeli masz meldunek to sprawdź w wydziale komunikacji dla twojego miejsca zamieszkania w Niemczech.

i jaki to jest koszt jesli chodzi o alkohol ??

Powrót