Zabrane prawo jazdy w Niemczech za alkohol

• Autor wątku Autor wątku stop3r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam .
Otrzymałam nakaz karny za jazdę po alkoholu .
"Ponadto pozbawia sie Panią zezwolenia na prowadzenie pojazdów mechanicznych .
Pani prawo jazdy zostaje zatrzymane .Przed upływem 10 miesięcy nie można Pani wydać nowego zezwolenia na prowadzenie pojazdów mechanicznych .Odebranie prawo jazdy jest zarazem zakazem prowadzenia pojazdów mechanicznych na terytorium Niemiec.Wraz z uprawomocnieniem decyzji wygasa prawo do prowadzenia pojazdów mechanicznych w kraju.

Moje pytanie po upływie 10 miesięcy muszę zdać prawo jazdy na nowo ?
I czy będę mogła po zdaniu nowego prawo jazdy jeździć po terytorium Niemiec czy mam całkowity zakaz ?

Witam.Dnia 25.11.15 mialem wypadek. Stracilem panowanie nad samochodem i uderzylem w drzewo. Zadnych poszkodowanych osob trzecich. Wydmuchalem 0,58 promila. Prawo jazdy zatrzymala mi policja. W niemczech mieszkam od 2,5 r. Minelo juz 3 tygodnie i zadnego odzewu. Ile to jeszcze moze trwac i co mi grozi00?

Dla każdego odp. jest w miarę prosta jestem w tej samej sytuacji co niektórzy...Czyli było powyżej 1,7 we krwi.Prawko zabrane na 13 miesięcy.Szpera sie skonczyła , by wrócić do jazdy zostaje MPU lub 15 lat czekania i wtedy z automatu jesteś usuwany z rejestru.Moim zdaniem jeśli nie masz parcia lub potrzeby posiadania prawka.Odłóż tą kasę co masz wydać na MPU na drugie auto.Po 15 latach masz na niezłą brykę hajc.Początek MPU to koszt rzędu 1500-2000€ cirka.Wiadomo pół roku lub rok w zależnosci od przypadku 0 picia %.Potem pare badań za które płacisz naturalnie nie mało , robisz kurs i zdajesz.Jak pisali przedmówcy za 1 razem zdać to jak wygrać w totka.Następny raz to też cirka 700€ egzamin bo kursu już nie musisz robić no chyba ze chcesz.NAturalnie cały czas trzeźwy jesteś.Zatem jak stać Cie na poświęcenie średnio 3000€ to próbuj:cool::evil::winko:
W razie pytań zapraszam również na PRIV.CHętnie odpowiem na pytania.

To jeszcze moze poinformuj reszte jakie atrakcje czekaja jezeli w niemczech zostanie sie zatrzymanym przez policje majac zatrzymane prawko i brak MPU ;)

Juz ktoś pisał, laweta, opłata za parking, niezła grzywna, a nawet jest możliwa odsiadka. Zachodzi też ryzyko że dadzą zakaz do końca życia na prawko no nie fajnie ☺😯

NightDay napisał:
Juz ktoś pisał, laweta, opłata za parking, niezła grzywna, a nawet jest możliwa odsiadka. Zachodzi też ryzyko że dadzą zakaz do końca życia na prawko no nie fajnie ☺😯

Ta odpowiedz to sie tyczy do mnie? Ze niezla grzywna i mozliwa odsiadka i prawko na zawsze?

Witam, odświeżam temat. Parę dni temu mój chłopak spowodował stłuczke w niemczech w wydychanym powietrzu wyszło 1,7 promila dodatkowo na komendzie pobierali mu krew bo sami nie wierzyli ze może tyle mieć. Oczywiście zatrzymane prawo jazdy. Dodatkowo podpisał oświadczenie ze przyznaje się do winy i żeby sprawa odbyła się bez jego udziału. Jakich konsekwencji możemy się spodziewać zarówno po stronie niemieckiej jak i polskiej? Co w takim razie robią z prawem jazdy czytałam ze wysyłają do wydziału lub na adres domowy ale to były posty sprzed kilku lat. Z góry dziękuję za pomoc.

No co proste , jeśli na krwi miał ponad 1,65 promila to prawko w DE OUT!!!.
Wysyłka do PL i po 2 tygach odbiera.W PL jeździ bez przeszkód natomiast w DE musi zrobić testy MPU.Jeśli chce tutaj nadal przebywać i pracować.Jeśli rezygnuje z pobytu w DE to są na to inne obejścia by w przyszłości mógł się w DE poruszać;)
p.s MPU cirka 1800€ całość;) tak na początek:):cool:

Niemcy pół biedy gdyby nawet nie mógł tam prowadzić. Bardziej interesuje mnie polska. W takim razie póki nie odeślą prawka póki co może jeździć z ryzykiem ze w razie kontroli dostanie mandat 50zl za brak dokumentu tak? I ponawiam pytanie prawo jazdy odsyłają do domu czy do wydziału?

1,7 promila to grubo. Ja dostalem za 0,58 10 miesiecy zakazu jazdy i 1800€ grzywny ale utargowalem na 900€. Prawo jazdy wyslali do urzedu w Pl. Obecnie przebywam w pl prawo jazdy odebralem z przyklejona informacja ze po uplywie zakazu i tak mam zakaz do odwolania. Nie dowiadywalem sie dalej co i jak bo juz nie wracam. Jesli twoj chlopak bedzie chcial jezdzic po Niemczech czeka go spora grzywna oraz najprawdopodobniej badania mpu co sa megaaaaa trudne

Bzdury gadasz Miętus.Jeśli nie przekroczyłeś 1,65 promila to po okresie zakazu normalnie wracasz na drogi.:D

Tia, tylko, ze chłopak rokita00 miał 1.7 promila, więc bez MPU sie nie obedzie jeśli będzie chciał jeszcze kiedyś w De móc jeździć autem:(

Witam mam pytanie bo zabrano mi prawko w niemczech za prowadzenie pojazdu pod wpływem alkoholu.Po trzech miesiącach odesłano mi prawko oraz pismo z sądu które dałem do przetłumaczenia i niestety ale nie ma w nim napisane okresu do kiedy mam zakaz jeżdżenia po Niemczech. Orzeczono tylko " orzeka czasowe cofnięcie uprawnienia do kierowania pojazdami mechanicznymi. Powyższe orzeczenie jest jednocześnie sądowym zarządzeniem o zajęciu prawa jazdy w celu naniesienia odpowiedniej uwagi. " a potem jest opisany powód i kilka paragrafów. Więc nie wiem czy mogę już jeździć po Niemczech czy nie proszę o pomoc

Witam państwa mam parę pytań doczepie sie do tematu:), mieszkam w Niemczech pracuje jestem zameldowany, w Polsce nie mam meldunku, zostało mi zatrzymane prawo jazdy.I odesłane do wydziału komunikacji w Polsce, chce odzyskać te prawo jazdy, gdyż czeka mnie idioten test mpu w Niemczech, wiem żeby jeździć po Niemczech potrzebuje zaliczyć te testy i je zalicze tylko potrzebuje czasu na pozbieranie pieniedzy, moje polskie prawo jazdy jest w wydziale komunikacji a pani mowi, aby odzyskać dokument musi pan przebywać 185d w Polsce gdy jest to nie możliwe,pracuje i przebywam w Niemczech,a chce odzyskać polskie, nie musze jeździć w Niemczech ale gdy wyjeżdżam poza granice Niemiec mogę już jeździć wiec jak to zrobić dziękuje i przepraszam za błędy

cytat:
Nazywają go „Idiotentest”. Bardzo trudno go zdać. I bez tysiąca euro ani rusz

Lepiej nie stracić prawa jazdy w Niemczech. Odzyskanie go kosztuje nie tylko mnóstwo nerwów i wysiłku, ale i niemało pieniędzy. Jak w praktyce wyglądają niemieckie badania medyczno-psychologiczne i jakie są szanse na zdanie w pierwszym terminie?
• Szukam polskiego kursu przygotowawczego do MPU. Czy możecie polecić jakiś w Monachium? Czy da radę zdać go „z biegu”? Czy można taki test zdać w Polsce? Ile kosztuje?
Ale o co chodzi?
Gdy w Niemczech straci się prawo jazdy z takich przyczyn, jak jazda pod wpływem alkoholu lub środków odurzających albo z powodu przekroczenia limitu punktów, trzeba zdać tzw. MPU, czyli Medizinisch-Psychologische Untersuchung (badanie medyczno-psychologiczne). Dopiero po zaliczeniu takiego tekstu można odzyskać dotychczasowe prawo jazdy lub ubiegać się o nowe.
MPU to procedura skomplikowana, czasochłonna i kosztowna. Trzeba się poddać badaniom lekarskim, zdać test psychologiczny, sprawdzający – między innymi – reakcje na określone bodźce. Zwieńczeniem całości jest rozmowa z psychologiem.
Teoretycznie nieskomplikowane. W praktyce – niemożliwe do zdania za pierwszym razem i bez odpowiedniego przygotowania. Dlatego…
… warto zainwestować w kurs
W polskojęzycznych mediach można znaleźć stosowne ogłoszenia. – Z nami każdy zda egzamin MPU. Przygotowujemy telefonicznie albo przez skype. Mamy filie w całych Niemczech. Przygotuj się u psychologa, bo psycholog cię egzaminuje…
Rzeczywiście, rozmowa z psychologiem jest najtrudniejszą częścią MPU. Zwykle też kończy się negatywnym wynikiem.
Ponadto trzeba być przygotowanym na niezapowiedziane kontrole, podczas których osoba wizytująca ma prawo zlecić badanie alkomatem lub wziąć do analizy próbki włosów. W przypadku negatywnych wyników odzyskanie/uzyskanie nowego prawa jazdy mocno oddala się w czasie.
Z relacji zdających…
• Bardzo trudne! Za pierwszym razem nigdy się nie zdaje. Psycholog próbuje udowodnić, że człowiek nie nadaje się na kierowcę, bo ma problemy sam ze sobą. Kolega zdawał pięć razy.
• Sam test to co najmniej 5 godzin… półtorej godziny u psychologa kosztowało mojego chłopaka 120 euro. Musiał iść na 5 takich wizyt, bo psycholog sam decyduje, ile czasu potrzeba danej osobie.
• Tłumacz za całe MPU wziął ode mnie 300 euro…
W odpowiedzi na zadane wcześniej pytania…
• Nie można tego testu zdać w Polsce. Na badanie to kieruje niemiecki wydział komunikacji i to w Niemczech trzeba do niego przystąpić.
• Zdać go z „biegu”, bez przygotowania, jest niemal niemożliwe.
• Trzeba go zdawać po niemiecku, możliwe jest skorzystanie z tłumacza przysięgłego, co podwyższa koszty MPU.
• Koszt jest różny w różnych landach, każde podejście do badań wiąże się z opłatą kilkuset euro (420, gdy w grę wchodzi tylko jazda po alkoholu). Koszty podraża wizyta u psychologa i skierowanie na dodatkowe badania np. badania włosa.

Proszę o POMOC. Zabrano mi prawko w niemczech za prowadzenie pojazdu pod wpływem alkoholu.Po trzech miesiącach odesłano mi prawko oraz pismo z sądu które dałem do przetłumaczenia i niestety ale nie ma w nim napisane okresu do kiedy mam zakaz jeżdżenia po Niemczech. Orzeczono tylko " orzeka czasowe cofnięcie uprawnienia do kierowania pojazdami mechanicznymi. Powyższe orzeczenie jest jednocześnie sądowym zarządzeniem o zajęciu prawa jazdy w celu naniesienia odpowiedniej uwagi. " a potem jest opisany powód i kilka paragrafów. Więc nie wiem czy mogę już jeździć po Niemczech czy nie proszę o pomoc

Witam serdecznie użytkowników forum.
Moja sytuacja wygląda tak, w marcu zostałem zatrzymany przez policje na terenie Niemiec wydmuchałem 1,26 prawko zostało mi zabrane ja przeleżałem kilka godzin w miejscowym "Hotelu" po całym zajściu dowiedziałem się, że mam czekać na dalsze informacje które zostaną wysłane pocztą na polski adres. Tak też się stało, w piśmie poza kwotami do zapłaty i paragrafami popełnionego czynu interesuje mnie jedna rzecz której nie do końca rozumiem i bardzo prosiłbym o wyjaśnienie. Cytując "Jednoczesnie odbiera się panu pozwolenie na prowadzenie poj. mechanicznych ze skutkiej odebrania prawa do użytkowania pozwolenia do prowadzenia pojazdów w Rep. federalnej Niemiec (w kraju) przez okres jeszcze 7 miesięcy. Z chwilą uprawomocnienia się nakazu karnego wygasa prawo do prowadzenia pojazdów w kraju. Podczas tego okresu nie jest pan upoważniony do prowadzenia pojazdów na podstawie nowo uzyskanego prawa jazdy ani do uzyskania niemieckiego pozwolenia. Blokada zostanie wprowadzona w pana zagranicznym prawie jazdy.
W przypadku określania wymiaru kary uwzględniono okres zabezpieczenia prawa jazdy.
Ponosi pan równiez niezbedne koszty postępowania i inne wydatki.
Niniejszy zakaz stanie się prawomocny jeśli w ciągu 2 tygodni nie zostanie wniesiony sprzeciw w sądzie rejonowym X. "

Moje zapytania dostyczą 2 rzeczy.
1. Jeśli mamy lipiec a okres zabezpieczenia trwa już kilka miesięcy to znaczy że 7 miesiecy liczone jest od Marca czy od Lipca ( czyli w skrócie kiedy będę mógł znowu wsiąść legalnie do samochodu)
2. Wydaje mi się , że pojęcie w kraju obowiazuje na terenie Niemiec tj. Moge prowadzić samochód w Polsce, ale chciałbym się poradzić kogoś kto się na tym zna.
(Byłem w urzedzie komunikacji w Polsce w moim rodzinnym miescie kilka mies. temu ale pani przy okienku zdawała się nie być poinformowana w takich przypadkach i nie dowiedziałem się niczego nowego)
Pozdrawiam.

Powrót