Zabrane prawo jazdy w Niemczech za alkohol

• Autor wątku Autor wątku stop3r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dodam, że pismo otrzymałem przed kilkoma dniami.
I najbardziej interesuje mnie data upływu zakazu w Niemczech gdyż obecnie tutaj przebywam na stałe.

Witam. Proszę o pomoc, otóż sprawa wygląda tak, że dostałem grzywnę w Niemczech łącznie ok 2000 euro. Przyszła mi faktura i muszę ją zapłacić w ciagu dwóch tygodni. Dodam ze wcześniej sama grzywna wynosiła 1800 euro 60 stawek dziennych jednak po naliczeniu różnych kosztów wyszło 2000 euro. Niestety nie posiadam takiej sumy wię jak mogę sie odwołać by nie płacić? Czy poprostu nie pisać nic i czekac na przedawnienie? bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję:)

Na przedawnienie nie licz, bo nie zapomną o tobie.
Napisz prośbę o rozłożenie na raty w związku z trudną zytuacja finansową. Może uwzględnią.

A czy ktoś wie może jak napisać "odroczenie" spłaty? w liście jest napisane że mogę tak zrobić jednak nie wiem jak napisać takie pismo.

Witam,
Ja niestety miałem 2,3 promila w połowie lipca..
Zabrali prawko, 1000e kary na start. Mialem tylko 700.. puscili mnie.. Odebralem 3dni temu poczte.. 1000e caly nakaz karny. 60euro za cos jeszcze, 35e za odebranie prawka, 3,5 e za list i 218e za badania krwi, razem 1326euro..
Na szczescie nie mialem wypadku etc..
Jednego nie rozumiem ..:
Na mocy niniejszego nakazu odbiera sie pozwolenie na prowadzenie pojazdow.. ble ble, konfiskacie podlega prawo jazdy. Urzad administracyjny otrzyma informacje z zaleceniem NIEWYDAWANIA NOWEGO PRAWA JAZDY PRZED UPLYWEM JEDNEGO ROKU.
Czyli w PL maja mi nie wydac nowego prawka i starego czy oni czyli DE przetrzymaja moje prawko i nie dadza nowego jakbym np chcial u nich zrobic.. A moze to standarowa tresc tak jak dla obywatela DE,ze nie dostanie prawka na rok w swoim kraju.
Niby zakaz na rok w DE ale przy moim stezeniu to zakaz na cale zycie..
Glupi bylem, ale mam nauczke.. W tym szczesciu ze nic nie nabroilem nieszczescie to wielkie koszta..
No i pytanie czy nasz urzad odda mi prawko abym zarobil na splate kary w DE. 1320-700 to 620 euro zostalo ok 2500zl nie chce aby jakas windykacja kupila moj dlug i mnie dopadla..

Dodam, sytuacja miala miejsce ok 17 lipca.. Mamy 12 wrzesnia a w PL nadal nie ma mojego prawka i nic nie wiedza co mam robic itd.. Ktos cos moze doradzic..?

Witam i mam takie pytanie mój mąż 2 miesiące temu miał zabrane prawo jazdy w Niemczech za jazdę pod wpływem alkoholu miał prawie 2 promile od lutego jest zameldowany w Niemczech więc co dalej ? Czy te prawko będzie przesłane do wydziału komunikacji dopiero po sprawie dodam że prawko ma wystawione w Polsce a tam już nie ma zameldowania . Czy może wystąpić do wydziału komunikacji tam gdzie miał wystawione o jakiś duplikat czy coś czy trzeba czekać do sprawy ?Dziękuję za pomoc

beti nowa
Czy może wystąpić do wydziału komunikacji tam gdzie miał wystawione o jakiś duplikat czy coś czy trzeba czekać do sprawy
Po zakończeniu sprawy otrzyma pismo z wyrokiem.
Z niemiec może oczekiwać tylko na wiadomość że ma zakaz jazdy w Niemczech.
W Polsce może poruszać się samochodem prawo jazdy zostanie przesłane do wydziału komunikacji w Polsce gdzie zostało wydane.

Cztery dni temu zatrzymali mi prawko w Niemczech chciałem zapytać jak wygląda przeliczanie promili na alkomacie wykazało 1,46 czy to jet mnożone jak w Polsce? I jakie konsekwencje mi grożą w Niemczech a jakie w Polsce czy zwrócą mi prawko w Polsce i jak długo trwa ta procedura?

Witam wszystkich, zabrano mi w Niemczech prawko za alkohol w połowie marca a teraz mamy połowe czerwca i brak informacji. Ile Niemcy mogą przetrzymywać prawko?
Mieszkam w Polsce i jestem obywatelem Polski .
Dzięki za odpowiedzi

Witam, mi zabrano prawko za alkohol tez powyzej tej normy 1.6 przyjechalem do niemiec z polskim prawkiem, wyrabialem tutaj kolejne uprawnienia c i e, podczas wydawania mi uprawnien na ciezarowe zabrali mi polskie prawko, orientujecie sie moze co z tym prawkiem sie stalo czy wysla je do polski czy niszczy czy przechowuja, bo rozchodzi sie o sprawy jazdy w polsce, juz wiem ze pp niemcach sobie nie pojezdze, ale chce mieszkac wpolsce wiec zeby chociaz odzyskac prawo jazdy kat. b bo bylo polskie

Witam a po jakim czasie odsylaja prawko do pl mi zatrzymali w zeszła niedzielę jak mogę się dowiedzieć kiedy prawko będzie do odbioru że będę miał zakaz na Niemcy to wiem nie rusza mnie to ale chcę jeździć po kraju zarobić na chleb i przyszłą karę pozdrawiam

Witam Was wszystkich. Mam pytanko. Zostałem zatrzymany za jazdę pod wpływem, miałem 0,92 promila. Na komisariacie zostały spisane dokumenty, prawo jazdy zostało mi oddane wraz z dowodem rejestracyjnym (samochód na Niemieckich blachach) mam meldunek tutaj oczywiście. Prawko zostało zatrzymane na miesiąc + mandat. Z tego co przeczytałem to okres jednego miesiąca będzie liczył się od przekazania im swojego prawa jazdy. Ale mam pytanie co do tego czasu? Gdy nie przyszedł jeszcze żaden list, prawo jazdy mam przy sobie, mogę jeździć legalnie czy nie? No i druga sprawa czy dokument odbiorę u nich bez problemów czy do Polski wróci?

Pani na komisariacie powiedziała żebym chociaż tego wieczoru już nie jechał (logiczne) No ale co z dalszym okresem do czasu aż przyjdzie wezwanie i czas w którym oddam prawko.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry moja sytuacja wygląda następującą otóż 4 października br,zostałem zatrzymany do kontroli oczywiście byłem pod wpływem alkoholu na krwi wyszło mi 1.23%dostałem 1300€kary i zakaz jazdy na 8 mscy,dwa już minęły:Dostatnio mi przyszło pismo z wydziału komunikacji że muszę zrobić kurs pierwszej pomocy badania u okulisty i ogólną pozytywne zaświadczenie od lekarza( tak jak na prawo jazdy)I informacje że muszę odesłać im do urzędu jak będę miał już to wszystko,i odbiór prawa jazdy mam na 23 czerwca,moje pytanie brzmi czy otrzymam prawo jazdy w ww dniu,czy np będę miał niespodziankę w postaci takiej że pójdę zadowolony że odzyskam prawko A mi powiedzą że muszę MPU robić,Dodam że to moje pierwsze wykroczenie tzn kontrola w niemczech wcześniej nic nie miałem,i mieszkam w landzie Baden wutenmberg,z tego co czytałem to jedno mówią że MPU jest od 1.1 zaś na stronie oficjalnej pisze że MPU jest od 1.6 dziękuję i proszę o poradę i odpowiedź,pozdrawia.

Witam, przeczytałem cały temat i mam kilka pytań odnośnie paru paragrafów, lecz na początku napiszę coś na temat mojej sprawy:

Tydzień temu jechałem samochodem przez nie dostawanie prędkości ledwo wyrobiłem rondo, złapałem gumę, przejechałem z 200m i zatrzymałem się na przystanku za mną zatrzymał się. Jakiś facet coś gadał o policji i o wypadku nie znam za bardzo niemieckiego, powiedzialem że pane złapałem i że nie trzeba policji potem od jechałem z przystanku dosłownie 100-150m dalej zaparkowałam auto na drodze polnej prowadzącej do jakieś posesji, wyjąłem kluczyki z stacyjki, i stałem przy aucie, za jakieś 10min może 15. Przyjechała policja, mówiła że zrobiłem wypadek, nie chciałem dmuchać, poprosiłem o krew zabrali mnie do szpitala, nawet nie wiem ile miałem z kalkulatorów internetowych wyszło mi że podczas zdarzenia mogłem mieć 2promile we krwi. Nikt mnie nie przesłuchiwał a ja nic nie mówiłem, Noc spędziłem w szpitalu , byłem przestraszony, nad ranem dostałem wypiske kluczyki portfel telefon dokumenty lecz brakowało prawka.
Wiem że zrobiłem olbrzymią głupotę prowadząc w tym stanie i mógł bym się tu próbować wybielić kręcić i kombinować ale to nic nie da już się stało przeraszam.

A teraz na temat paragrafów
1) "§ 69b StGB nie bardzo rozumiem? Czyli że jeśli mam meldunek niemiecki to Polski plastik zostanie wysłany do polskiego wydziału komunikacji czy do niemieckiego zgodnego z adresem meldunku?
2) czy czyn opisany powyżej wyczerpuje znamiona ucieczki z miejsca wypadku? (Nie miałem zamiaru uciekać)
3) 144kk czy jeśli moje prawko wróci do Polski to zostanę ponownie osądzony?
4) czy grzywny wymierzone i opłacone w Niemczech tak samo jak odbyta kara pozbawienia wolności wlicza się do wyroku Polskiego Sądu?
5) jak duże jest prawdopodobieństwo że w Polsce zostanę ponownie osądzony?? ( mieszkam w Niemczech i pracuje od 6lat z przerwami ostatnio były to dwa lata z przerwami)

Dziękuję za przeczytanie i jeszcze raz przepraszam. 🥺

Szarakk napisał:
Witam, przeczytałem cały temat i mam kilka pytań odnośnie paru paragrafów, lecz na początku napiszę coś na temat mojej sprawy:

Tydzień temu jechałem samochodem przez nie dostawanie prędkości ledwo wyrobiłem rondo, złapałem gumę, przejechałem z 200m i zatrzymałem się na przystanku za mną zatrzymał się. Jakiś facet coś gadał o policji i o wypadku nie znam za bardzo niemieckiego, powiedzialem że pane złapałem i że nie trzeba policji potem od jechałem z przystanku dosłownie 100-150m dalej zaparkowałam auto na drodze polnej prowadzącej do jakieś posesji, wyjąłem kluczyki z stacyjki, i stałem przy aucie, za jakieś 10min może 15. Przyjechała policja, mówiła że zrobiłem wypadek, nie chciałem dmuchać, poprosiłem o krew zabrali mnie do szpitala, nawet nie wiem ile miałem z kalkulatorów internetowych wyszło mi że podczas zdarzenia mogłem mieć 2promile we krwi. Nikt mnie nie przesłuchiwał a ja nic nie mówiłem, Noc spędziłem w szpitalu , byłem przestraszony, nad ranem dostałem wypiske kluczyki portfel telefon dokumenty lecz brakowało prawka.
Wiem że zrobiłem olbrzymią głupotę prowadząc w tym stanie i mógł bym się tu próbować wybielić kręcić i kombinować ale to nic nie da już się stało przeraszam.

A teraz na temat paragrafów
1) "§ 69b StGB nie bardzo rozumiem? Czyli że jeśli mam meldunek niemiecki to Polski plastik zostanie wysłany do polskiego wydziału komunikacji czy do niemieckiego zgodnego z adresem meldunku?
2) czy czyn opisany powyżej wyczerpuje znamiona ucieczki z miejsca wypadku? (Nie miałem zamiaru uciekać)
3) 144kk czy jeśli moje prawko wróci do Polski to zostanę ponownie osądzony?
4) czy grzywny wymierzone i opłacone w Niemczech tak samo jak odbyta kara pozbawienia wolności wlicza się do wyroku Polskiego Sądu?
5) jak duże jest prawdopodobieństwo że w Polsce zostanę ponownie osądzony?? ( mieszkam w Niemczech i pracuje od 6lat z przerwami ostatnio były to dwa lata z przerwami)

Dziękuję za przeczytanie i jeszcze raz przepraszam. 🥺
Zależy w jakim landzie,ale do 1.6 masz duże szanse na odzyskanie prawka bez mpu,(Jeżeli nigdy wcześniej nie miałeś problemów z alko i to było pierwsze zatrzymanie z tego powodu)A Twoje prawko zostanie wysłane do pl,Ja mieszkając tak długo w de musiałem wymienić na niemieckie.w razie pytań pisz.

Kristof1696 napisał:
Zależy w jakim landzie,ale do 1.6 masz duże szanse na odzyskanie prawka bez mpu,(Jeżeli nigdy wcześniej nie miałeś problemów z alko i to było pierwsze zatrzymanie z tego powodu)A Twoje prawko zostanie wysłane do pl,Ja mieszkając tak długo w de musiałem wymienić na niemieckie.w razie pytań pisz.

Nie wiem ile miałem raczej ponad 2 promile, nie mogę sobie przypomnieć co się działo w szpitalu, a gdy prawko wróci do Polski to czy w Polsce zapadnie kolejny wyrok i zostanie mi ono odebrane?? Będę wracać za pół roku do polski i chciał bym wiedzieć jak będzie sprawa w Polsce wyglądać?

Sprawa wygląda tak że twoje prawo jazdy zostanie wysłane do Polski oraz adnotacja z niemieckiego z sądu z powiadomieniem o wyroku jaki to wyrok w ogóle i tak jeżeli ci zabiorą miałeś powyżej dwóch promili tak jak twierdzisz to masz zabrane polskie prawo jazdy i po prostu decyzja niemieckiego sądu jest ważna także w Polsce także ono ci idzie do Polski bo niemiecki urząd nie możesz trzymać obcego dowodu tożsamości ale wysyłaj i właśnie tam gdzie nie odebrałeś i z adnotacją że dostały zostało ono ci zabrane i po prostu no będziesz miał w Labana Podejrzewam że dożywotnia na wykonanie programu i chyba że w Polsce będziesz mógł zrobić na tego nie wiem bo mi oddali Także ja tylko se zmienię z polskiego na niemieckie A jeżeli nie no to musiałbym w Niemczech zrobić te testy emppu czyli idiotentest

Kristof1696 napisał:
Sprawa wygląda tak że twoje prawo jazdy zostanie wysłane do Polski oraz adnotacja z niemieckiego z sądu z powiadomieniem o wyroku jaki to wyrok w ogóle i tak jeżeli ci zabiorą miałeś powyżej dwóch promili tak jak twierdzisz to masz zabrane polskie prawo jazdy i po prostu decyzja niemieckiego sądu jest ważna także w Polsce także ono ci idzie do Polski bo niemiecki urząd nie możesz trzymać obcego dowodu tożsamości ale wysyłaj i właśnie tam gdzie nie odebrałeś i z adnotacją że dostały zostało ono ci zabrane i po prostu no będziesz miał w Labana Podejrzewam że dożywotnia na wykonanie programu i chyba że w Polsce będziesz mógł zrobić na tego nie wiem bo mi oddali Także ja tylko se zmienię z polskiego na niemieckie A jeżeli nie no to musiałbym w Niemczech zrobić te testy emppu czyli idiotentest

Witaj czytalem twoje posty i mam pytanie mieszkam i pracuje w niemczech i mial miejsce wypadek z ucieczka z miejsca wypadku moim samochodem dorwali mnie w domu pod wplywem alkoholu 1 badanie krwi 1.46 po pol godziny 1.33 ale adwokat sie tym zajal ogolnie nie bylo swiadkow na to ze ja prowadzilem samochod takze policja mi nie zabrala prawka od razu w marcu dostalem fahrerverbot i chcieli mi zabraz dozywotnio w de ale adwokat dzialal wiec dostalem kare 2200 euro plus 11 miesiecy czyli ponizej roku dodam ze mam pierwszy raz w zyciu taka sytuacje orientujesz sie co moga zrobic w pl z moim prawkiem ? 11 miesiecy zakaz jazdy Wyrok to jazda pod wplywem wypadek na zatoczce i ucieczka z miejsca wypadku a zgodzilem sie na taki wyrok tylko dlatego ze adwokat mi tak doradzil bo odwolanie moglo by pogorszyc ten wyrok

Ostatnia edycja:
Z tego co wiem to w pl będziesz musiał z psychologiem jakieś rozmowy przeprowadzać,więcej nie wiem,bo ja wymieniłem. Polskie na niemieckie prawko bo i tak musiał bym to zrobić bo tu mieszkam.Aco do wyroku to bardzo dobry,normalnie to po 11 MC składasz wniosek o prawko i śmigasz

Powrót