zabranie prawa jazdy przez niemiecki sąd

• Autor wątku Autor wątku zsymon13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zsymon13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
jadąc po niemieckiej autostradzie we wrześniu ubiegłego roku zdarzyło mi sie zasnac na chwile za kierownica i doszło do niegrożnej stłuczki, policja zarekwirowała mi prawo jazdy i 930 euro na poczet przyszłej grzywny ponieważ zaśniecie za kierownicą w niemczech podlega pod kodeks karny, po tygodniu odesłali mi prawko apo jakis 2 m-cach przysłali mi wyrok tzw. geldstrafe czyli te 930 euro , teraz przyszło mi pismo z prokuratury niemieckiej że dostaje zakaz prowadzenia pojazdów na terenie niemiec i nakazuja mi zdanie u nich w urzedzie mojego polskiego przwa jazdy. moje pytanie brzmi czy mają do tego prawo skoro ja jestem obywatelem polskim i co powinienem zrobić??

to pismo z prokuratury jest po polsku czy po niemiecku?

mnie kiedys zlapali tajniacy w niemczech na autostradzie a ze lecialem 210 w miejscu gdzie kiedys byly roboty drogowe ale pozozstal znak "120" no to zapalcilem 300 euro ale prawka mi nie zabrali - po jakis 3 ms przyslali mi pismo ze mam zakaz prowadzenia pojadow na terenie niemiec przez 3ms ale prawka nie musze im wysylac.... W sumie nie powinni ci zabrac Polskiego dokumentu - tak przynajmniej jest w Polsce - nie zabieraja zachodniego dokumewntu....

Musisz im wysłać prawo jazdy. Inaczej nie możesz jeżdzic po drogach niemiieckich. Nawet rowerem Ci niewolno się poruszać na terytorium niemiec do puki Ci nie odeślą z datą do kiedy masz zabrane uprawnienia. Nalepiają karteczkę na dokument. Data cofnięcia uprawnień liczy się od mometu kiedy dostaną dokument do ręki.

Powrót