E
eszetael
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 15
Witam, 10 kwietnia miałem bardzo niemiłą sytuacje. Koledzy nie mieli czym się dostać do pracy z Liverpool do Warrington więc postanowiłem im pomóc. Pod koniec drugiego kursu po nich 100 m przed zjazdem z autostrady wyprzedziło mnie nie oznakowane czarne bmw z wyświetlonym napisem żeby jechać za nim co uczyniłem. W radiowozie jeden funkcjonariusz, zaprosił mnie do środka. Po sprawdzeniu prawa jazdy poprosił o ubezpieczenie, dałem polskie z Pzu dwujęzyczne. Zapytał czy nie mam angielskiego ubezpieczenia bo to jest nie ważne, oczywiście nie miałem. Przyjechała laweta, auto pojechało radiowóz też, a ja zostałem. Około 6 Km od najbliżej stacji kolejowej do której musiałem dojść pieszo. Następnego dnia poprosiłem kolegę który biegle mówi po angielsku żeby wyjaśnić sprawę. Na posterunku kolega zapytał jakim prawem zabrali mi samochód z powodu braku ubezpieczenia skoro policjant trzymał w ręce moje ważne ubezpieczenie. Dodał że na kwitach które dostałem od niego była wpisana dwa razy data 10.03 i raz poprawna 10.04 i że jak on w swojej pracy popełni błąd to ponosi za to konsekwencje. Zabrali moje wszystkie papiery by po około 15 minutach mi je oddać razem z pozwoleniem na zabranie auta z "garażu" z tym że oni umywają ręce od rachunku na 170 funtów który za holowanie(10 km) i przetrzymanie przez noc wystawiła zewnętrzna firma. Podali jedynie adres na który mam kierować skargę. Zapłaciłem te 170 i odebrałem auto. I w tym miejscu nasuwają się pytania: i co teraz? jak odzyskać pieniądze za rachunek? czy jest szansa na jakieś odszkodowanie za bezprawne pozbawienie mnie samochodu? W UK jesteśmy z dziewczyną od 05.01.2016, 12 stycznia wynajęliśmy mieszkanie i jesteśmy zgłoszeni do councilu. Aktualnie nie pracuję, przez te 3 miesiące przepracowałem łącznie może 4 tygodnie w 4 różnych firmach po kilka dni. I w sumie dalej nie wiem czy mogę jeździć autem do 05.07.2016 legalnie. Będę ogromnie wdzięczny za jakiekolwiek informację które mogą w jakikolwiek sposób pomóc. Pozdrawiam