zachowanie komornika i ich prawa

• Autor wątku Autor wątku jaszczurzpiekla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaszczurzpiekla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Czy komornik sądowy ma prawo wtargnąć do mieszkania bez asystu Policji, w którym aktualnie nie przebywa dłużnik?
Dzisiaj do drzwi domu babci (babcia jest właścicielką) zapukało dwóch komorników. Chodziło o dług mamy (mama jest zameldowana w domu, ale aktualnie w nim nie przebywała). Babcia kilkakrotnie poprosiła aby opuścili lokal, jednak komornicy nie chcieli wyjść. Wezwali policję. Poprosiłyśmy aby poczekali na nią w aucie, na zewnątrz. Bez skutku. Blokowali nogą drzwi abyśmy nie mogły ich zamknąć. Byli opryskliwi i bezczelni. Kilkakrotnie mnie obrazili. Gdy poinformowałam ich, że gdy nie opuszczą mieszkania to wezwę Policję powiedzieli, że "Policja jest już*wezwana, pani może do nich se zadzwonić i powiedzieć, żeby byli szybciej, bo nam zimno"
Gdy mama wróciła i policja przyjechała, przeszli do procedury. Mama oświadczyła, iż w lokalu nie ma przedmiotów, będących jej własnością. Mimo sprzeciwu mojego i mamy, zajęli laptopa, który jest moją własnością, na co mam potwierdzenie przelewu i wygranej aukcji (laptop był kupiony na allegro), niestety nie dali mi szansy na poszukanie faktury.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Dodam, iż w domu był mój niepełnosprawny brat, który teraz boi się przebywać w lokalu, a babcia po zdarzeniu trafiła do szpitala, na co ma wypis.

Jak możemy z rodziną dochodzić swoich praw? Czy jakieś odszkodowanie wchodzi w grę?

jaszczurzpiekla napisał:
Mimo sprzeciwu mojego i mamy, zajęli laptopa, który jest moją własnością, na co mam potwierdzenie przelewu i wygranej aukcji (laptop był kupiony na allegro), niestety nie dali mi szansy na poszukanie faktury.
Co mogę w tej sytuacji zrobić?
Pismo do wierzyciela o zwolnienie laptopa spod egzekucji, jeśli nie zwolni - powództwo do sądu. Pamiętaj że masz na wniesienie sprawy do sądu 30 dni od wczoraj

Czynność może brutalna, ale raczej marne szanse. Można złożyć do sądu skargę na czynność komornika, ale jak nie ma szkód materialnych to pewnie nic się z tego nie urodzi.

Laptop:
Polecam od razu pozew przeciwegzekucyjny o zwolnienie rzeczy ruchomej spod egzekucji + wniosek o zabezpieczenie powództwa przez zawieszenie postępowania egzekucyjnego w części objętej pozwem.
Ważne! Takie powództwo wnosi się przeciwko wierzycielowi, nie komornikowi. Do sądu właściwego wg dokonanej czynności.

Ostatnia edycja:
Powrót