Zachowanie zgodne z prawem?!

• Autor wątku Autor wątku 1abc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1abc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry. Mam pewien dług, który został przekazany firmie windykacyjnej, ale nie to jest tu istotne :)

Firma ta wydzwania do mnie po kilka razy dziennie. Nawet mnie to nie dziwi- taka praca. Ok. Przestałam odbierać te telefony, żeby uniknąć dodatkowych kosztów jakie sobie na wezwaniach za takie "pogawędki" liczą.

I jaka jest reakcja firmy? Dzwonią do sąsiadów, których nawet dobrze nie znam i pytają o mnie, proszą o przekazanie mi informacji z prośbą o kontakt pod jakimś tam numerem i to wszystko kierując się zasadą "podobna końcówka nr telefonu- mieszka gdzieś blisko". Dzwonili do kobiety o tym samym nazwisku z miejscowości oddalonej o kilka km (!!) dopytując o mnie, o czym sama mi powiedziała... Dzwonili nawet do Urzędu Gminy na terenie której mieszkam...

Powiedzcie proszę, czy takie zachowanie jest zgodne z prawem? I tu windykacja windykacją, ale dla mnie to jest męczenie tych zupełnie niezwiązanych ze sprawą ludzi. Ewentualnie doradźcie proszę, co mogę zrobić w tej sytuacji.

Dziękuję serdecznie za każdą odpowiedź :):)

Nie jestem prawnikiem, ale czy Pana sytuacji nie dało by sie dopasować do tego (patrz m. in. pkt 9):

STALKING, CZYLI...

Pomysłowość stalkerów wydaje się nieograniczona. Z badań, a także z literatury krajowej i światowej dotyczącej tej problematyki wynika, że stalking mogą stanowić m.in. następujące zachowania:

1) uporczywe wydzwanianie (w szczególności nocne),
2) wysyłanie listów, SMS-ów, e maili oraz inne formy cyberstalkingu,
3) pozostawianie wiadomości pod drzwiami mieszkania ofiary, pozostawianie wiadomości na poczcie głosowej,
4) wręczanie lub przesyłanie ofierze niechcianych kwiatów czy prezentów (zarówno obraźliwych, jak i romantycznych czy deprymująco cennych),
5) natrętne składanie propozycji spotkań, wspólnych wyjazdów i propozycji seksualnych;
6) śledzenie, podążanie za ofiarą, zatrudnianie do tego prywatnych detektywów,
7) obserwowanie, podglądanie ofiary, przebywanie w okolicy miejsca zamieszkania lub pracy ofiary, wyczekiwanie na ofiarę w miejscu jej pracy lub w okolicy miejsca jej zamieszkania,
8) przyglądanie się ofierze, dążenie do nawiązania kontaktu z ofiarą za pośrednictwem wspólnych znajomych i rodziny (w tym również dzieci), wypytywanie ich o szczegóły z życia prywatnego ofiary,
9) wypytywanie o ofiarę w miejscu jej zamieszkania i pracy,
10) zakładanie podsłuchu telefonicznego, przeszukiwanie prywatnych notatek i śmieci ofiary celem uzyskania informacji o niej,
11) wdzieranie się do mieszkania ofiary celem zabrania ofierze przedmiotów osobistych, bądź pozostawianie śladów obecności celem zastraszenia,
12) rejestrowanie faktów z życia prywatnego ofiary za pośrednictwem aparatu fotograficznego i sprzętu audio wideo,
13) podszywanie się pod ofiarę, np. przez składanie zamówień w jej imieniu, podszywanie się pod znajomych lub rodzinę ofiary, wysyłając jej listy z fałszywymi informacjami,
14) manipulowanie ofiarą na przykład poprzez wszczynanie postępowania karnego przeciwko ofierze lub groźby wszczęcia postępowania czy groźby lub próby samobójstwa celem wymuszenia na ofierze pewnych zachowań, w tym wymuszenia kontaktu ze stalkerem,
15) uprzedmiotowienie ofiary, poniżanie jej, manipulowanie przyjaciółmi i rodziną ofiary celem ich odwrócenia się od niej (nastawianie ich przeciw ofierze),
16) zaczepianie ofiary w miejscach publicznych,
17) niszczenie mienia prywatnego ofiary,
18) szantaż emocjonalny, szantaż ekonomiczny, wyrządzanie szkody ulubieńcom – zwierzętom domowym będącym własnością ofiary,
19) groźby (w tym groźby uszkodzenia ciała lub groźby śmierci),
20) akty przemocy fizycznej, trzymanie w mieszkaniu ostrych narzędzi celem zastraszenia ofiary,
21) akty wandalizmu i uszkodzenia mienia, np. zarysowania, stłuczenia – celem zastraszenia ofiary (najczęściej dotyczy to samochodu ofiary lub miejsca jej zamieszkania),
22) wykrzykiwanie w miejscach publicznych obelg pod adresem ofiary w jej obecności (np. w okolicy miejsca pracy lub zamieszkania)4.

Użycie wyrazów „uporczywe nękanie”5 dostatecznie – jak się wydaje – oddaje sens zachowań określanych mianem stalkingu, w szczególności zachowań powtarzalnych, dręczących ofiarę, które same w sobie są oddziaływaniem na wolność jednostki, a w rezultacie jej ograniczeniem, skutkującym wywołaniem poczucia zagrożenia lub naruszeniem prywatności. Użycie tego określenia kładzie generalny nacisk na odbiór przez ofiary zachowań sprawców, nie zaś na intencje sprawcy, które przy tej konstrukcji przepisu są w istocie bez znaczenia. Należy podkreślić, że zamiarem projektodawców było wyraźne wskazanie, że chodzi o zachowania nie tylko powtarzalne, różnorakie czy wielokrotne, ale także nacechowane absolutnie złą wolą (wśród synonimów dla pojęcia „uporczywy” można wymienić takie określenia, jak: nawracający, natarczywy, nieustępliwy, prześladujący, chroniczny, natrętny). Sprawca przestępstwa z art. 190a § 1 k.k. będzie więc musiał mieć świadomość, że jego zachowanie jest niechciane i niepożądane przez pokrzywdzonego. Nieistotne zaś będzie, czy będzie działać z chęci dokuczenia pokrzywdzonemu, czy też z powodu potrzeby jego admiracji.

źródło: Policja 997 Polskie prawo karne wobec uporczywego nękania innej osoby (stalkingu) - Numer 75 / 06.2011 -

Co robić, jeśli jesteśmy stale nękani przez firmę windykacyjną?

NAJLEPSZĄ OBRONĄ JEST ATAK!

Zamiast być bierną ofiarą cwanej firmy można:

- zainicjować przeciwko niej indywidualne postępowanie sądowe cywilne (pozew zbiorowy jest w tym zakresie niemożliwy), o naruszenie dóbr osobistych z art. 23 kodeksu cywilnego:

"Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach".

Należy pamiętać, że katalog ten nie jest zamknięty! Jednakże ważne będzie zgromadzenie odpowiedniego materiału dowodowego: nagrywanie rozmów, gromadzenie korespondencji itp.

Adresy radców prawnych lub adwokatów można znaleźć np. na stronie: radcowie24.pl

- utworzyć grupę co najmniej 10 osób w celu wystąpienia z pozwem zbiorowym z tytułu czynów niedozwolonych. Uwaga, pozew zbiorowy nie może dotyczyć roszczenia o naruszenie dóbr osobistych – można dochodzić go indywidualnie, tak jak wspomniano już wyżej)

- wszcząć sprawę karną przeciwko władzom lub pracownikom firmy z art. 286 § 1 kodeksu karnego: Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

- poczekać na nowelizację prawa karnego i wytoczyć sprawę o tzw. STALKING, czyli osaczanie (np. poprzez ciągłe wizyty, telefony, listy, esemesy, pocztę elektroniczną) i ciągłe, powtarzające się nagabywanie. Osoby uprawiające stalking będą mogły być skazywane na karę pozbawienia lub ograniczenia wolności do lat 3.

źródło: Jak skutecznie bronić się przed firmą windykacyjną?

Powrót