Zachowek a dziedziczenie ustawowe

• Autor wątku Autor wątku Toledo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Toledo

Stały bywalec
Odpowiedzi
969
Jedno orzeczenia mam. Ale może ktoś ma więcej informacji?

A jakich konkretnie informacji szukasz? Chetnie pomoge, ale nawet po przegladnieciu komentarza nie wiem co mogloby Ci byc potrzebne :(

Toledo: dopuszczalność zachowku przy dziedziczeniu ustawowym (o co kilkakrotnie walczyłam na forum :P ) jasno wynika nawet z podręcznika Skowronskiej - Bocian i komentarza Pazdana (nie wspominając o przepisach KC dotyczących tylko tej sytuacji). Napisz dokładniej, czego potrzebujesz, a wkleję odpowiedni cytacik :)

wiem, własnie że wynika z doktryny i przepisów również. Biorę wszystko :-) potrzebuje jak najwiecej informacji, ponieważ właśnie sporządzam pozew 8) Generalnie mam wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 13 lutego 2004 r. II CK 444/2002, ale mam też Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 24 lutego 1999 r. III SA 7642/98 "Zachowku nie można utożsamiać ze spadkiem, tym bardziej że z woli spadkodawcy osoby uprawnione do zachowku nie zostały powołane do spadku. Stanowi więc on swego rodzaju rekompensatę z tego tytułu." :(
No i jak rozumieć: "Jako zasadę ustawa przyjmuje, że wysokość należnego uprawnionemu zachowku odpowiada połowie wartości udziału, który przypadałby mu przy dziedziczeniu ustawowym. Odstępstwo od tej zasady przewidziane zostało dla małoletnich zstępnych oraz dla osób trwale niezdolnych do pracy. Te kategorie uprawnionych są traktowane w sposób uprzywilejowany i ich zachowek wynosi dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który otrzymaliby przy dziedziczeniu ustawowym." [Skowr.-Bocian] Toz skłania ku przemyśleniom iż powołanym z ustawy sie nie należy :-( Potrzebowałabym więc wszystko na temat zachowku spadkobiercy ustawowego, który odziedziczył spadek "zerowy", ponieważ wszystko co w nim było zostało wcześniej (rok wcześniej) darowane drugiemu spadkobiercy ustawowemu (zstepni spadkodawcy)

Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 10 kwietnia 1975 roku (III CZP 14/75, OSN 1976 rok, nr 2, poz. 28)

może ci coś pomoże, choć chodzi tu o testament negatywny ...

Skowrońska - Bocian, Prawo spadkowe, wydanie z 2000 r., s.149: Uprawnionymi do zachowku mogą być także spadkobiercy dochodzący do dziedziczenia, jeżeli ich udział w spadku nie pokrywa należnego im zachowku. Przykładowo można wskazać sytuację, w której do dziedziczenia dochodzi zdolny do pracy małżonek spadkodawcy w zbiegu z jego rodzeństwem, a do substratu zachowku należy doliczyć znaczne darowizny.

Wyraźnie też na str 157 przy terminie przedawnienia roszczenia o zachowek przy dziedziczeniu ustawowym.

W komentarzu Becka, część autorstwa Pazdana, strona 862: Pozwanym w procesie o zachowek najczęściej bywa spadkobierca testamentowy. Może nim być jednak również spadkobierca ustawowy lub osoba obdarowana za życia przez spadkodawcę. W tym ostatnim wypadku powodem może być czasem spadkobierca ustawowy (...).

Sorry za opóźnienie, ale wszystkie książki nie związane z obecnym przedmiotem zainteresowania poszły na eksmisję :)

Powrót