zachowek? a może coś innego?

• Autor wątku Autor wątku danuta60_60
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danuta60_60

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Mam 2 siostry i 1 brata (czyli jest nas czworo). Moja mama umarła i wtedy dowiedzieliśmy sie, że swój dom za życia podarowała swojemu synowi - mojemu bratu.
Nie zostawiła testamentu, w spadku nie zostało też nic.
Troszke to boli bo my 3 siostry budowałyśmy jakieś 15 lat temu z własnej kieszeni ten dom mamie (no dałyśmy pieniązki na wykup gruntu i całą resztę).
Czy jest szansa na jakiś zachowek? Przypomne że testamentu nie ma. Słyszałam o zachowku ale nie wiem dokładnie czy on jest tylko przy dziedziczeniu testamentowym czy też normalnie jakoś także.
A jeśli nie ma szans na zachowek to jakiś inny sposób?
Prosze mnie źle nie zrozumieć, że chcemy bratu coś zabrać ale faktycznie takie coś zabolałoby chyba każdego stąd chociażby zachowek by nas zadowalał.

Zachowek nalezy sie takze przy dziedziczeniu testamentowym. Oblicza sie wartosc majatku mamy w chwili smierci doliczajac do tego wartosc domu podarowanego bratu.

Najpierw oblicza sie w jakich czesciach Panstwo dziedzicza:
- jesli zyje maz mamy - maz 1/4, kazde z rodzenstwa - 3/16
- jesli maz nie zyl juz w chwili smierci mamy - kazde z rodzenstwa w 1/4.

Teraz oblicza sie wysokosc samego zachowkul, mnozac udzial przez odpowiedni ulamek:
- jezeli uprawniony jest maloletni lub trwale niezdolny do pracy - 2/3
- w pozostalych przypadkach - 1/2.

Czyli np jezeli zyje maz mamy, a Pani jest zdolna do pracy i pelnoletnia - Pani zachowek wynosi 3/32 wartosci obliczonej na poczatku.

Dziękuje za odzew, ale czegoś tu nie rozumiem:
[cytat="mayia"]Zachowek nalezy sie takze przy dziedziczeniu testamentowym. [/cytat]
Pisałam właśnie, że testamentu nie ma. Pytam o ten zachowek bo gdzie nie spojrze to piszą o zachowku w ten sposób jakby dotyczył sytuacji kiedy testament był sporządzony. Np. tutaj: http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/ ... -a_614.htm
No i nie jestem pewna czy przy dziedziczeniu ustawowym po matce (tata nie żyje, żyje 4 dzieci) jest mozliwosc ubiegania sie o zachowek - prócz domu w zasadzie nic nie zostało a na dom wyłozyłam sie ja z 2 siostrami.

Maya miała na myśli, iż zachowek przysługuje także przy dziedziczeniu ustawowym (tak jak w pani przypadku). Wtedy na tzw. schedę (kwotę, od której oblicza się zachowek) zalicza się darowizny, z wyjątkiem następujących: drobnych darowizn, zwyczajowo w danych stosunkach przyjętych, ani dokonanych przed więcej niż dziesięciu laty, licząc wstecz od otwarcia spadku , darowizn na rzecz osób nie będących spadkobiercami albo uprawnionymi do zachowku.

Kiedy mama dokonała darowizny?

nie zalicza się dokonanych przed więcej niż dziesięciu laty, licząc wstecz od otwarcia spadku , darowizn na rzecz osób nie będących spadkobiercami albo uprawnionymi do zachowku.
To zdanie nalezy przeczytac w calosci, nie tak jak zaznaczyla Nauzicaa. W konsekwencji nie ma znaczenia kiedy mama dokonała darowizny. Darowizna na rzecz spadkobiercy lub uprawnionego do zachowku podlega doliczeniu bez wzgledu na to kiedy została dokonana.

Oczywiscie, moja pomylka, Nauzicaa juz ja poprawila :)

Heh, rzeczywiście moje omyłka, ale mnie z kolei poprawił laukaz :)

:) dziekuje bardzo. Zostaje nam więc pisać pozew o zachowek.

Naszło mnie na przemyślenia przy pisaniu pozwu - czy ja mam określić wartość przedmiotu sporu czy ustali to sąd? Ja moge mniejwiecej oszacować wartość zachowku dla nas sióstr ale to ma być oszacowane według stanu z chwili dokonania darowizny i cen w czasie obecnym. Prawdopodobnie wyszłoby to z 110 000zł więc nie wiem też czy do sądu rejonowego czy do okręgowego. Moze ktoś szybko pomoze.

[cytat="Nauzicaa"]Maya miała na myśli, iż zachowek przysługuje także przy dziedziczeniu ustawowym (tak jak w pani przypadku). [/cytat]

Ta pani wyraźnie podkreślała brak testamentu.

A moje pytanie do Nauzicaa brzmi: z czego wywodzisz tezę o przysługiwaniu zachowku przy dziedziczeniu ustawowym (brak testamentu)?

w przytaczanej na Forum publikacji http://www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/ ... .html#r6_1 napisano - cytuję "Do zachowku - zgodnie z art. 991 § 1 k.c. - uprawnieni są wyłącznie zstępni (dzieci, wnuki, prawnuki), małżonek oraz rodzice spadkodawcy. Jednak prawo do domagania się zachowku przysługuje tym osobom tylko wtedy, jeśliby osoby te rzeczywiście dziedziczyły po spadkodawcy na podstawie ustawy, gdyby spadkodawca nie sporządził testamentu, w którym do spadku powołał inne osoby."
A więc coś przeciwnego.
Pozdrawiam
Aq

Przy dziedziczeniu ustaowym istnieje roszczenie o uzupelnienie zachowku. Przeczytaj uwaznie artykuly o zachowku (991-1011).

[cytat="Dura_lex"]Przy dziedziczeniu ustaowym istnieje roszczenie o uzupelnienie zachowku. Przeczytaj uwaznie artykuly o zachowku (991-1011).[/cytat]

Dzięki za odpowiedź.
Przeczytałem. Treść ww artykułów dotyczy uprawnionego. Aby być uprawnionym do zachowku trzeba spełnić dwie przesłanki (KC 991 ust 1):
- być zstępnym
- być pominiętym w tesatamencie - ustawodawca użył słowa "byliby".

Na moje rozumienie, co do zasady - o zachowku mozna mówić gdy działa dziedziczenie ustawowe, a nie na mocy testamentu.
Dlatego poszukuję podstawy prawnej (konkretnej) z której mozna wywieść uprawnienia do zachowku przy dziedziczeniu ustawowym.
Cytowany (w innym wątku przez Mikaele) wyrok SN z 13.02.2004 (II CK 444/02) w zestawieniu z glosami krytycznymi zdaje się być wysoce dyskusyjny jako norma ogólna.

Pozdrawiam
Aq

Nic tu nie jest dyskusyjne.

Zachowek najczesciej wystapi gdy mamy do czynienia z dziedziczeniem testamentowym a spadkobiercy ustawowi nie byli wyposazeni darowiznami za zycia. I nie zostali powolani do spadku na mocy testamentu.
Przyklad:
A mial kochanke ktorej za zycia podarowal dom. w sklad spadku po nim wchodzi samochod.
Przy opbliczaniu zachowku bierze sie pod uwage i dom i samochod. wtedy powstanie roszczenie o uzupelnienie zachowku do kochanki (przedawnia sie z uplywem 3 lat od OTWARCIA SPADKU)

Powrót