Zachowek a testament

• Autor wątku Autor wątku mb84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mb84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam uprzejmą prośbę o wyjaśnienie mi kwestii.
Moja babcia zapisała w testamencie mojej mamie cały swój dobytek, ziemie i dom. Oprócz mojej mamy jest jeszcze dwoje rodzeństwa. Czy mają oni prawo do zachowku?? Jeśli tak to w jakich częściach?? Chciałabym zaznaczyć, że od kilku już lat babcią opiekuje się moja mama, babcia u nas mieszka.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Proszę przeszukać forum - temat zachowku był już wielokrotnie !

Oj Bedek.

Będą mieli to prawo, a nie mają.
Na razie babcia żyje na szczęście.
Po 50% tego co by im sie należało w dziedziczeniu ustawowym.
Na razie nie piszę ile z całego majątku komu co, bo nie wiemy jakie prawa własności przypadają babci.
Przecież - chyba - babcia miała męża i jak to było z dziedziczeniem po dziadku?
Czy mieszkała od zawsze sama na własnym?

A ja jeszcze dodam, że jak babcia przeżyje rodzeństwo, to prawo do zachowku nabędą wnuki, czyli dzieci rodzeństwa.

Dziękuję za informację. Babcia odziedziczyła spadek po dziadku. Zapisała wszystko mojej mamie, czyli rodzeństwo będzie miało prawo do zachowku? BEDEK napisał: "Ale jeszcze dodam, że jeśli babcia żyje - to może jeszcze zmienić zapis w testamencie.", ma umieścić pozostałe dzieci??

czyli rodzeństwo będzie miało prawo do zachowku?
Tak.
BEDEK napisał: "Ale jeszcze dodam, że jeśli babcia żyje - to może jeszcze zmienić zapis w testamencie.", ma umieścić pozostałe dzieci??
Czy umieści, to tylko jej tajemnica.
Nikt nie jest w stanie przewidzieć przyszłości.

Rodzeństwo prawo do zachowku? Chyba nie tak do końca. Albo ja mam stary kodeks albo tylko zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy przysługuje takie uprawnienie.

Pasqud czytaj dokładniej! Kerimusowi chodzi o rodzeństwo mamy autorki wątku, czyli o dzieci testatorki.

Widać więcej osób jest tutaj już przemęczonych :D
Przepraszam Kerimusa za takie posądzenie.
Faktycznie mam brzydki zwyczaj czytania ostatniego postu w temacie, a ten sami przyznacie pańśtwo że mógł być mylący.

Pasqud napisał:
a ten sami przyznacie pańśtwo że mógł być mylący.

Też miałem chwilę zwątpienia, ale doczytałem później początkowy wpis i mi się wyjaśniło :)

mb84 napisał:
BEDEK napisał: "Ale jeszcze dodam, że jeśli babcia żyje - to może jeszcze zmienić zapis w testamencie.", ma umieścić pozostałe dzieci??
Napisałem : może a nie że ma.
A przyszłości nie możemy przewidzieć - ale możemy na nią wpływać.

Powrót