Zachowek a wcześniejsza darowizna

• Autor wątku Autor wątku Futrzaak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Futrzaak

Użytkownik
Odpowiedzi
189
Witam serdecznie, bardzo proszę o rozjaśnienie mi sytuacji:

mama miała mieszkanie własnościowe (plus trójka dzieci), połowę przepisała w darowiźnie jednej córce/mnie (spłaciłam za to spore zadłużenie na mieszkaniu), po jakimś czasie ja i mama przepisałyśmy w darowiźnie swoje połówki bratu (drugiemu dziecku mamy). Brat zmarł, więc mieszkanie zostaje w rodzinie jego żony.

Pytanie: czy w przypadku śmierci matki, ja i druga siostra mamy prawo żądać zachowku od żony brata? Jeśli tak, to czy jest jakiś czas przedawnienia?

Pytanie: czy w przypadku śmierci matki, ja i druga siostra mamy prawo żądać zachowku od żony brata? Jeśli tak, to czy jest jakiś czas przedawnienia?

Po pani mamie żona brata nie dziedziczy więc nie przysługuje Paniom roszczenie o zapłatę zachowku.
Przepis prawny:
art. 991 Kodeks cywilny
§ 1. Zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy, należą się, jeżeli uprawniony jest trwale niezdolny do pracy albo jeżeli zstępny uprawniony jest małoletni - dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który by mu przypadał przy dziedziczeniu ustawowym, w innych zaś wypadkach - połowa wartości tego udziału (zachowek).
§ 2. Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

po mojej mamie nie, ale po swoim mężu (czyli moim bracie, któremu mam darowała mieszkanie). Chodzi mi o fakt, że przez tę darowiznę masa spadkowa mamy wyniesie zero i gdzieś wyczytałam, że w związku z tym dzieci nieobdarowane mogą i tak żądać zachowku. Pytanie czy w naszym przypadku możemy go żadąć od żony brata.

Czy brat ma dzieci?
Kiedy została dokonana darowizna na rzecz brata?

tak, ma jedno dziecko a darowizna została dokonana w 2015 roku

W przypadku śmierci pani mamy nie widzę możliwości domagania się zachowku od żony brata albowiem nie jest ona ani spadkobiercą mamy ani obdarowaną przez mamę. Z kolei po śmierci brata nie przysługuje Pani zachowek bowiem nie należy Pani do kręgu osób uprawnionych do zachowku (rodzeństwo nie ma roszczenia o zapłatę zachowku). Jedyną możliwością jaką ewentualnie bym widział to wystąpienie o zapłatę zachowku przeciwko synowi brata, który wraz z Panią i pani siostrą będzie dziedziczył po pani mamie albowiem do spadku po pani mamie będzie doliczona także darowizna dokonana przez mamę na rzecz jego ojca. W podanym przez Panią stanie faktycznym należy jednak wziąć pod uwagę, że darowizna dokonana przez pani mamę na rzecz Pani także zostanie doliczona do spadku i może ograniczyć albo nawet uniemożliwić uzyskanie zachowku - art. 996 kc. W innej sytuacji jest pani siostra, która żadnej darowizny od mamy nie otrzymała i ona może żądać zachowku zarówno od Pani i od syna swojego brata. W powyższym kontekście należy też zwrócić uwagę na art. 999 kc.
Przepis prawny:
art. 996 kc
Zapis windykacyjny oraz darowiznę dokonane przez spadkodawcę na rzecz uprawnionego do zachowku zalicza się na należny mu zachowek. Jeżeli uprawnionym do zachowku jest dalszy zstępny spadkodawcy, zalicza się na należny mu zachowek także zapis windykacyjny oraz darowiznę dokonane przez spadkodawcę na rzecz jego wstępnego.
Przepis prawny:
art. 999 kc
Jeżeli spadkobierca obowiązany do zapłaty zachowku jest sam uprawniony do zachowku, jego odpowiedzialność ogranicza się tylko do wysokości nadwyżki przekraczającej jego własny zachowek.

Rozumiem, miałabym jeszcze jedno pytanie, czy roszczenie siostry może się przedawnić? Od dnia darowizny biegnie jakiś termin?

Pięć lat od dnia otwarcia spadku/ogłoszenia testamentu z tym, że przedawnienie następuje z upływem ostatniego dnia roku kalendarzowego (art. 1007 kc w zw. z art. 118 § 2 kc).

Powrót